Nový zámek u Lanškrouna „Zámeček“                                  

Základní kámen tohoto velkého a výstavného zámku rodu Liechtensteinů byl položen v r. 1699, výstavba podle plánů významného italského architekta Domenica Martinelliho probíhala do r. 1712, kdy byl zámek předán knížatům k užívání, ale ještě probíhaly dokončovací práce v horních částech stavby, kde také neopatrností vznikl první z požárů.
Bohužel budova prodělala tři velké požáry a nakonec byla po zhruba 55 letech opět zbourána, ponechána byla jen jedna rohová věž a jsou přístupné 2/5 původních sklepení.
Současní majitelé, MgA P. Kokeš se spolumajitelem Mgr. J. Vávrou se před několika lety rozhodli tuto zajímavou ale už velmi zchátralou barokní památku, která byla i ve velmi špatném statickém stavu zachránit a jak to bude možné zajistit její opravu.
V r. 2006 dostala novou střechu, boční část byla zajištěna staticky a v dalším roce bylo vybudováno nové točité schodiště, vsazena nová okna podle vzoru oken původních a věž dostala novou omítku. 7.7.2007 v 7h ráno byl zahájen provoz pro návštěvníky.
Snažíme se také vypátrat alespoň střípky z minulosti zámku a tak se jezdí po archivech, ve Vídeňském archivu rodu Liechtensteinů jsme získali kopie 300 let starých dopisů z doby výstavby i následujících let, jsou psané starým německým písmem kurentem a překlady nejsou jednoduché, přesto už se některé přeložit podařilo a získali jsme tak velmi zajímavé údaje z doby výstavby i oprav po požárech. Z překladů části staré kroniky obce Rudoltice jsme získali další velmi zajímavé údaje o zámku, jeho následném bourání a pozdějším provozu restaurace v zbývající věži a úpravách v okolí.
V přízemí věže byla zřízena v r.1802 nejdříve šenkovna, později se v  ní začalo i vařit a na Zámeckém vrchu vzniklo velmi oblíbené a navštěvované výletní místo s možností občerstvení, pořádaly se taneční zábavy, setkání různých spolků i nedělní výlety do přírody.
Zámeček nyní už třetím rokem na tuto tradici navazuje, pořádá se stále více zábavných akcí, různé festivaly, vystoupení šermířů,a další programy pro všechny, kteří se chtějí pobavit.
V přízemí byla opravena první místnost kde vznikla kavárna, která slouží návštěvníkům k občerstvení a odpočinku, pracuje se na úpravách dalších místností a zázemí, po vybudování kuchyně v přízemí Zámečku vznikne opět restaurace.
Ve věži jsou pro návštěvníky připraveny různé výstavky, překlady starých dokumentů a fotodokumentace postupu oprav, obrázky z minulosti i pořádaných akcí. Je možno si projít celou věž, z třetího patra je pěkný výhled do okolí, na Orlické hory i Hřebečsko, z oken je vidět i Suchý vrch, Lázek a další místa, záleží i na počasí.
Prohlídku s výkladem o historii zámku, postupné rekonstrukci věže i plánech do budoucna si může poslechnout každý kdo má zájem, v současném období mimo sezonu je lépe po telefonické domluvě na č.776 642 277, za pěkného počasí odpoledne i o víkendech většinou na Zámečku jsem a každého kdo má o prohlídku zájem ráda provedu.
Před prázdninami a na podzim si často chodí Zámeček prohlédnout školní třídy se svými učiteli, celoročně různé skupinové výpravy turistů, v sezoně je pravidelná otvírací doba, bude i v občerstvení a nově zařízené kavárně tak, aby se při návštěvě Zámečku mohli návštěvníci i občerstvit. Připravují se už nyní různé zábavné akce, od května do září těch větších na Zámeckém vrchu proběhne víc než 10, namátkou mohu uvést Folkový festival, Rockový festival, Hlavní zámeckou oslavu, Country odpoledne, Sportovní akce nebo Knoflíkiádu na konci prázdnin, specielní akci pro děti při které proběhne pokus o zápis do knihy rekordů.
V září bude také opět Mystická noc která se minule návštěvníkům velmi líbila.
Budou i další akce a zábavné programy, je možnost pro skupiny uspořádat přednášku o historii Nového zámku s promítáním dokumentačních fotografií, pořádání soukromých oslav po domluvě na tel: 775 925 722 a Zámeček nabízí i další možnosti zábavy a poučení. Proběhnout by měly také další průzkumy senzibily, průzkumníky i pamětníky určovaných dalších předpokládaných podzemních prostor.Zámeček stále více ožívá a to je dobře. K.Š.