Českotřebovský deník 111/2010 (16.4.)                                 
Českotřebovské Dny florbalu budou, nebude ale reprezentační turnaj                                                               

Organizátorem akce, která se letos stává již tradiční, je florbalový tým Orlicko Třebovsko. Původně chtěli Třebovákům představit na zimním stadionu během května to nejlepší co florbal nabízí, ale úřední šiml a marketingové smlouvy to nedovolují. Česká florbalová unie neumožňuje odehrát turnaj s účastí české reprezentace na našem území, aniž by unie zajistila své závazky vůči svým partnerům. Nepočítá se s tím, že by reprezentační turnaj pořádal někdo jiný než sama florbalová unie.  Dny florbalu však budou, v České Třebové se odehraje turnaj předních florbalových českých týmů.Bude také přátelské utkání juniorských reprezentací Česka a Finska, které se bude konat již koncem dubna příští víkend na zimním stadionu v České Třebové. Vstupenky je možno koupit v předprodeji v infocentru na třebovské radnici.
 
Sokolovna v České Třebové na prodej?                                                                                                 

Svědčí o tom nabídka realitní kanceláře a také reportáž na TV  Nova, ovšem inspirovaná z místního zdroje.  Prodej  (přední nejstarší části) areálu sokolovny se mi samozřejmě nelíbí, stejně jako spoustě dalších občanů města a především starším sokolům. Nicméně se ještě neprodává, ale pouze nabízí. Důvodem k tomu je hrozba uhradit neuvěřitelné, z části vymyšlené faktury a soudní poplatky ve sporu, který zatím nedopadl pro Sokol dobře. Pro případ, že by ani odvolací soud dopadl špatně, (zřejmě vznikla již předem panika) by vznikla hrozba exekuce. Sokol nemá žádné finanční zdroje. Aby nedošlo na exekuci tělocvičny a nejdůležitější části sokolovny složené z několika objektů, rozhodl výbor o zajištění financí možným prodejem. Nabídl přední část budovy k prodeji prostřednictvím realitní kanceláře pana Berana. Zdá se mi to velmi předčasné. Stahujeme dopředu kalhoty, i když se k žádnému brodu neblížíme? Jan Jasanský, který o problému TV Nova informoval a reportáž natočil, vidí hlavní problém v tom, že výbor českotřebovského Sokola rozhodl o prodeji  majetku, aniž by o tom informoval ústředí v Praze. To, co výbor Sokola udělal, chápu jako jeho zoufalou snahu. Ta se měla ale udělat až opravdu v té nejkrajnější situaci. Dokazuje také, v jak smutné situaci se T.J. Sokol Česká Třebová octnul po nevydařené stavební akci s firmou Cervin. Podrobněji se této kauze budu věnovat o víkendu samostatně. K šotu na TV Nova bych chtěl ještě podotknout, že přišel v nepravý čas, neboť starostka Sokola Růžena Dobroucká je od středy v lázních a nemohla tedy řádně vše vysvětlit, televize se spokojila s nějakými telefonáty a tvrzením i "z druhé ruky", vše nešlo dostatečně vysvětlit. Zdá se, že o vysvětlení nešlo, kdyby totiž existovalo, pak by reportáž ztratila smysl. V šotu TV NOVA byly také použity některé fotografie z webu Českotřebovského zpravodaje, samozřejmě bez jakéhokoliv svolení. Nestalo se mi to poprvé.  (mm)
 
 Biblioweb 2010 českotřebovská knihovna opět vyhrála a ústeckoorlická byla třetí                               

 Přihlášené knihovny soutěží ve třech kategoriích podle velikosti svého sídla, Česká Třebová a Ústí nad Orlicí bodovaly v kategorii pro města od pěti do 25 tisíc obyvatel.  Odborná porota Bibliowebu nehodnotí jen obsah stránek, možnosti čtenářů, jak mohou komunikovat s knihovnou, nebo použité technologie, ale i to, zda jsou stránky přístupné handicapovaným. Knihovnické weby také soutěží o cenu veřejnosti. Hodně hlasů čtenáři poslali českotřebovské knihovně, a tak v internetovém hlasování získala třetí místo.

 

KSČM informuje o májových akcích                                                                                                      

Středisková rada KSČM v České Třebové srdečně zve spoluobčany na májové akce pořádané v rámci oslav 65. výročí osvobození Československa z nacistické okupace.
1. května od 10.00 hodin - PRVOMAJOVÉ SHROMÁŽDĚNÍ. Uskuteční se na ploše za budovou ZUŠ v Ústí nad Orlicí s programem: vystoupení mažoretek, dechová hudba z Výprachtic, soutěže pro děti, den otevřených dveří OV KSČM. Občerstvení zajištěno. Od 14.00 hod. se uskuteční v kulturním domě v Rudolticích PRVOMÁJOVÁ VESELÍCE. Doprava autobusem z Ústi nad Orlicí zajištěna.
7. května od 17.00 hod - POLOŽENÍ VĚNCŮ k pomníku u školy v Habrmanově ulici a na českotřebovském hřbitově.
8. května od 13.30 hod. -Setkání občanů u pomníku partyzána Saši Bogdanova ve Srubech u Chocně. Po pietním aktu vystoupí poslanec Evropského parlamentu PhDr. Miloslav Ransdorf CSc, a další hosté. Občerstvení zajištěno.
 
Pro bývalé pracovníky ÚZCHV                                                                                                            

Pokračujeme v každoročním setkávání bývalých spolupracovníků ÚZCHV Česká Třebová. Letošní setkání bude 14. května 2008 (středa) v restauraci Křib od 14 hodin. Zprávu tlumočte dalším spolupracovníkům. Za organizátory Ing. Zdeněk Miklas, info Hana Venclová 465 532742 nebo 461 032 503.
KORADO partnerem projektu "Jak to dělají jinde"                                                                               

Stali jsme se jedním z partnerů projektu Jak to dělají jinde, tématika se bude týkat informací o rekonstrukcích a revitalizacích bytových domů, úsporách a zvyšování kvality bydlení. V letošním roce se bude organizovat celkem 30 sympozií v jarním a podzimním cyklu po celé České republice. Účastníme se všech sympozií kromě Chomutova a Mostu t.j. cca 30 sympozií  po celé ČR. Polovina sympózií se uskuteční v I. polovině roku a další budou v období září - listopad 2010. Společnost Korado vystavovala na  Stavebním veletrhu na brněnském výstavišti.Vychází vstříc současnému trendu realizace efektivních, energeticky úsporných opatření při regeneraci rodinných domů a panelových bytů. Korado uvedlo na trh nový speciální radiátor určený právě pro rekonstrukce, který na brněnském výstavišti představuje. Nový model otopného tělesa je velmi oceňován pro možnost rychlé a jednoduché náhrady starých článkových radiátorů. Nový typ radiátoru svými parametry může výrazně přispět k naplnění  programu Zelená úsporám, přestože právě radiátory a celá otopná soustava nejsou zatím mezi dotovanými položkami programu.
Vychází letní číslo Turistických novin východních Čech

Pardubický kraj  – Destinační společnost Východní Čechy vydává již třetí číslo Turistických novin pro region Východní Čechy, pracovně nazvané letní. Ke čtenářům a všem, kteří mají rádi pamětihodnosti, zajímavosti, lidovou kulturu i přírodu, zamíří na začátku května a opět nabídne poutavé čtení a množství cenných informací. Jako první je dostanou do rukou pracovníci turistických informačních center na svém setkání, které se uskuteční čtvrtého května v Pardubicích. Celkový náklad Turistických novin (www.vychodnicechy.info) bude opět činit sedmdesát tisíc výtisků, z čehož bude pětapadesát v češtině a po pěti tisících v angličtině, němčině a polštině. „Jsem rád, že noviny plní své důležité poslání na mediálním trhu cestovního ruchu a turismu. Nové číslo pozve všechny zájemce, kteří chtějí příjemně strávit letošní léto v poklidném a krásném kraji východních Čech do regionu, který je kolébkou české aviatiky, do ráje filmařů a milovníků koní, ale rovněž do kraje se zajímavou a pestrou přírodou, atraktivními historickými památkami a architektonickými skvosty, kraje zaslíbeného turistice, k níž zde vybízejí nové cyklostezky, dobře značené trasy pro pěší i dostatek zázemí pro mototuristiku,“ uvedl Miroslav Stejskal, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch. Je samozřejmostí, že v novém čísle Turistických novin pro region Východní Čechy nebudou chybět tipy na konkrétní výlety, nabídky služeb i konkrétních kulturně společenských, sportovních a zábavných akcí. „Noviny budou mít čtyřiadvacet barevných stran a jejich distribuce bude probíhat opět prostřednictvím sítě turistických informačních center, vybraných gastronomických a ubytovacích zařízení, k dispozici budou i ve vybraných památkových objektech. Cizojazyčné mutace novin budou k dostání i na zahraničních zastoupeních agentury CzechTourism v Polsku, Německu, Rakousku a na Slovensku“ dodal radní Stejskal.  Projekt Turistické noviny pro Východní Čechy  je spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. (OKO)

Pohár mladých nadějí v kuželkách. Třebováci byli ve finále jen v kategorii mladších žáků                    

Na dobře připravené olomoucké kuželně byly k vidění velice kvalitní výkony. Ten nejvyšší předvedla mladší žákyně Natálie Topičová a měl hodnotu rovných 290 kuželek. Mezi staršími děvčaty zahrála výborně Michaela Stříteská, když porazila 277 kuželek. V mladších žácích kraloval Ladislav Erben s výkonem 276 kuželek a ve starších žácích porazil Božetěch Zdražil výborných 281 kuželek. Celkovými vítězi 14. ročníku se stali František Kráčmar (SKK Hořice), Eliška Kubáčková (KK Kroměříž), Petr Hendrych (KK Hagemann Opava) a Natálie Topičová (TJ Valašské Meziříčí).
Konečné pořadí PMN 2009-10 mladších žáků  
Poř. Příjmení a jméno Oddíl Body Průměr Finále  
body výkon  
1. Hendrych Petr KK Hagemann Opava 196 273 36 271  
2. Kotal Michael TJ Havlovice 135 254 29 265  
3. Mach Daniel KK Kroměříž 106 248 12 239  
4. Plšek Marek TJ Loko Trutnov 104 246 20 250  
5. Hájek Lukáš TJ Start Rychnov n. K. 102 247 22 251  
6. Šálek Josef TJ Neratovice 97 249      
7. Bajer Filip SK Kosmonosy 96 244 13 239  
8. Erben Ladislav SKK Vrchlabí 96 240 41 276  
9. Malínský Vítězslav TJ Bohemia Poděbrady 88 235 24 254  
10. Sehnal Petr TJ ČKD Blansko 85 243 11 238  
11. Ryzák David TJ Loko Trutnov 85 241 17 247  
12. Kováčik Martin SKK Náchod 84 240 32 266  
13. Kotek Petr TJ Loko Trutnov 84 238 18 248  
14. Kmoníček Jan TJ Loko Č. Třebová 84 237 8 230  
15. Sláma David TJ Nové Město na M. 82 248 14 239  
16. Petýrek Matěj TJ Loko Ústí n. L. 81 246      
17. Aujezdský Daniel KK Loko Tábor 74 233 19 249  
18. Šmidlík David TJ Sokol Tehovec 52 230      
19. Šindelář Jiří TJ Sn Kamenice n. L. 50 230      
20. Mikulič Martin KK Šumperk 48 224      
21. Okleštěk Josef HKK Olomouc 46 225      
22. Kosina Vojtěch TJ Sparta K. Hora 41 220      
23. Belanec Radek SK Baník Ratíškovice 40 223      
24. Jirásko Filip SKK Jičín 39 228      
25. Urbánek David TJ Start Rychnov n. K. 37 224      
26. Martínek Tomáš TJ Kuželky Holýšov 37 218      
27. Hrubý Ondřej KK Šumperk 35 214      
28. Matlach David KC Zlín 30 208      
29. Pěnčík Matěj TJ BOPO Třebíč 27 216      
30. Mačuda David SK Baník Ratíškovice 22 227      
31. Mareš Ondřej CHJK Jihlava 21 208      
32. Dlabač Míloslav TJ Sokol Tehovec 20 218      
33. Neumann David TJ Červ. Kostelec 19 204      
34. Ehl Michal TJ Start Rychnov n. K. 16 210      
35. Stránský Jindřich TJ Jiskra N. Bystřice 15 210      
36. Koníček Daniel TJ ČKD Blansko 14 196      
37. Klobas Martin TJ BOPO Třebíč 13 215      
38. Lamka Josef TJ Červ. Kostelec 13 210      
39. Rickwood Michal TJ Loko Č. Třebová 13 209      
40. Haresta Vít TJ ČKD Blansko 13 201