Českotřebovský deník 104/2010 (9.4.)                                   
Za měsíc se pojede  II.  ročník cyklomaratonu "O cenu města Česká Třebová".                                   

Proti loňskému ročníku bude několik změn. Asi nejviditelnější bude to, že start a cíl nebude na Starém náměstí, ale přesune se do sportovního areálu Pod Jelenicí. Start bude na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí před hlavní tribunou a do cíle pojedou cyklisté ze sjezdovky Peklák. Podrobnější informace  jsou k dispozici na webových stránkách závodu www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz. Pořadatelé úzce spolupracují i s vedením města Česká Třebová, které již pro II. ročník závodu pořídilo nový pohár. Zima  a sníh nadělal na budoucí trase závodu hodně škody a tak  pořadatel Vladimír vaně spolu se svými spolupracovníky a cykloskupinou Milana Čechala Chmelové šišky má před sebou spoustu práce na uvolnění lesních cest od napadaných stromů a zajištění dobře průjezdné trati. Jde především o úseky na katastru obce Řetová. Nečekaný problém nastal pořadatelům  v Beranových dolech. Zde jeden z majitelů zdejší lesní parcely, na které leží také krátký úsek lesní cesty, s přejezdem cyklistů nesouhlasí resp. souhlas podmínil naprosto nereálnou a pro pořadatele zcela nevýhodnou smlouvou. To vše při vědomí toho, že cyklisté, projíždějící úsekem jednotlivě, nadělat žádné škody nemohou, alespoň v loňském ročníku nebyla ani jediná stížnost. Naopak pro závod musí pořadatelé velké úseky cest brigádnicky zprůjezdnit a upravit. Pořadatelům tak nezbývá, než se pozemku zmíněného neochotného majitele vyhnout a připravit změnu trasy závodu. Závod tím neutrpí, naopak bude bezpečnější, protože v původním vedení trasy z Beranových dolů na Jelenici čekal cyklisty určitý méně bezpečný úsek, který bude nyní nahrazen trasou lepe sjízdnou. O přípravách 2. ročníku cyklomaratonu budu dále postupně informovat. Fotografie ze startu loňského I. ročníku závodu, Jaroslav Kulhavý se samozřejmě objeví na startu i letos, pro závodníky připravil tuto pozvánku:

Ahoj kamarádi,                                                                                                                                       

Zvu vás všechny srdečně na cyklomaraton do České Třebové, který se pojede 9. května. Letošní závod dozná několika zajímavých změn. V první řadě se uskuteční o tři týdny později než před rokem. To by měla být výhoda a vzpruha pro ty z vás, kteří jej vloni nejeli, protože neměli naježděné tréninkové kilometry. Letos na to máte o dost více času, takže trénujte. Myslím, že letošní závod bude zajímavější i z hlediska trati. Start a cíl cyklomaratonu bude pod sjezdovkou Peklák. Pořadatelé se vyhnou komplikovanému průjezdu městem, závodníci najedou více kilometrů v terénu. Přibude jim sice jedno poměrně těžké stoupání, na druhé straně si vyzkoušejí jaké to je, sjíždět do cíle ze sjezdovky. Hodně důležité je, že se přesunem startu a cíle podařilo organizátorům vytvořit celistvé zázemí. Závodníci budou mít všechno na jednom na jednom místě: parkoviště, šatny, sprchy, sociální zařízení, možnost občerstvení.  Bydlím v sousedním Ústí nad Orlicí, také z tohoto důvodu nechci v České Třebové chybět. Věřím, že na nás na startovní čáře bude 9. května co nejvíce!                                                                                                                                                                         Jaroslav Kulhavý
Srdečně vás zveme na výstavu krásných koláží paní Slávky Štusákové, které by bylo škoda mít doma v šuplíku.          

 Určitě si každý najde svůj obrázek, který potěší a pohladí.  Také vás zveme na vymalovávání mandal podle předlohy, nebo si můžete namalovat svou vlastí mandalku. Fantazii se meze nekladou. Je to hra s barvami a pastelkami pro děti i pro dospělé. Rozvíjí tvořivost, samostatnost, tvůrčí činnost, jemnou motoriku, vrací nás do klidu a harmonie. Slovo mandala znamená kruh - střed. Menší děti si mohou mandalku vymalovat se svojí maminkou, sourozencem či babičkou. Jste všichni srdečně zváni. Podložky, pastelky a předlohy mandal budou připraveny pro děti v dětském oddělení a pro dospělé v čítárně městské knihovny. Dáša Petrželková 
S čerty nejsou žerty - vystoupení Divadelního kroužku Knoflíček                                                         

Neděle 25. 4. 2010 v 17.00 hodin v Malé scéně Česká Třebová
Děti                 30 Kč
Dospělí           45 Kč
Předprodej vstupenek v DDM Kamarád nebo před představením v Malé scéně
 
Dlouhodobě pronajmu byt 1 + 1 v České Třebové na Lhotce. Cena dohodou.
kontakt 777 123 753, schwarzbach@schwarzbach.cz
 
Městská knihovna upozorňuje na změnu termínu Tvůrčích dílen 3P pro děti:                                       

Tvůrčí dílny 3P-paměť´, pohyb, pohoda pro mladší školní děti se přesouvají z 13. dubna na 27. dubna od 16:00 hod. na dětském oddělení.  (Pro seniory zůstává termín nezměněn 20.4.16:00 hod.) Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

 
 

CYKLO GLACENSIS 2010                                                                                                                    

Region Orlicko - Třebovsko připravuje na dny 21. a 22. května ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, městy Choceň a Náchod, DSO Regionem Orlické hory a s okresem kladským 9. ročník mezinárodní cyklistické akce Cyklo Glacensis 2010. Tato akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí, koná se s finanční podporou zúčastněných regionů a Pardubického a Královéhradeckého kraje. Osobní záštitu nad letošním ročníkem opětovně přijal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.  Akce se zúčastní 18 týmů startujících v pátek 21. 5. 2010 v 8 hodin ráno z osmnácti různých míst pořádajících českých a polských regionů - z českých měst se startuje z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda a Bačetína. V každém týmu pojede deset a více cyklistů a po různých trasách dojedou do cíle ve Starem Gierałtowie v Polsku. Každý účastník získá na památku tričko a štítek na kolo s logem Cyklo Glacensis.
Tradičně se k propagační jízdě připojují významné osobnosti veřejného života, v průběhu předcházejících ročníků se jí zúčastnili hejtmani a radní obou krajů, zástupci agentury Czech Tourism, ministerští úředníci, předsedové mikroregionů a starostové příhraničních obcí a měst. V cíli je na páteční večer 21. května 2010 pro všechny zúčastněné připraven společenský večer s prezentací činnosti českých i polských pořádajících regionů a zábavný program. Projekt je zrcadlově připravován i z polské strany. Očekává se, že se ke kmenovým členům startujících týmů připojí další dobrovolní cyklisté, kteří s nimi ujedou část trasy nebo s nimi dorazí až do cíle. Ve Starem Gierałtowie se předpokládá, že se sejde až čtyři sta cyklistů. Po společně stráveném večeru zde účastníci přenocují a následující den se vrátí do svých domovů.  Všichni příznivci cykloturistiky, jste zváni k účasti!
Pardubickým hokejistům fandil v Liberci i hejtman Martínek                                                               

Liberec Pardubičtí hokejisté postupují do finále. Družstvo HC Eaton  ve čtvrtek vyřadilo Bílé Tygry na domácím ledě z boje o titul play-off extraligy.   Z tribuny fandili pardubický hejtman Radko Martínek a Stanislav Eichler z Liberce.
„Považuji za úžasné rozhazovat po cizím ledě tradiční pardubické perníky, tak jak je zvykem u nás v případě vítězství,“ těšil se z úspěchu sportovců hejtman Pardubického kraje. Obrovskou radost a nadšení Radko Martínka z toho, že červení zastavili bílou lavinu, sdílel i jeho liberecký kolega  Stanislav Eichler.  „Liberečtí sice bojovali jako tygři,  ale na hostující Eaton bohužel nestačili.  Pardubice měli navíc v bráně vynikajícího Haška, a to bylo nakonec rozhodující,“ bral prohru s nadhledem Eichler. S Martínkem se rozloučil se slovy: „Tak zase za rok, nejlépe ve finále s Pardubicemi.“  (mag)

 

Foto: Hejtmani Eichler a Martínek po 4. gólu Pardubic  - Eichler předává Radku Martínkovi před zápasem liberecký dres