Předprodej vstupenek na Smetanovu Litomyšl začíná         

Litomyšl - Pod záštitou prezidenta republiky, ministra kultury a lucemburského velkovévody se bude konat 52. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl od pátku 11. června do pondělí 5. července 2010. Festival Smetanova Litomyšl spolupořádají Smetanova Litomyšl, o.p.s., Město Litomyšl a Pardubický kraj ve spolupráci s Národním památkovým ústavem Praha a Státním zámkem Litomyšl, za finančního přispění Ministerstva kultury České republiky.

     Program 52. ročníku přinese dvacet titulů ve čtyřiadvaceti pořadech. Podařilo se zajistit hostování všech tří největších českých operních scén - Národního divadla Praha, Státní opery Praha a Národního divadla Brno. Opera Národního divadla znovu uvede inscenaci režisérky Magdaleny Švecové Prodaná nevěsta, která měla v roce 2008 v Litomyšli svoji premiéru a setkala se zde s velkým diváckým ohlasem. I proto bude tato nejoblíbenější Smetanova opera provedena hned třikrát, z toho jednou jako odpolední představení určené především rodinám s dětmi. Brněnská Janáčkova opera představí Mozartovu Kouzelnou flétnu, režírovanou Janem Kačerem, Státní opera Praha dvakrát provede Pucciniho Toscu a její baletní soubor Čajkovského Labutí jezero. Baletní představení však připravuje i Národní divadlo Praha, v choreografii Petra Zusky uvede pořad Ej lásko... s písněmi muziky Hradišťan, která zde také živě vystoupí. Smetanova Litomyšl bude i letos pokračovat v tradici uvádění dětských oper, tentokrát to budou Křičkovi Ogaři v podání Dětské opery Praha. Brněnské národní divadlo kromě opery chystá kantátu Antonína Dvořáka Svatební košile se sopranistkou Evou Urbanovou.

     Celým festivalem prochází motiv oslav 700. výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn. To připomene mj. hostování Lucemburského komorního orchestru Les Musiciens, který představí i světovou premiéru kompozice věnovanou oslavám, dále vystoupení ansámblu Bohemia Luxembourg Trio, v němž bude připomenut odkaz Karla IV. Toto téma je také obsahem kantáty Petra Ebena, jež bude součástí úvodního koncertu, který zahájí nejen 52. ročník festivalu Smetanova Litomyšl, ale celé oslavy 700. výročí. Účastnit by se měli vysocí představitelé Lucemburského velkovévodství a hosté z ambasád ostatních zemí.

     Smetanova Litomyšl připomene i jubilea významných skladatelů. Dvousté výročí narození Fryderyka Chopina druhým klavírním koncertem f moll se sólistou Janem Simonem, 150. výročí narození Gustava Mahlera pořadem O čem nám vypráví láskaDagmar Peckovou a Ivanem Kusnjerem, 130. výročí úmrtí Jacquese Offenbacha komponovaným projektem České filharmonie, připomenuto bude i 120. výročí narození Bohuslava Martinů. Tvorba Antonína Dvořáka je kromě Svatebních košil zastoupena i jeho jásavou 6. symfonií a děkovným Te Deum.

     V programech chrámových zazní Pavlicova Missa Brevis v provedení úspěšného mládežnického litomyšlského sboru KOS, hosty festivalu budou ve Varhanním matiné nizozemští umělci a v Externím koncertu v České Třebové bude provedena Cyrilometodějská mše Michaela Haydna, upravená Františkem Preislerem jr. právě jako vzpomínka na tohoto tragicky zesnulého dirigenta a všestranného umělce.

Bohatá je nabídka pořadů přesahujících rámec klasické hudby: takové jsou projekty houslisty Pavla Šporcla s cikánskou cimbálovou muzikou Romano Stilo Gipsy Way (koncert bude zároveň jubilejním 500. Litomyšlským hudebním večerem a o jeho záznam projevila zájem Česká televize), francouzského šansoniéra Joela Brose Pod střechami Paříže, projekt Edity Adlerové a Jany Drdácké Carmen & Flamenco (externí koncert ve Svitavách) a samozřejmě oblíbený Koncert na přání, který je tentokrát věnován klasickému českému muzikálu.

     V roce 2009 skončil pětiletý kontrakt s dosavadním generálním reklamním partnerem festivalu, společností Skanska, a.s. Novým generálním partnerem festivalu se na další tři roky stal český stavební holding enteria a.s., na pozici hlavního reklamního partnera zůstává tradičně Česká spořitelna, a.s., hlavními mediálními partnery jsou Česká televize, Český rozhlas a MF DNES. Oproti minulosti se zvýšila podpora Ministerstva kultury ČR a Pardubického kraje, stejnou částku jako v roce 2009 poskytne město Litomyšl.

     Do prodeje je připraveno bezmála 20 tisíc vstupenek. Jejich předprodej bude zahájen ve středu 3. března od 10 hodin, vstupenky lze přímo zakoupit v předprodejní kanceláři Smetanovy Litomyšle, v prodejních místech sítě Ticketportal nebo po internetu na www.ticketportal.cz – po zaplacení platební kartou si kupující vstupenky sami vytisknou na své tiskárně nebo si čárový kód vstupenky nechají zaslat do mobilního telefonu. Objednat nebo rezervovat vstupenky je možno on-line prostřednictvím rezervačního systému na www.smetanovalitomysl.cz (resp. www.ticketportal.cz) a telefonicky na čísle 461 616 070, rezervované vstupenky si následně zájemci vyzvednou v prodejním místě, objednané jim budou doručeny na dobírku poštou Aktuality z průběhu příprav, informace o účinkujících, ukázky skladeb a také případné změny v programu lze sledovat na internetových stránkách www.smetanovalitomysl.cz a nově také na síti Facebook (www.facebook.com/smetanovalitomysl).