Českotřebovský deník 105/2010 (10.4.)                                  

Úspěšná fotbalová sobota pod Jelenicí                                                                                                   

Počasí nic moc, chvílemi pršelo, bylo dost větrno. Fotbalistům ale podmínky přály. Nejdříve dorostenci vyprovodili svého soupeře v I. A třídě  soupeře z Jevíčka, vyhráli 6 : 0  a potvrdili své ambice na špici tabulky. K tomu získalo další jarní tři 3 body i Áčko, když porazilo tým Vysokého Mýta  2 : 0. Poprvé se letos hrálo na hlavním hřišti. Výhru  vidělo 150 diváků, v podstatě spokojených, i když závěr rozhodně domácím nepatřil. S postupujícími boji získávají Třebováci  sebedůvěru a to se jistě může projevit i v dalších kolech.  Podařilo se nám to, o čem se snad ani nezdálo, máme stále o co bojovat. Pod novým trenérem Bohuslavem Sokolem získali hráči nový přístup k vedení boje a zlepšila se i taktika, nové posily jsou na hřišti vidět i slyšet, je to o povzbuzování a taktice, nikoliv kritika. Věřím, že se zlepšením počasí přijdou na fotbal i další fanoušci, jistě se jim bude Pod Jelenicí líbit. (mm)

 


Firma Velebný a fam ušila ornát pro nového arcibiskupa Dominika Duku.                                                                             

Návrh připravil sám majitel firmy Zdeněk Velebný, známý a populární heraldik, který je skutečnou osobností regionu a jeho"heraldický  rukopis" znají na desítkách městských znaků a vlajek nejen po našem regionu. Firma se také zabývá restaurováním historický praporů a je známá  po celém republice i v zahraničí. Firma se usídlila v Ústí nad Orlicí. Její majitel  Zdeněk Velebný však pochází z České Třebové a jezdí k nám za svými rodiči.  Jeho cesta k heraldice však kupodivu vela poměrně složitým způsobem, protože ještě před rokem 1990 pracoval jako veterinární technik a jako zaměstnanec veterinární správy dostal byt v Ústí nad Orlicí, kde byla v té době  rozsáhlá "komplexní bytová výstavba", která vysávala kádry z okolí. Po změně režimu se pak se svou profesí rozloučil a věnoval se své zálibě, heraldice,  která nakonec byla v rodinné tradici. Svou firmu uvedl nejen do profesionální, ale i vysoké umělecké úrovně, takže získává objednávky a zakázky z prestižních míst. Právě takovou byla zakázka na výrobu ornátu pro obřad slavnostní inaugurace nového arcibiskupa v chrámu sv. Víta v Praze, což byla dozajista prestižní záležitost.  Z tohoto příběhu  je vidět, že možná stačilo málo, aby tato firma s vynikající pověstí spojila svůj osud a existenci právě s naším městem.
 
Politika v mediálním věku                                                                                                                     

Kdy?: v pondělí 12. dubna 2010 v 18,45 hod.  
Kde?: v Malém sále KC v České Třebové (Nádražní ulice)
Jiří Zajíc je český katolický pedagog a publicista. Publikuje zejména v oblasti výchovy, vzdělávání, občanské společnosti, médií, náboženství a duchovního života. Zakládal a vedl Redakci náboženského života Českého rozhlasu, podílel se na založení České rady dětí a mládeže, jejíž Kancelář vedl v letech 2001-2005. Vystudoval numerickou matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.
Také sluneční fotovoltaické elektrárny silně narušují krajinný ráz                                                         


Hodí se snad někam do opuštěných průmyslových zón, kde není jiné využití ploch a sluneční panely zde mohou prostor smysluplně vyplnit. Pokud je však stavíme v přírodě, je to špatně. Dělají zde dojem industriální krajiny, která do  čisté přírody nepatří. Právě to si musí  našinec uvědomit při pohledu na pole plné panelů pokrývajících velké plochy zemědělské půdy určené ke zcela jinému využití.  Jsem velmi vděčný zastupitelům, kteří zabránili tomu, aby na Kozlovském kopci, tedy uprostřed přírody a také v naší turistické oblasti pokryly velké plochy polí a pastvin spoustou fotovoltaických panelů na několika hektarech. Velmi se v této souvislosti divím místnímu majiteli pozemku na temeni Kozlovského kopce, který prosazoval ekonomické využití svého pozemku tak vehementně, že ztratil veškerou soudnost. Fotografie je ze Svitav, kde jsou fotovoltaické panely u silnice na Litomyšl u firmy Tauer elektro... (mm)
 

UKLIĎ SVOJE SÍDLIŠTĚ 2010                                                                                                                                                 

Pracovníci Naděje o.s., pobočka Česká Třebová, v sobotu 17.4.2010 od 9:30 do 12 hodin již posedmé zorganizují akci „Ukliď svoje sídliště“. Společně s dětmi z volnočasových klubů a s dobrovolníky kompletně uklidíme sídliště Borek v České Třebové. Letos poprvé se zapojí i občané, vykonávající práce veřejné služby. Tato akce v režii Naděje o.s. se již stala dobrou tradicí. Generálním partnerem je jako vždy společnost Eko-Bi Česká Třebová, která zajistí velkokapacitní kontejner, pytle na odpad a odvoz nepořádku.  Za dobrou práci je pro děti připraveno sladké překvapení.  Za kolektiv pracovníků Naděje o.s.Česká Třebová .
 
Nezaměstnanost: na čele tabulky v okrese nás předběhlo Králicko.                                                                                        

K poslednímu březnu byla míra nezaměstnanosti na Orlickoústecku 11,07%(republikový průměr činí 9,7%) Meziměsíční pokles o 0,33%  Na čele pomyslné tabulky je Králicko, kde je bez práce rovných třináct procent lidí. Českotřebovsko je o 0,2% lepší a třetí je Ústeckoorlicko s 11,6%.  U nás je zase (a trvale) nejvyšší celková průměrná délka nezaměstnanosti -17 měsíců. Volných míst na celém okrese je pouhých 366.
Hejtman vyjádřil soustrast polskému velvyslanci a maršálkovi                                                                                                 

Pardubice (10. 4. 2010) - Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek vyjádřil hlubokou lítost nad tragickou smrtí  polského prezidenta Lecha Kaczyńského a vysokých státních činitelů. Velvyslanci Polské republiky v ČR  Janu Pastwovi a maršálkovi Dolnoslezského vojvodství Marku Łapinskému zaslal kondolenci. 
„Tragická smrt delegace nejvyšších státních představitelů v čele s prezidentem Polské republiky Lechem Kaczyńským, kteří letěli na vzpomínkovou akci do Katyně, mě hluboce zasáhla. Osudovost spojení obou událostí prohlubuje obrovské neštěstí, které postihlo polskou  zem a polský národ,“ projevil hejtman upřímnou soustrast s oběmi letecké tragédie.   (mag)
Dlouhodobě pronajmu byt 1 + 1 v České Třebové na Lhotce. Cena dohodou.
kontakt 777 123 753, schwarzbach@schwarzbach.cz