Českotřebovský deník  109/2010 (14. 4. 2010)                       
Padesátičlenná slovenská delegace v České Třebové                                                                                

V pátek dne 9. 4. 2010 přijela do České Třebové padesátičlenná delegace ze slovenského partnerského města Svit včele s primátorem Rudolfem Abrahámem. Všichni byli také  přítomni slavnostnímu večeru spojeném s předáním Cen města Kohout 2009   a předání Ceny starosty Města Česká Třebová při příležitosti pátého výročí od podpisu smlouvy partnerskému Město Svit. Bylo to uznání za dlouholetou spolupráci mezi našimi městy, kulturními a sportovními sdruženími a spolky. Vedle čelních představitelů města  Svit tvořili delegaci členové tamního Klubu důchodců, kteří byli ubytováni v rodinách svých známých z loňského podzimu – členů spolku od svaté Kateřiny, přijela početná skupina dětí ze ZŠ Mierová a svitského Centra volného času se svými vedoucími. Protějšky jim byly děti ze ZŠ Nádražní a Domu dětí a mládeže Kamarád. Obě skupiny měly pestrý a zajímavý program, který vyvrcholil nedělním večerem, kdy slovenský primátor z rukou českotřebovského starosty převzal věcné dary jako součást ocenění pětileté spolupráce. Slovenští radní přivezli jako darem obraz obce Lučivná, ležící poblíž Svitu, jehož autorem je František Žoldák, který v loňském roce obdržel nejvyšší ocenění pro amatérské malíře na Slovensku. V pondělí ráno slovenská seniorská pěvecká skupina Spevokol ještě na rozloučenou provedla krátké pěvecké vystoupení v domově důchodců v Bezděkově a pak již s těžkým srdcem odvážel autobus slovenské hosty k jejich domovu.
K petici proti zastavování vlaků vyšší kvality  v České Třebové                                                             

Zdravím ! I pro mě - Pražáka - je nesmysl, aby místo v České Třebové stavěly vlaky IC a EC v Praze-Libni . Z 30 - leté zkušenosti vím, že 1)  Hl. nádraží, odkud jsou vlaky vypravovány, je časově výhodněji dostupné metrem i pro obyvatele SV části Prahy . 2) Pokud jsem jel vlakem, který v Praze - Libni stavěl, pak tam většinou nikdo nenastupoval . Příčina je zřejmě ve vzdálenosti stanic MHD - navíc sporadicky zajištěné ( autobus, tramvaj) - od železniční stanice Praha - Libeň . Nárok  mimopražských účastníků různých akcí v O2 aréně (v blízkosti nádraží Praha - Libeň ) na rychle dostupný příjezd a odjezd z " akce " rozhodně nemůže být určující pro pravidelné cestující do České Třebové. Mám pocit, že v pozadí petice vůbec není starost o efektivitu provozu ČD,  ale - jak je v poslední době stále častěji zvykem - obyčejný lobbing . Úvaha, v čí prospěch se lobuje , může mít jen jediný závěr. Rozhodně ne ve prospěch obyvatel Prahy                                                                                                                             MUDr.M.Gráf 
 
Amadeus v České Třebové s celou parádou, tedy pardubickou filharmonií !                                          

V pátek večer bude českotřebovské Kulturní centrum svědkem mimořádné akce. V rámci Hudebního festivalu Antonína Bennewitze se zde uskuteční divadelní představení Amadeus, které mělo nyní o víkendu dvojitou premiéru ve Východočeském divadle v Pardubicích.   Na obou představeních spoluúčinkovala také   pardubická komorní filharmonie. Naprosto stejné představení divadla a filharmonie se uskuteční nyní v pátek v Kulturním centru v České Třebové.   Dnešní středeční vydání pardubické mutace MF DNES  se však o tom nic nepíše, naopak se zde dočteme, že takto slavnostní představení, které byly o předchozím víkendu už nebudou, na všech dalších  bude totiž již místo orchestru  pouze nahrávka.  tedy: není to pravda, v České Třebové tedy budeme mít vlastně třetí premiéru tohoto úspěšného představení  Petra Schaffera, skvělého dramatika. Můžeme se tedy těšit na proslulou hru, strhující téma, silné emoce, zápas o nesmrtelnost, namísto zbraní hudba, strhující drama o velikánech lidstva i o nás samých nabídne kromě hereckých výkonů i setkání s Mozartovou hudbou a operními áriemi. Škoda že nám naše představení a ni náš festival, nad kterým převzal osobní záštitu i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek tento list nepropaguje, ač dostal o konání našeho festivalu dostatek informací. 
 
K ROZHLEDNĚ PO PATNÁCTÉ                                                        

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 16. května 15. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom.
Akce se doposud zúčastnilo 11 252 turistů.    Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory města Ústí nad Orlicí. (MR)