Českotřebovský deník 108/2010 (13.4.)                                  
Státní smutek o víkendu nezruší připravované kulturní akce                                                                  

V návaznosti  na rozhodnutí vlády České republiky o uctění památky obětí  havárie polského letadla vyhlášením  dnů smutku na sobotu 17.  a neděli 18. dubna 2010 ruší Kulturní centrum Česká Třebová  Taneček pro seniory v neděli 18. dubna  Ostatní  plánované programy v tyto dny zůstávají v platnosti, neruší se ani jiné sportovní akce v České Třebové. 

 

Napište svoje připomínky pro zavedení služby Radiobus v České Třebové.                                            

 Na letácích a také v dubnovém vydání Českotřebovského zpravodaje  byl uveden návrh tras a možností využité nové služby MHD Česká Třebová, tzv. "projekt radiobus".  Do konce dubna budou na českotřebovské radnici čekat na připomínky a návrhy od občanů na případné změny tras, volbu zastávek a časů pro jednotlivé spoje. Potom budou připomínky vyhodnoceny a provedena i finanční rozvaha projektu. Podle starosty Jaroslava Zedníka nelze očekávat, že bude tato služba zavedena hned od začátku v plném rozsahu, ale bude rozšiřována. postupně. Při zavedení služby se narazilo na určité legislativní potíže se získáním licence pro dopravce, který chce realizovat tuto službu úsporně dle přání občanů a tedy "na telefon" a bude tedy podle potřeb projíždět u některých spojů jen tu část trasy, na které bude mít svoje klienty.  Současná legislativa s tím zatím nepočítá, umožňuje získat licenci pouze pro zcela pravidelné spoje na pevně stanovených a schválených linkách, každá změna spoje vyžaduje dodatečné schválení. Existuje však možnost, jak tuto službu realizovat i bez této získané licence. Doprava bude zavedena v plánovaném rozsahu avšak s tím, že řidič nebude od cestujících vybírat jízdné, platba se bude realizovat prostřednictvím "městské čipové karty", která je už nyní zavedena např. pro odbavení lyžařů na skiareálu Peklák. Autobus by tedy byl pro vstup vybaven podobným turniketem, jaký je pro lyžaře na Pekláku nebo na zimním stadionu. Působnost této karty by se rozšířila postupně i jinde, pro platbu vstupného v Kulturním centru, poplatků v městské knihovně apod. Karta by předem musela být nabita nějakou finanční částkou, což by bylo možné zajistit v některých prodejnách nebo v městském infocentru.  Pro cestující odjinud by ovšem znamenalo zakoupit si např. na nádraží tuto naši městskou kartu. Očekává se ovšem, že bude i v tomto smyslu legislativa upravena, nebude to však dříve než  někdy v příštím roce 2011. (mm)

 

Basketbalisté ukončili sezónu dvojitým "povinným" vítězstvím                                                             

Moc dobrá sezóna to ovšem nebyl, oddíl měl potíže s optimální sestavou a v řadě případů prohrál až opravdu drtivým způsobem, nevydařených zápasů proti minulým sezónám přibylo. Výsledkem je propad v tabulce, kde je nakonec SKB Česká Třebová až na 14. místě šestnáctiřádkové tabulky. V posledních dvou domácích zápasech se však basketbalisté SKB vytáhli a dosáhli dvou stobodových výsledků. Za soupeře ovšem měli právě týmy z úplného konce tabulky,  jejichž hráči již nemohli mít nějaký velký zájem na výsledku.  V sobotu 10.4. tak SKB porazilo  Týniště nad Orlicí 109: 61  a v neděli k tomu přidali ještě vyšší "povinné" vítězství nad Rychnovem nad Kněžnou 105:52. Tím si poněkud vylepšili předtím hrozivě vypadající negativní skóre.   V rámci města si basketbal stále drží úroveň východočeské ligy, ale tak trochu se vytrácí z povědomí, snad proto, že v oddíle dříve plném basketbalistů bylo nutné zrušit jak B tým, tak i dorost a v pravidelné soutěži je tak pouze tým minižáků.
Přitom podpora města pro sportování mládeže je vysoká, město dává příspěvky jak na registrované mladé sportovce, tak na jejich trenéry a tak by se dalo očekávat, že  bude o hráče v dorosteneckém věku postaráno. Tak např. na letošní rok získal Sportovní klub basketbalu při VOŠ a SOŠ Česká Třebová ve výši Kč 100.900,-- za účelem podpory sportovní činnosti mládeže v roce 2010 a na odměny trenérům mládeže. Zřejmě však v této věkové kategorii pravidelný a soutěžní sport pro uplatnění mládeže nehraje  až tak důležitou roli, jak by se  mohlo zdát. Nebo jsou jiné sporty atraktivnější? .
 

Tabulka soutěže po posledním jarním kole

Pořadí Tým Zápasy V P Skóre Rozd. Bodů
1   Tesla Pardubice B 26  23  2126:1628  498  49 
2   Sokol Hradec Králové B 26  19  2224:1778  446  45 
3   Dvůr Králové n. L. 26  19  2049:1808  241  45 
4   Přelouč 26  19  2070:1715  355  44 
5   Turnov 25  19  2121:1810  311  44 
6   Nová Paka 26  15  11  2063:1893  170  41 
7   Chlumec n. C. 26  15  11  2243:2111  132  41 
8   Basketbal Qanto Svitavy B 26  12  14  2012:1885  127  38 
9   Hořice 26  11  15  2169:2135  34  37 
10   Vysoké Mýto 26  17  1829:1920  -91  35 
11   Holice 26  17  1741:2015  -274  35 
12   Česká Třebová 26  18  1967:2159  -192  34 
13   Rychnov nad Kněžnou B 26  25  1600:2362  -762  27 
14   Týniště. n. O. 25  23  1295:2290  -995  27 

Zemřela paní Jaroslava Zahálková V Ústí nad Orlicí zemřela v domě s pečovatelskou službou  dřívější občanka České Třebové paní Jaroslava Zahálková, rozená Hányšová  ve věku 83 let. V České Třebové bydlela s rodinou na Hřbitovní ulici, její předčasně zemřelý manžela Milan Zahálka pracoval jako překladatel a byl uznávaným literárním kritikem a znalcem regionální historie.
 
11. ročník prestižní a nejrozšířenější soutěže v České republice Miss Junior 2010 byl právě otevřen!                                  

Miss Junior zahajuje svůj další ročník v době, kdy bývalí konkurenti - soutěž Miss ČR a Česká Miss mezi sebou zápasí, jak zuřící psi v aréně. Vzájemné osočování, lhaní, požadování omluv... boj o prvenství v zemi nabírá stále na obrátkách. právě proto jsou organizátoři Miss Junior potěšeni, že obě tito soutěže se inspirují u Miss Junior.
Přikládáme tiskové prohlášení ředitelky soutěží Miss Junior, paní Kateřiny Hamrové:
Jsem ráda, že mě Maláčová i Kuchařová vykrádají! Kuchařová lže, Maláčová licenci Miss World nepřeplatila. Potvrzeno samotnou ředitelkou soutěže Miss World paní Julií Morley! Miss Junior, kterou vedu, se nyní právem posunula na druhé místo soutěží tohoto typu v Česku. Ovšem to, co obě soutěže prezentují jako nóvum, Miss Junior praktikuje již několik let.
Sama Maláčová přirovnala ztrátu licence na Miss světa k pádu Miss ČR mezi regionální soutěže s místní působností... Dopady kruté pravdy jen těžko ponesou pánové manažeři, kterým soutěž spadla do klína a vedení svěřili;odborníkům světové miss Taťiáně Kuchařové a režiséru Jiřímu Adamcovi, pod vzdáleným dohledem pana Miloše Zapletala..
Netroufám si odhadnout, nakolik efektivní budou reklamní nabídky typu: ;Bydlete s Miss ČR, které se začaly objevovat v médiích. Více bytů to finančníkům dle mého neprodá a fotomontážně vložený obrázek schlíplé slečny Vígnerové, jakoby symbolizoval labutí píseň.
Do čela soutěže Miss Junior jsem byla vybrána před pěti lety a za tu dobu se mi podařilo zviditelnit jednu z bezmála tří set stávajících missích soutěží u nás takovým způsobem, že si vydobila třetí příčku po dřívější Zapletalově (dnes Central Groupovské) a Maláčové soutěžích. Je prestiží být zván na kulaté debatní stoly na téma anorexie a bulimie (Miss Junior se proti nim otevřeně staví), a je v podstatě i lichotivé slyšet pomluvy na účet můj nebo soutěže, protože úspěch se v Česku vskutku neodpouští... A o kom média nemluví, jako by nežil... Z tohoto ohledu je Miss Junior a Kateřina Hamrová vždy dobrým tahákem pro bulvární novináře...
Daleko víc pro mě ale znamenají garance senátorů, hejtmanů, europoslanců, spojené s edukativně naučnými cenami pro soutěžící. Chci dát Miss Junior stále sílící podtitul (Nejen) soutěž krásy, ale životního stytu a vzdělanosti především... Naše Missky jezdí do Evropského parlamentu v Bruselu i Štrassburku, navštěvují Senát, pražský Magistrát... 
Například Česko - Slovenské klání, na které v letošním roce láká Taťiána K., není žádná novinka. Miss Junior SR bude mít letos u slovenských sousedů svůj pátý ročník. Od počátku soutěže Miss Junior na Slovensku se pořádají společné, federální večery.
Co ovšem nakonec měli diváci možnost vidět se nedá vystihnout lépe než citací módního guru a ženy, které si vážím - Františky Čížkové: "Mezinárodní monstr podnik jménem Česko - Slovenská Miss byl panoptikem od začátku do konce!" A dodávám: Chyběl sebemenší nádech noblesy a úrovně. Zbyla jen maškaráda s estrádou... 
Dalším charakteristickým rysem Miss Junior je vskutku celorepubliková působnost. Svědčí o ní spolupráce s hejtmany, kraji a Asociací krajů České republiky, zejména pak osobní účast pana hejtamana Michala Haška na loňském finále. Každý kraj má ve finále Miss Junior svoji finalistku - favoritku. Celorepublikovost se zalíbila i České Miss, ale protože objíždět republiku a realizovat castingy pro všechny kraje je velmi pracné i nákladné, zvolili jiný klíč. Finalistky předvedou šaty vybraných škol, které budou vždy reprezentovat jeden kraj... Vzpomínám, jak na nedávném finále měly juniorky za úkol v rámci volné dsciplíny představit svůj kraj...
Miss Junior nepoměřuje krásu povinnými 170 centimetry či mírami 90-60-90. Učíme slečny správnému stravování, pohybovému režimu a v neposlední řadě lepšímu poznání sebe sama... V čem jsme ale jedineční je fakt, že jsme největší a nejrozšířenější soutěž v zemi. V letošním roce zahajujeme krajské volby Miss Junior, na které jsme získali licence. To je velký úspěch a jsem pyšná, že se nám podařilo tyto licence získat na základě prestiže, kterou si soutěž Miss Junior vydobyla... Kateřina Hamrová