Českotřebovský deník 106/2010 (11.4.)                                
Martina Šebelu nám mohou jiná města závidět  (Literární revue na ČT2)                                            

V literární revui -  pořadu "Třistatřicettři" se na ČT2 v sobotu 10. dubna (a v repríze 11.dubna dopoledne) jeho autoři změřili na Východní Čechy. Východní Čechy se pyšní bohatou literární historií. Jak jsou na tom ale s literaturou dnes? Žije ještě dávný písmácký duch, ochota ke společnému divadelničení, tvořivost někdy až kutilská či dokonce mašíblovská? Projedeme část tohoto kraje a uvidíme, jak se tradice snoubí se současností - například v hypermoderní knihovně v Hradci Králové či ve vzkvétající Litomyšli. Začneme ale před branami barokní vojenské pevnosti v Josefově, dnes městské části Jaroměře. Tady žila se svým mužem v letech 1838–1839 Božena Němcová, jako synové armádních důstojníků se tu narodili spisovatel Miroslav Ivanov a literární kritik a historik Aleš Haman. Jako důstojník Čs. armády tu v letech 1961–1965 sloužil prozaik Jiří Křenek. Vytěžil odtud novelu Zabitá neděle, podle které tady v roce 1969 natočila stejnojmenný trezorový film Drahomíra Vihanová. Film Musíme si pomáhat tu v roce 2000 točil i Jan Hřebejk...... (z textu uvádějícího  tento pořad ČT2 v tisku)
Jak to vše má co společného s českotřebovským Martinem Šebelou?  Přece jen má. cesta autorů pořadu Jana Lukeše a Jana Schmida vedla přes východní Čechy také do ústeckoorlického nakladatelství OFTIS, kde šéf a nakladatel Ing. Kábrt představoval svoje vydané publikace a jejich autory. Mezi tituly, které byly předváděny, nechyběl ani českotřebovský "Starý Trávník" Martina Šebely, který zde byl představen nakladatelem Kábrtem jako velmi pilný písmák, který dokázal zachytit mizející historii města.  Martina Šebelu by nám měla všechna města závidět....
 
Záchranný sběr obojživelníků pokračuje i v letošním jarním období.                                                             

Kolem silnic v okolí přívratských rybníků byly opět postaveny zábrany a každé ráno je musí ochránci přírody obejít a ze sběrných kbelíků  vyndat do transportních boxů a přenést do blízkého rybníka.   Do dnešního dne bylo celkem přeneseno 3594 obojživelníků, především ropuch, skokanů, čolků, zatím letos nebyla ani jediná blatnice. Množství přenesených obojživelníků závisí především na ranní minimální teplotě. Třeba dnes v neděli 11. 4. ráno bylo poměrně zima, proto se našlo a zachránilo pouze 99 exemplářů, o den dříve to bylo devět stovek.  Délka každé "žabí sezóny" je závislá na průběhu počasí, letos se zdá, že bude spíše delší, zatím se pole počtu žab dá říci, že jsme teprve ve třetině sezóny.  Na záchranném sběru obojživelníků se podílí také žáci základních škol a gymnázia, letos nově také ze ZŠ Nádražní. děti jsou velmi snaživé,  střídají se ve směnách, ráno musí brzo vstávat, aby veškerou práci stihli do osmé hodiny, kdy musí opět být ve škole na normálním vyučování.  (mm)
 
Černá skládka za garážemi pod lesíkem v Benátkách                                                                           

Lze odvodit, že skládka vznikla dílem od občanů, kteří zde našli (ač nedaleko sběrného dvora) možnost kam zastrčit nepořádek, dílem však od majitelů  okolních garáží. V každém případě by bylo žádoucí všechny věci v rámci jarního úklidu odvést. Nevím, kdo je majitelem pozemku, ale je-li to město, pak  by to mohlo být jednoduché.... Do přírody takové věci nepatří
 

Rychlokurz MERENGY SE BLÍŽÍ                                                                                                                                           

17. 4. 2010 od 19 do 21 hod. proběhne TANČÍRNA ZA VODOU s rychlokurzem MERENGY, určená pro všechny příznivce společenského tance bez omezení věku.  Vstupné do tančírny 50 Kč na osobu.
Přijďte si protančit tance standardní i latinsko-americké. Po skončení tančírny můžete plynule navázat na diskotékové rytmy Music Clubu (www.zavodou.net).
 
Průlomový rozsudek Ústavního soudu: Děti mají právo na otcovu výchovu                                                                             

Pardubice – Děti v Pardubickém kraji mají právo na to, aby je vychovávali oba rodiče. Ústavní soud totiž učinil průlomový rozsudek v oblasti střídavé péče o dítě. Podle jeho rozhodnutí mohou soudy rozhodnout o střídavé péči i v případě, že s ní jeden z rodičů nesouhlasí. To byl hlavní důvod pro soudce, kteří odmítali svěřit děti do střídavé péče. Většinou s tímto řešením šetrným pro děti nesouhlasily matky, přestože neměly oprávněný důvod otce dítěte vynechat z výchovy. „Rozhodnutí soudu v Česku přivítaly tisíce mužů, kteří se marně domáhali střídavé péče. Je to zásadní obrat v této záležitosti. Dosud byly desetitisíce otců každým rokem diskriminovaní a odstrkovaní od svých dětí,“ komentuje tento zásadní zvrat Aleš Hodina, zakladatel webu Stridavka.cz. Podle Hodiny byli otcové ve značné nevýhodě a docházelo k porušování Listiny základních práv a svobod, ve které se jednoznačně uvádí, že výchova a péče o dítě je základní právo každého rodiče a právo na tuto výchovu je garantováno i dětem. Rozhodnutí českých ústavních soudců tak kopíruje rozsudky soudů v celé západní Evropě, kde se v mnoha zemích střídavá péče aplikuje již řadu let. Podobně se před nedávnem vyjádřil i Evropský soud ve Štrasburku.
Podle soudu nesmí být dítě nástrojem k trýznění druhého rodiče                                                                                               

Rozhodnutí Ústavního soudu jasně definuje, že svěření dítěte do výlučné výchovy jen jednomu z rodičů nesmí být výrazem ústupku vzájemné rivalitě rodičů, která jen sleduje „boj o dítě“, případně nízké pohnutky jednoho rodiče k trýznění druhého rodiče skrze své vlastní dítě. Podle Ústavního soudu mají také ostatní soudy využívat prostředků, jimiž mohou postihovat toho z rodičů, který ať už záměrně, anebo z nedbalosti maří veřejný zájem na řádné výchově a rozvoji osobnosti dítěte. „Rozvod je pro dítě velmi kritická situace, která vždy zanechává následky. Proto je velmi důležité, aby dítě bylo v kontaktu s oběma rodiči,“ vysvětluje bývalý streetworker Tomáš Zdechovský, který přes pět let pracoval s dětmi na ulici a dodává, že právě střídavá péče je ideálním řešením složité porozvodové situace rodiny.                                                                                                                 Eva Fruhwirtová