Českotřebovský deník 112/2010  (17.4.)                                 
Aktuálně z hokejbalu: Muži vyhráli třetí zápas v play-off nad Alfou  Pardubice a postupují do semiifále II. hokejbalové ligy

Sokol už část budovy sokolovny neprodává.  Ověřil jsem si informaci z vysílání TV NOVA dne 16.4.. Zde se v přípěvek pozastavoval nad tím, že TJ Sokol nabídka část budovy sokolovny k prodeji bez souhlasu ústředí České obce sokolské. Starostka Růžena Doubroucká mě telefonicky potvrdila, že záměr prodeje již byl z nabídky realitní kanceláře stažen, informace pro ústředí na Sokola byla vypracována, ale včas nebyla doručena. O prodeji rozhodl výbor T.J. Sokol jako o možnosti, jak vypořádat případné problémy, kdyby  se nepodařilo vyhrát soudní spor s firmou Cervin. Věc se zřejmě ještě posoudí znovu stejně jako další možnosti jak zabránit, aby Sokol o majetek nepřišel. připravuje se totiž podání trestního oznámení na firmu  Cervin, s.r.o., která požaduje (soudně) úhradu faktur za vícepráce, které byly dílem uhrazeny v předchozích fakturách a dílem práce, které provedeny nebyly.  Kdyby soudní znalec dělal svou práci opravdu pečlivě a spravedlivě, nemohla mu taková zásadní věc uniknout. Při přípravě posudku byl také na tuto skutečnost upozorněn.  Je k zamyšlení, jak je vůbec možné, že se takovýto nevěrohodný posudek stal základem pro rozsudek  soudkyně Tamary Škorpilové, která dala za pravdu žalující straně, tedy firmě Cervin. Za těchto podmínek je těžké věřit v nezávislost soudní moci.... Druhou stranou mince je pak špatný dohled nad stavbou, t.j. šlendrián, kterým umožnily dřívější výbory Sokola vlastně firmě tuto situaci umožnily.  Věřme, že se tento problém rozmotá ku prospěchu města. (mm)


Připravuje se dopravní soutěž ve stacionáři. Dne 6. května se ve stacionáři na Lhotce uskuteční dopravní soutěž, na které se bude podílet gymnázium Česká Třebová, některé třebovské firmy a dobrovolní hasiči ze Lhotky. je to další akce, vytvořená ve spoluprací gymnázium - A centrum Česká Třebová.  Oba subjekty se shodují v tom, že pro pokračování  spolupráce není třeba jakéhokoliv prostředníka, a že stav, kdy se studenti gymnázia  ve stacionáři  na Lhotce poznají, jak vypadá práce sociálního pracovníka či spec. pedagoga je pro školu, která nemá oficiálně možnost organizovat  praxí, velmi přínosná. Spolupráce již pokračuje tak, jak jak před lety začala.  Díky oboustranné aktivitě budou i nadále pokračovat  osvědčené akce  jako podzimní ples  nebo výtvarné workshopy.   Podobně stacionář spolupracuje i s dalšími subjekty, nedávno se velmi vydařila  společná dílna v ekocentru Červenka. Stacionář také nabízí další možnosti pro spolupráci, připravuje se např. společná podzimní akce se střední zdravotnickou školou.  Pro zajištění pestré činnosti a obohacení  běžného života tedy mají v českotřebovském stacionáři dostatek příležitostí.  Jako sociální zařízení  někdy poznávají, že že  bohužel je sociální oblast je často prostředníkem pro různé zviditelnění osob, např. politiků třeba v předvolebním období. To ovšem neznamená, že by si spolupráce s politickými subjekty nevážili, protože řada z nich spolupracuje se stacionářem systematicky a dlouhodobě a přináší velký užitek. Nelze nepřipomenout  např. dlouhodobou spolupráci se současným hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem. Vlastně díky němu se podařilo před několika lety vybudovat nástavbu na budově stacionáře vytvořit podmínky pro  ubytování (týdenní stacionář) který napomáhá k rozšíření služeb pro klienty v regionu a ekonomické stabilitě tohoto zařízení. (mm) 


Ukliď sídliště.  Byla sobota 9:30 hodin, Borek, Dům Naděje.  Před vchodem se shromáždily desítky dětí všeho věku a také tentokrát možná poprvé také dospělí ve větším počtu. 13 zdejších obyvatel se totiž  u správce Naděje Viktora Peška přihlásilo k práci jako parta, evidovaná v Eko Bi, kde pracuje i jinde pravidelně na úklidových pracích. Všichni nejdříve vyfasovali rukavice a plastové pytle, rozdělili se do rojnic a pod vedením pracovníků z týmu Naděje postupně po sektorech obcházeli sídliště a přilehlé prostory, zanesené všelijakým haraburdím, hlavně však plastovými obaly a sem tam i většími kusy.   pro plastové pytle i větší úlovky byl poblíž sociálního domu přistaven velkoobjemový kontejner.  Členy týmu Naděje bylo možné v houfech rozpoznat podle "služebních" kšiltovek. Tým byl dost početný, navíc posílený dobrovolně o jednu studentku VOŠ sociální z České Třebové, která se rozhodla pracovníkům naděje v jejich práci podle svých možností  vypomáhat. Kdyby bylo takových více!  Fotografie z krásného sobotního dopoledne v Borku následují. Kdyby tak uklizené sídliště také dlouho vydrželo a úklid se stal pravidelným..... (mm)


Pracovníci občanského sdružení Naděje zorganizovali v sobotu 17.4.2010 velký jarní úklid                  

Sídliště Borek v České Třebové je součástí oficiální mapy sociálně vyloučených lokalit v ČR. Akce, nazvaná příznačně „Ukliď svoje sídliště“, se konala již posedmé a již tradičně se jí zúčastnili pracovníci Naděje, asi sedmdesát převážně romských dětí navštěvujících  volnočasové kluby Naděje a několik dobrovolníků z řad dospělých obyvatel sídliště. Letos poprvé s námi uklízeli i občané vykonávající práce Veřejné služby (13 osob). Za toto patří velký dík vedení sociálního oboru Města a vedení firmy Eko-Bi.
Během necelých tří hodin jsme důkladně vyčistili celé sídliště od odpadků, které nakonec zaplnily dva velkoobjemové kontejnery. Ty jako vždy zdarma zajistila a odvezla společnost  Eko-Bi, které touto cestou děkujeme.
Na závěr povedeného dopoledne čekala na děti zasloužená sladká odměna. Smyslem této akce bylo naučit děti myslet více ekologicky a dát jim poznat že i obyčejné sbírání odpadků dá poměrně velké úsilí. Občanské sdružení Naděje pracuje na sídlišti Borek již třináct let. Zajišťuje zde terénní sociální práci s jednotlivými klienty, volnočasové aktivity pro děti a mládež, ale také správcovskou činnost ve dvou domech, obnášející dohled nad majetkem města, dodržováním nočního klidu apod. Vše ve spolupráci s Městským úřadem v České Třebové. Tímto bychom chtěli poděkovat vedení Města za podporu.  
                                                                                                                          Za Naději Tomáš Strnad (tisková zpráva Naděje)