Českotřebovský zpravodaj 110/2010  (15.4.)                          
Děti z Agrate Brianza budou v rodinách svých kamarádů ze Základní školy Ústecká                             

Dne 14. 4. 2010 přijela do našeho města delegace 20 italských dětí na výměnný pobyt v rodinách svých českotřebovských kamarádů. Naše děti navštívily Agrate Brianza na začátku března. Během svého čtyřdenního pobytu mají děti na programu účast v hodinách angličtiny a při sportovních hrách. Společně vysadí stromek na školním pozemku jako symbol trvajícího přátelství, navštíví historické město Olomouc, kde je dojednána návštěva Aletti centra (centrum pro vzdělávání založené současným honorárním konzulem Milána panem Georgiem Alettim). A samozřejmě značná část pobytu je plánována v rodinách tak, aby italské děti mohly poznat běžný život svých českých kamarádů.
 
Smutek v Modrém trpaslíku                                                                                                                   

POZOR!!! POZOR!!! POZOR!!!  Tuto sobotu rušíme program v klubu Modrý trpaslík! Důvodem je vyhlášený státní den smutku za oběti leteckého neštěstí u Smolenska. V den státního smutku by se podle nás neměly konat žádné společenské akce. Zrušením programu se TRIARIUS připojuje ke všem, kteří vyjadřují příbuzným obětí – a celému Polsku soustrast. Autorské čtení proběhne v náhradním termínu v květnu nebo červnu. jjk
 
Horolezecká stěna se bude možná stěhovat na Peklák                                                                            

 Horolezecká stěna byla vybudována v areálu škol na zadní stěně školní tělocvičny ZŠ Habrmanova před pěti lety. Je umístěna v prostoru, který je otevřen pro veřejnost s dohledem správce, dohled nad horolezeckou stěnou měl po jejím otevření zajišťovat ŠSK gymnázia, dokonce byla stanovena i cena za používání. Předpokládalo se ovšem, že bude využívána s vybavením a pod dohledem zkušeného odborníka. Postupně během let se situace poněkud změnila. Stěnu využíval horolezecký oddíl a pro veřejnost byla tato možnost omezena. Někdy zůstávala stěna nezajištěna a  radši nemyslet na to co by se mohlo stát, kdyby se zde bez jištění třeba za nevhodného počasí vypravila do svých her skupina dětí. Stěna je 12 metrů vysoká!  Nyní máme na Pekláku lanový park se školenou obsluhou, dvě lanové dráhy a v areálu škol málo využitou horolezeckou stěnu bez řádného dohledu. Stála 600 tisíc korun a byla by škoda, kdyby zde měla zůstat jen na okrasu. A tak  se nyní zkoumá možnost jejího přestěhování  a postavení na nějakou konstrukci nad sjezdovkou Zahrádky u lesa na Pekláku, i když by zde zřejmě nebyla tak vysoká. Rozšířila by zde letní využití tohoto areálu, bylo by zde pro zájemce k dispozici také vybavení i jištění.  Jak rozhodnutí dopadne bude teprve oznámeno.
 
Na ZŠ Nádražní budou dvě třídy prvňáčků                                                                                            

 Základní škola  na Nádražní ulici má dvě budovy, které jsou  nyní optimálně využity.  První stupeň školy a školní družina je v budově v ulici Komenského (postavené před více než 100 lety pro dívčí měšťanku). Pro příští školní se do prvních tříd zapsalo 54 žáků, v dalším roce bude třeba jednu třídu z  I.stupně vyučovat v hlavní budově. Ve škole se každoročně se daří udržovat počet  žáků ve třídách  tak, aby umožňoval optimální práci učitelů. Do školy se také často hlásí i děti z okolních obcí, tedy Rybníka a Třebovice, přísun dětí do měšťanky zase nahrazuje úbytek žáků, kteří odchází na víceleté gymnázium. Letos se však hlásí na gymnázium z "Nádražky" 21  žáků,  teprve nejbližší dny ukážou, kolik z nich bude přijato. Po rekonstrukci a přístavbě hlavní školní budovy v prvních letech tohoto desetiletí je zde nyní ve škole všechno co je ke školní práci potřeba. Pro žáky jsou k dispozici  vybavené odborné učebny. Úpravy a vybavení školy jsou zajišťovány v úzké spolupráci s Městským úřadem a jeho odborem investic. Dobře slouží rekonstruovaná školní jídelna, optimálně je sportovními oddíly využita i nová školní tělocvična, prakticky denně, snad mimo sobotní podvečery. Velká moderní tělocvična také umožňuje na škole zřizovat sportovní kroužky. (mm)
 
Na polské ambasádě podepsal  hejtman kondolenci                                                                           


Praha, Pardubice (15. 4. 2010) - Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se podepsal ve středu 14. dubna do kondolenční listiny na Polském velvyslanectví. Vyjádřil  upřímnou soustrast polským občanům v souvislosti s leteckým neštěstím, při němž zahynul hynul  prezident Lech Kaczyński s manželkou a  političtí a vojenští představitelé republiky včetně zástupců rodin postižených katyňskou tragédií. Lidé v Pardubicích  mohou vyjádřit  účast s oběťmi letecké tragédie v Centru  duchovní péče krajské nemocnice, kde se mohou ve čtvrtek podepsat do kondolenční listiny od 14 do 16 hodin.  Kondolenci odešleme  na ambasádu Polské republiky v Praze.
 
Zasedali členové Výboru regionů EU, mezi nimi i Roman Línek                                                            

Brusel (15. 4. 2010) - Ve dnech 14. a 15. dubna  se v Bruselu uskutečnilo 84. plenární zasedání Výboru regionů EU. Jako jeden z 12 členů tohoto shromáždění za Českou republiku se ho zúčastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Celkem 21 projednávaných bodů se týkalo solidarity v oblasti zdraví, řešení dopadů stárnutí populace v Evropské unii a zejména projednávání politiky soudržnosti po roce 2013. Právě podle ní se rozhodne, na jaké účely a jaký objem dotací budeme moci čerpat i v našem Pardubickém kraji z prostředků EU po roce 2013,“ přiblížil projednávaná témata náměstek Línek.
Výbor regionů dnes tvoři 344 zástupců samosprávných regionů  a měst z celé Evropské unie. Ke svým dvoudenním plenárním zasedáním se tento orgán schází pětkrát ročně. Jeho hlavním posláním je hájit zájmy regionů a měst při realizaci všech evropských politik a rozhodnutí. Na tomto zasedání také vystoupili tři evropští komisaři, se kterými členové výboru široce diskutovali. Šlo o komisaře Daciána Ciolose pro zemědělství a rozvoj venkova, komisaře Johannese Hahna pro regionální politiku a českého komisaře Štefana Fühleho, který má na starosti rozšiřování EU a politiku sousedství. „Všichni tři zodpovídají za oblasti, které se přímo dotýkají života lidí u nás. Jak bude reformována zemědělská politika v příštích letech, jak se změní dotace do venkovského prostoru a na co se zaměří evropská regionální podpora v příštím období, to je dneska hlavním tématem našich jednání,“ shrnul z Bruselu Roman Línek.