Českotřebovský deník  101/2010  (6.4.)                 

Hudba a rozhovor s Bohuslavem Mimrou, dirigentem KOJKU na ČRo - Vltava                                   

Nalaďte si tuto stanici  ve středu 7.4.2010, v 17.00. Bude se vysílat  pořad "Ohlédnutí za loňskými koncerty k poctě Bohuslava Martinů".   Bude to hudba + rozhovory s pány Mazáčkem a Mimrou, kteří účinkovali v listopadu 2009 v pražském kostele kostele Šimona a Judy v rámci českého festivalu komorní hudby. V druhé polovině koncertu vystoupil Komorní orchestr Jaroslava Kociana posílený o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové a přednesl symfonii č. 4 Bohuslava Martinů. Stejné dílo budeme moci vyslechnou ve stejné sestavě také v českotřebovském Kulturním centru dne 10. května 2010 na zakončení Hudebního festivalu Antonína Bennewitze.
 
 
Před 60 lety vznikla družba Česká Třebová - Svit                  

Přesto, že byla vytvořena vlastně na doporučení tehdejšího režimu a byla poplatná své době, přesto vytvořila mezi oběma městy a jejich obyvateli některé zajímavé vazby, které dosud nezanikly.  V posledních letech se naopak intenzivně rozvíjí.
První pokus o obnovení partnerství obou měst se uskutečnil již v 90. letech, v době kdy na Slovensku a také ve Svutu bylo u moci HZDS (Hnutí za demokratické Slovensko) a na Slovensku tehdy převládaly spíše protičeské nálady.  Navázání na předchozí družbu měst se v této době nepodařilo. Obnovení partnerské spolupráce navázalo až později na setkání v Bratislavě na  veletrhu cestovního ruchu v r. 2003. Zástupci města Svit přijeli do České Třebové poprvé dne 20. června 2004 v době Týdne sportu, kdy se v zasedačce rady města konaly se první rozhovory. V delegaci města Svitu přijel primátor města Ing. Milan Fecko s manželkou a dva členové zastupitelského sboru. V našem městě se vlastně jen zastavili na několik hodin při cestě z Polska. Byla to však návštěva velmi milá a bezprostřední. To byl začátek cesty, která vedla k podepsání smlouvy o spolupráci o rok později 9. 6. 2005 ve velkém sále Kulturního centra.
Po tomto slavnostním aktu nic nebránilo tomu, aby skupiny podobných zájmů navázaly vzájemnou spolupráci – ti starší slovensky rozumí bez problémů a ti mladší si porozumí velmi rychle a bez tlumočníka. Podobnost našich jazyků je opravdu velkou výhodou.
Ttao výhoda se  projevila při rychlém rozvoji vzájemné spolupráce, kulturní a sportovní výměny. 
V průběhu uplynulých pěti let uskutečnila přátelská utkání mladých fotbalistů, několikrát do Svitu zavítali českotřebovští basketbalisté, kteří nás výborně reprezentovali i přes velmi vysokou úroveň svých svitských soupeřů.
Odrazem partnerských vztahů jsou pravidelné návštěvy nohejbalistů ze Svitu ve Svinné, která se uskutečňují z iniciativy místních sportovců.podobnou aktivitou se vyznačuje skupina "Chmelové šišky pod vedením Milana Čechala, která nakonec navštívila všechna naše partnerská města. Vzájemnou (nejen) sportovní spolupráci se Svitem zahájily také hokejisté  Pamětníci dokonce schraňují fotodokumentaci až z padesátých let, kdy se odehrála některá přátelská utkání. Hokejisté ze Svitu nemají vlastní halu, proto si Českotřebováci vyzkoušeli led až v Popradu. 
Na Dnech města Svitu se prezentovala např. skupina Medvědi,. v roce 2008 i pěvecký sbor Bendl, loni zde vystoupila skupina Tiger swing  a Stepklub pěší zóna. Základní škola Habrmanova navázala na výměnné pobyty žáků z let šedesátých. Velmi aktivní jsou ve výměnných akcích skauti – konkrétně 3. chlapecký oddíl. Ti zrealizovali již několik výměnných letních táborů a dalších společných akcí. Do společných akcí se zapojily jako hostitelé a hosté děti ze ZUŠ se svými učiteli.
V loňském roce 2009 oslavilo mladé  město Svit 75 let od jeho založení.  I zde nechyběla naše delegace  Jako akce "navíc" se  loni ve Svitu konala  replika naší českotřebovské "Jabkancové pouti".  Díky aktivitě Spolku od sv. Kateřiny se s pomocí evropské dotace podařilo vyslat  nejen skupinu „Jabkancových umělců“, se speciálním pásmem pro Sviťany, ale navíc i neméně důležitou skupinu gastronomickou. Členové Spolku od svaté Kateřiny napekli výborné jabkance a své umění při společenském večeru předvedl malý orchestr J. Borýska.
Přátelství mezi našimi městy velmi dobře navázalo na kontakty existující před mnoha lety. Těm, kteří mají zájem se do společných akcí zapojit, přináší společné aktivity jistě mnoho příjemných zážitků a jsou příslibem nových osobních přátelství.

Při příležitosti pětiletého trvání  nového partnerství k nám přijede v pátek 9. dubna 2010. delegace,  ve které budou  členové Svazu důchodců, děti základní školy a Centra volného času. Důchodci budou hosty členů Spolku od sv. Kateřiny, kteří jim také zajistí ubytování ve svých rodinách. Partnery pro děti budou žáci Základní školy Nádražní a děti z Domu dětí a mládeže Kamarád.

Delegace se zúčastní  i nedělního Slavnostního večera na kterém se budou  předávat Ceny města.

Na fotografii Ing. Milan Fecko s manželkou na 1. návštěvě v České Třebové 20. 6. 2004.

 

Velký jeřáb v akci ve Třebové (i v Ústí nad Orlicí)                                                                                  


Výměna technologie pro mobilního operátor a jeho základové stanice byla důvodem na nasazení velkého jeřábu firmy Hanuš ve Třebové na Křibě u domu 1807/1808 , také na sídlišti Lhotka a v Ústí nad orlicí na populárním skleněné budově družstva Konzum v Tvardkově ulici.  Impozantní byla především dopolední akce na Křibu, protože nyní barevný dům je postaven skutečně  na strategickém místě a umožňuje šířit signál operátora po většině katastru města.  Tento dům je také snad nejnápadnější českotřebovskou dominantou při každém leteckém snímkování. Také na Lhotce si vybral operát vhodnou výškovou budovu sídliště, výšku budovy v obou případech znásobí také poloha na kopci nad údolím.  


 

 

 

Parčík na Splavě v úpravě. Je už duben a tak se stromy už kácet nemají, zvláště břízy, které pak pláčou a pláčou. Správní řízení na odstranění  bříz probíhalo již v únoru a tak bylo na odstranění  nadbytečných živelně rostoucích stromů času dost.  Po úpravě se zde přece jenom trochu rozsvětlí a po odstranění  veřejného WC zde vznikne místo pro vodní prvek, který bude v sousedství nové pěší upravené trasy. Dostatečně frekventované na to aby si novou úpravu zasloužila. 


 

Špatné značení cesty na Kozlovský kopec.  Loni v roce 2009 byly umístěny v rámci kraje za krajskou dotaci 150 tisíc Kč dopravní značky  směrující na turistické cíle v Pardubickém kraji, v našem případě na rozhlednu na Kozlovském kopci a Chaloupku (Chalupu) Maxe Švabinského.  Dodnes zde jsou, ale směrují vozidla z hlavního průtahu městem  do nádražní ulice, která je neprůjezdná a ani později nebude nějakou dopravní tepnou  určenou pro průjezd vozidel. Proto by měla být ještě před nástupem  do hlavní turistické sezóny  tato značka přemístěna tak, aby ukazovala správně, v našem případě tedy zřejmě na křižovatce na Splavě nebo jinde na ulici Litomyšlské.  Je to věc Správy silnic Pardubického nkraje, ale od nás ze Třebové bychom měli dát nějaký impulz. podobně  by bylo žádoucí už na světelné křižovatce zrušit "škrtnutý" směr Svitavy, tedy opatření, které se udělalo loni na pdozim při silničiních pracích na obchvatu Opatova. když řidič na něco ve své výbavě zapomene, je pokutován, ale  když je chyba na dopravním značení, tak se odstranit nedá ani po půl roce. Oba výše uvedené problémy totiž nevznikly včera.  (mm)

Fotbalisté se pomalu odlepují ode dna tabulky                   
 
 VÝSLEDKY
Zápas Domácí Hosté Skóre Diváků Poznámka
A1A1902 Choceň M. Třebová 2:1     
A1A1905 Holice Srch 6:0     
A1A1906 V. Mýto Lanškroun 2:2     
A1A1908 Polička FK Pardubice B 1:3     
A1A1904 AS Pardubice Stolany 5:0     
A1A1907 Hlinsko Č. Třebová 1:1     
  TABULKA
Rk. Tým Záp + 0 - Skóre Body (Prav)
1. AS Pardubice 18 14 2 2 62: 19 44 ( 14)
2. Svitavy 17 10 4 3 32: 20 34 ( 10)
3. Hlinsko 18 9 4 5 46: 30 31 ( 1)
4. FK Pardubice B 18 8 5 5 34: 23 29 ( 2)
5. Choceň 18 8 5 5 23: 22 29 ( 2)
6. Dobříkov 17 8 3 6 26: 27 27 ( 3)
7. M. Třebová 18 7 3 8 27: 26 24 ( 0)
8. Lanškroun 17 5 8 4 28: 27 23 ( -1)
9. Polička 17 6 3 8 24: 27 21 ( -6)
10. V. Mýto 18 6 3 9 28: 37 21 ( -9)
11. Holice 18 5 5 8 23: 25 20 (-10)
12. Žamberk 17 5 5 7 21: 28 20 ( -7)
13. Stolany 18 6 1 11 27: 50 19 ( -5)
14. Č. Třebová 18 5 3 10 22: 34 18 ( -9)
15. Srch 18 5 3 10 22: 35 18 ( -6)
16. Letohrad B 17 3 5 9 13: 28 14 (-10)
Občanská poradna  oblastní charity  informuje                                                                                     

V občanské poradně se velmi často setkáváme s lidmi, kteří na předváděcích akcích pod tlakem podepsali nevýhodnou smlouvu a posléze zjistí, že nabízené zboží nechtějí.  Proto varujeme občany před praktikami těchto prodejců a připojujeme článek z deníku Právo, který tuto situaci popisuje:
Důchodci se často stávají oběťmi zesměšňování a psychického nátlaku na předváděcích a prodejních akcích, kde jim prodejci nabízejí několikanásobně předražené zboží a často neváhají manipulovat s jejich podpisy a důvěřivostí. Varují před tím občanské poradny. Pro dámy žehlička a pro pány pračka zdarma! Zaplatíte stovku a uděláte si pěkný výlet autobusem spojený s obědem a prezentací výrobku, bez kterého se neobejdete. Sliby obchodníků lákajících na tzv. promo akce znějí vesměs stejně.Prodejci naženou lidi do velkého sálu, z něhož není víceméně kam odejít, a pokud nátlaku podlehnete, nejenže koupíte značně předraženou věc, ale ještě se můžete dostat do finančních problémů, protože jste si na místě půjčili. Často se dostanete do takové pasti, že už později nemůžete od smlouvy odstoupit.  „Psychologické masáži spočívající v davovém zesměšnění jednotlivců, kteří nechtějí podepsat dokument, podlehnou převážně starší lidé, kteří jsou lehce ovlivnitelní,“ zdůraznil Karel Křivánek z jihlavské občanské poradny. To přesně se stalo paní Evě (65), která se zúčastnila předváděcí akce „Zdravější život seniorů“, kde prodejce nabízel „všelék“ proti všem nemocem. Podle letáčku se mělo jednat o přípravky pro podporu zdraví. Akce trvala od devíti do patnácti hodin, účastníci dostali pouze skleničku vody, původně slibovaný oběd byl zrušen z těchto důvodů. Prodávající si pozval tuto paní na pódium, a když nechtěla, požádal ostatní, aby ji doprovodili potleskem. Začal jí vysvětlovat účinky léku ve spojení s jejími nemocemi. Pokud by si paní lék za 18 tisíc korun koupila, přidal by jí jako dárek „kvalitní“ hrnce a vysavač v hodnotě 30 tisíc korun.Paní nabídku prodejce zprvu odmítla, prodejce se tedy obrátil do publika se slovy: „Paní Eva si neváží svého zdraví, tohle je její poslední návštěva. Zatleskejte jí. Po tomto výstupu paní podepsala kupní smlouvu. Jelikož neměla dost peněz, uzavřela na místě ještě i smlouvu úvěrovou. Získala tedy „všelék“, hrnce a vysavač. Až doma zjistila, že by podobné hrnce v klasickém obchodě koupila za pětistovku a vysavač za osm set korun. Rozhodla se odstoupit od kupní a úvěrové smlouvy. V tomto případě měla štěstí, stihla čtrnáctidenní lhůtu pro odstoupení od smlouvy bez sankcí podle občanského zákoníku a obě firmy to akceptovaly. Ne vždy to však dopadne tak dobře. Za normálních okolností při uzavírání smluv mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele platí možnost odstoupení od smlouvy do 14 dní od jejího podpisu bez sankce. Pokud na tuto možnost prodávající písemně neupozornil, pak se lhůta na odstoupení dokonce prodlužuje na jeden rok od uzavření smlouvy. Tuto skutečnost však někteří prodejci lstivě obcházejí s tím, že sdělí lidem, že potřebují podepsat dovoz zboží až do domu, ale zákazníci ve skutečnosti podepisují podvodně podsunutý dodatek ke smlouvě, kde stvrzují svým podpisem, že si sjednali návštěvu domů. Tím pádem se jedná o jimi vyžádanou návštěvu a od smlouvy nelze následně odstoupit. Časté je i podepisování prázdných dokumentů, které jsou prezentovány jako seznamy účastníků – lidé to podepíší, ale organizátoři propagačních akcí si tam potom dopíší závazek k úhradě určitého výrobku či poskytnutí služby.  (Monika Ginterová, Právo, 13.3.2010)
Oblastní charita Ústí nad Orlicí                     Občanská poradna
pracoviště Ústí nad Orlicí                                                 pracoviště Letohrad
Ing. Marcela Náhlíková                                                        Na Kopečku 356
ul. 17. listopadu 69                                                               561 51  Letohrad
562 01  Ústí nad Orlicí                                                         Mgr. Marta Majvaldová
Tel.: 465 520 520                                                                tel.: 465 621 281
 
Provozní doba:   Pondělí: 8 – 17 h.  Čtvrtek: 8 – 16 h.          Provozní doba: úterý: 9 – 12 h.
 
Mgr. Kněžínek zbaven obvinění??                                         

Dnes bylo oznámeno, že únorové obvinění šéfa pražských památkářů bylo opět zrušeno, a to pár ní poté, co se věc velmi opožděně dostala na veřejnost. Opravdu Podivné! To bude muset začít řešit trestní oznámení ve věci devastace Karlova mostu plzeňská policie? „Již i i jen fakt, že byl tento stěžejní viník devastace obviněn z nedbalostního trestného činu, tedy maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, byl velmi podivný a podezřelý“, komentuje šéf právního oddělení Asociace, Petr Kužvart.
Pan ředitel odboru vědomě a s úmyslem po léta rozhodoval způsobem, který přivodil vážné poškození kulturně historických hodnot národní kulturní památky Karlův most. Sám uložil pravomocným rozhodnutím stěžejní podmínky, jejichž plnění vůbec nevymáhal a nakonec případ zbastloval novými stanovisky, jako by původních podmínek nebylo! „Obviňování Jana Kněžínka z nedbalosti ve vztahu k poznání a ochraně kulturně historických hodnot mostu je stejně absurdní, jako když úředníci zastupující Prahu vážně tvrdili, že tento vlastník památky nabyl svých práv z Kněžínkových rozhodnutí a stanovisek v dobré víře“, konstatuje Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace. Opravdu, má to přídech hodně černého humoru a zcela absurdní tragikomedie. Ruka ruku myla, šlo o neuvěřitelný vědomý šlendrián.  Selhání, nezákonnosti i vzniklé škody jsou průkazné, odpovědné osoby jsou identifikovány  a Asociace podá další trestní oznámení a bude navrhovat, aby věc nešetřil žádný pražský policejní útvar ani policista!
Pavel P. Ries, v.r.  prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví