PŘIŠLO JARO DO VSI aneb VYNÁŠENÍ MORENY         


Stejně jako každý rok o „smrtné neděli“, i letos 21. 3. 2010 jsme v České Třebové vítali jaro. V letech předešlých se jednalo spíše o malou, takovou komorní akcičku, ale letos jsme si dodali odvahy a s „MORENOU“ vyrazili přímo na Staré náměstí. Na tomto místě bychom rádi poděkovali všem, kdo nám to umožnili. Paní Jaromíře Žáčkové – za pomoc s organizací, Městské POLICII –za vstřícnost, tanečnímu souboru „SRDÍČKO“ za úžasná vystoupení a v neposlední řadě „HASIČŮM“, kteří za nás tu Morenu zase vylovili.
Vše vypuklo v 15.00 hod kdy si příchozí měli možnost vyrobit vlastní mini-morenku. Zájemců se sešlo opravdu hodně a tak se do vestibulu radnice, kde byla pro počáteční nepřízeň počasí dílna provizorně umístěna chvílemi skoro nevešli. V 15.30 odstartovala hlavní část programu vystoupením Folklorního souboru „SRDÍČKO“ z ústeckého DDM. Následovalo kratičké seznámení se zvyky a pranostikami předešlých postních nedělí, ať už mluveným slovem (NEDĚLE ČERNÁ A PRAŽNÁ), hereckou etudou(NEDĚLE KÝCHAVÁ) , a nebo dalším vstupem „SRDÍČKA“(NEDĚLE DRUŽEBNÁ). Takto jsme se propracovali opět až k neděli SMRTNÉ, a poté co ještě pár opozdilců dokončilo mini –morenku. Popadli jsme tu „hlavní“ velkou a vydali se s ní na její poslední cestu – k řece. Byl nás docela pěkný špalír! Na mostě jsme ji ještě sborem zarecitovali říkadlo:“PŘIŠLO JARO DO VSI, KDE JSI ZIMO KDE JSI….“  A už letěla – „šplouch“ do vody a sláááááva plavala pryč a to podle starých moudrostí znamená, že zima definitivně končí! Však už bylo na čase….
Během celého programu bylo možno zakoupit si voňavé preclíčky a krásně nazdobené perníčky, kterým málokdo odolal. Jak by taky ne, když je napekly šikovné maminky z českotřebovského mateřského centra.  
Myslím, že všichni měli možnost zjistit, že udržovat tradice neznamená nudit se. Příště se těšíme třeba i na Vás. Tak pěkné jaro  
                                                                                         Za MC ROSA o.s. Lenka Jelínková, fotografie Martin Šebela