Co se děje v našem regionu:                                                   

Na ústecké Kociánce se zase kácí stromy, i když byly původně označené dendrologem jako ty, které je třeba zachovat.
Jenže  se dodatečně zjistilo, že zemní práce jim obnažily kořeny do té míry, že by krásné stříbrné smrky "parkovou" úpravu nepřežily. A tak se během hodiny opět přeměnily na hromadu špalíků. Podobně mohou dopadnout ještě další stromy. A tak i když zde má vzniknout park bude třeba přivést a zasadit stromy nové odjinud. Podle informace od firmy, která práce provádí se zde mají "sázet" stromy až s 30 cm silným kmenem. Co s nimi udělá vítr se ovšem ještě uvidí.  Více na fotografiích. z pondělí 8.3.
 

ROADSHOW AHR ČR 2010                                                 

Ve středu 11.3. dopoledne se pan hejtman Radko Martínek zúčastnil ROADSHOW AHR ČR 2010 v hotelu "Zlatá hvězda" v Litomyšli.  Jedná se o konferenci asociace hotelů a restaurací z celé naše republiky se zaměřením na Pardubický kraj. Obdobné konference se konají ve všech krajích naší republiky.  Fotografie Luboš Kozel.

Program akce  pro Pardubický kraj:
9:30–10:00 Úvod, prezident AHR ČR, předseda Krajské sekce AHR ČR, ředitel ubyt. zařízení
10:00–11:00 DOKONALÝ PROVOZ
Jiří Gajdošík, regionální ředitel Prague hotels Mamaison Hotels & Residence
Jiří Švaříček, generální ředitel Hotelu Imperial Karlovy Vary
Petr Šalda, generální ředitel Grandhotelu Zvon, České Budějovice
Robert Jahn, ředitel Spa Resort Sanssouci, Karlovy Vary
Podnikání je o zisku ale také odpovědnosti – green management – jak se odlišit Jaroslava
Vyskočilová, zástupce EMS ISO normy 14001, Executive Housekeeper, Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre
Filip Kühnel, Executive Assistant Manager, OREA HOTELS s.r.o.
Karel Doubek, generální ředitel Hotelu Adria Praha
Ondrej Vajda, ředitel Hotelu Adalbert, Praha
Aktuální statistická data z oblasti ubytovacích služeb a konferencí za ČR – Ondřej Špaček, advisor, Performance &Technology KPMG Česká republika s.r.o.
Autorské poplatky – Marek Švehlík, advokát Rödl & Partner, v.o.s.
Franšíza jako nástroj dosažení kvality – Filip Kühnel, Executive Assistant Manager, OREA HOTELS s.r.o.
11:35–13:15 Oběd
13:15–14:00 PREZENTACE AHR ČR – WHAT IS COOKING NEBOLI CO JE POD POKLIČKOU?
Z činnosti AHR ČR – Václav Stárek, generální sekretář AHR ČR
Nový koncept vzdělávánÍ – Alžběta Cedidlová, manažer vzdělávacích programů AHR ČR
Czech Specials, Klasifikace ubytovacích zařízení ČR
Klára Zachariášová, manažer AHR ČR
14:00–14:30 INTERNETOVÝ MARKETING
Nejčastější nedostatky www. prezentace ubytovacích zařízení
Jak přilákat na stránky především potencionální klienty
Co vše mohu zjistit o chování návštěvníků svých www. stránek – Jan Čepelka, FTonline s.r.o.
14:30 Tombola
Součástí ROADSHOW AHR ČR 2010 je výstava dodavatelů spojená s ochutnávkou produktů.
Návštěva hejtmana na pardubické Správě a údržbě silnic - středa 10.3.                                                                                 

Návštěvy se zúčastnil také radní Pardubického kraje pro oblast dopravy Ing. Tichý.  Jednali jak s velitelem celé správy a údržby silnic kraje Ing. Němcem (obr.2), tak i s garážmistrem panem Duškem (obr.3.). Správa a údržba silnic Pardubického kraje, krajská příspěvková organizace se sídlem v Pardubicích - Doubravicích, je organizací zřízenou pro zajišťování správy a údržby silnic II. a III. tříd v majetku Pardubického kraje. Na základě smluvního vztahu s organizací Ředitelství silnic a dálnic ČR zajišťuje částečně i údržbu silnic I. tříd. V roce 2002 organizace vznikla sloučením bývalých Správ a údržeb silnic Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí a Litomyšl. V rámci kraje působí celkem 15, optimálně umístěných cestmistrovství a to: v Pardubicích, Přelouči, Holicích, Chrudimi, Třemošnici, Luži, Hlinsku, Běstovicích, Litomyšli, Poličce, Žamberku, Ústí nad Orlicí, Lanškrouně, Svitavách, Moravské Třebové a odloučeném pracovišti v Králikách.
 
 
Vokální seskupení 4TET v Litomyšli                                                                                                                                       

 Vokální „partička mužů v černém" známá jako 4TET vystoupí 7. dubna ve Smetanově domě. Jiří Korn a jeho pěvečtí kolegové jsou zárukou neotřelé a osobité show, která nenechá nikoho chladným.  Ve Smetanově domě se 7. dubna od 19.30 odehraje 120 minutová show se zbrusu novými hudebními a tanečními čísly seskupení 4TET!  Umělecky plnohodnotný, precizní a přitom osobitý projev tohoto vokálního seskupení se snoubí s již pověstnou dokonalostí a profesionalitou Jiřího Korna. Úžasné vokální výkony, nepřehlédnutelný design kostýmů Marie Markové a Jana Boušky, překvapivě originální pojetí aranžmá a neotřelé harmonie Jiřího Škorpíka i temperamentní herecké a „taneční“ výkony všech aktérů na jevišti, to vše rozhodně nenechá nikoho chladným a odměnou jsou vždy vyprodané koncerty s nenapodobitelnou atmosférou po celé republice.  Od září 2009 vystupuje 4TET se zbrusu novou koncertní verzí číslo 2, jejíž repertoár je poskládaný z desek „2nd“ a „3rd“.Vokální seskupení 4TET vystupuje ve složení: tenor David Uličník, baritone 1 Jiří Korn, baritone 2 Jiří Škorpík, bass Dušan Kollár. K založení 4TETu došlo z iniciativy Jiřího Korna v říjnu 2002. Poprvé se tito „muži v černém” představili skladbou „How Deep Is Your Love“ v provedení „a capella“. Bouřlivá reakce publika, stoupající zájem posluchačů, vystoupení po celé ČR i v zahraničí a časté účinkování v televizních pořadech (Manéž Bolka Polívky, Miss 2003, Zlatá mříž, Gogošou… atd.), byly důvodem pro přípravu mnoha dalších songů (Lady Karneval, Tears In Heaven, Lion King, Addams Family a dalších), k nazkoušení koncertního programu a k vydání tří CD: 4TET 1st (2004), 4TET 2nd (2005) a 4TET 3rd (2008).Informační centrum v Litomyšli zahájilo předprodej vstupenek již v lednu. Ceny lístků jsou 530 a 550 Kč.
 
Zámecké návrší v Litomyšli dostalo rekordní dotaci z EU.                                                                                                      

 Ministr kultury Václav Riedelbauch podepsal v Piaristickém kostele v Litomyšli právě před měsícem  rozhodnutí, na jehož základě byla Městu Litomyšl přidělena dotace ve výši téměř 400 milionů korun na obnovu Zámeckého návrší. Rekonstrukci symbolicky zahájilo předání staré píšťaly ze vzácných varhan z Piaristického kostela, které se také dočkají obnovy. Pan ministr předal panu starostovi dále partituru Händelova Mesiáše s přáním, aby slavné Hallelujah! zaznělo až Andělé znovu vstoupí na Zámecké návrší! Pro zajímavost:  Händelův Mesiáš zazněl loni v České Třebové včetně Hallelujah... snad také přineslo nové hodnoty pro kulturní život v našem městě, např. novou základnu v podobě kamenné budovy Městského muzea.