NETOLICKÝ:

O DOTACI NA MUZEUM BUDE ROZHODNUTO NEJPOZDĚJI V SRPNU                       

Zeptali jsme se poradce hejtmana a zastupitele JUDr. Martina Netolického, který zastupuje náš region ve výboru Regionální rady regionu soudržnosti NUTS II Severovýchod na projekt „Rekonstrukce a přístavba Městského muzea Česká Třebová“

Jaký je Váš názor na chystaný projekt rekonstrukce budovy Městského muzea v Klácelově ulici?

Od počátku svého působení v zastupitelstvu města a předtím v kulturní komisi jsem otázku otevření expozice pro Městské muzeum považoval za svoji osobní prioritu. Více jak čtyři desetiletí nemá naše město jakýkoliv prostor pro stálou výstavu sbírek muzea. Přitom se nedá říci, že bychom neměli žádné cenné exponáty. Muzeum je součástí prezentace historie každého města, na kterou bychom měli být jako občané patřičně pyšní. Je jasné, že se nejedná o službu, kterou bychom využívali každý týden jako třeba sportoviště. Je ale povinností každé zodpovědné samosprávy pečovat o sbírky a vytvořit důstojné podmínky pro jejich vystavování. Máme se určitě s čím chlubit. Určitě považuji tento projekt za prospěšnější pro město než původně chystané budování osvětleného běžeckého okruhu v polích na Kozlově.

            Počátkem září minulého roku jste spolu s hejtmanem Radko Martínkem osobně navštívili čp. 11. Jaký dojem na něho objekt udělal?

            Hejtman mi po návštěvě řekl, že byl skutečně příjemně překvapený. Za osm let, co s ním spolupracuji, jsme na žádost vedení města navštívili kdekterou budovu, prostor nebo organizaci, když bylo třeba pomoci při řešení problému. Na čp. 11 se dostalo až nyní, když jsme spolu se starostou nalezli shodu na tom, že zkusíme jako město podat žádost o dotaci z evropských fondů. Hejtman netušil, že máme ve svém vlastnictví takový pěkný objekt přímo v centru města nedaleko radnice, který je pro výstavní činnost takřka ideální.   

            Právě probíhá proces hodnocení projektu. Kdy bychom mohli znát výsledek?

            Hodnocení podaných žádostí je velmi komplikovaný proces, který má několik fází. Podle mých informací bylo podáno k 29.1. jenom v Pardubickém kraji v rámci prioritní osy cestovní ruch, oblasti podpory 3.1 Rozvoj základní infrastruktury a doprovodných aktivit v oblasti cestovního ruchu přibližně 60 projektů. Nyní jsme na konci první fáze hodnocení, kterou provádějí pracovníci Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, potom následuje posuzování technické kvality projektu, potřeby a relevance projektu. Vzhledem k náročnosti hodnocení a počtu žadatelů se dá očekávat výsledek až v průběhu července či spíše srpna. V té době již bude jasno, jak v soutěži s ostatními projekty dopadl ten náš.

Děkuji za rozhovor.