Českotřebovský deník 116/2010 (21.10.)    

V bývalé cihelně bude velké autovrakoviště                                                                                            

 Už to je dost dávno, co se v České Třebové pálily cihly. A v sousedství byla dokonce panelárny.  Ty časy už jsou dávno pryč, nyní sídlí v těchto prostorách firma Ekoline group, s.r.o., která chystá ve svém areálu  novou investici. Má to být zařízení  sloužící ke sběru, výkupu a využívání odpadů, neboli autovrakoviště.   před několika dny podala žádost o o posouzení vlivu  této investice na životní prostředí.   Zařízení má sloužit ke skladování železného šrotu s rozsahem nad 1000 tun a zařízení ke skladování, úpravě a využívání nebezpečných odpadů, zařízení k fyzikálně-chemické úpravě, energetickému využívání nebo odstraňování ostatních odpadů.  Předpokládaná kapacita je 2000 tun za rok což představuje cca 1800 až 2000 autovraků za rok. podíl nebezpečných odpadů je cca 5% , tedy asi 50 kg na jedno auto. To představuje např. cca 10 tis. litrů chladící kapaliny/rok, 12 tis. litrů oleje/tok a 2000 litrů brzdové kapaliny. Záměr počítá s navýšením kapacity stávajícího provozovaného zařízení. pro tento účel mají být využity stávající plochy (sběrný dvůr a autovrakoviště). Areál má dostatečnou kapacitu, nepředpokládá se rozšiřování do okolí.  Zařízení bude denně v jednosměnném provozu od 8 - 17 hodin, také v sobotu dopoledne, pouze v případě mimořádného přísunu nebo odstraňování odpadů může být tato provozní doba upravena. při práci s vraky bude provedena jejich postupná demontáž, některé využitelné části budou dále nabízeny k využití jako druhotné suroviny Odpady budou tříděny a předávány oprávněným osobám k likvidaci. denně má být likvidováno 5 - 8 autovraků. Návrh na posouzení EIA vypadá bezproblémově, ale přece jen je daná lokalita uvnitř ochranného pásma vodního zdroje II. stupně (2b). Vodní zdroj se nachází ve vzdálenosti 800 metrů (podle dokumentu) západně.   Nikde se však neuvádí vzdálenost od vodního zdroje Vrbovka, která je však daleko menší než uvedených 800 metrů. Ve více než 40ti stránkovém  dokumentu  se nikde nepíše o tom, že by to měl být problém. V této souvislosti je třeba  zmínit problémy, které mají zájemci o stavbu  rodinných domků v oblasti Javorka - Hory, kde nebyla v některých případech  ochranná zóna vodního zdroje uváděna překážkou stavby... Celý dokument EIA je k dispozici na webové stránce Pardubického kraje. (mm)
Mineralogický klub Vás zve                                                                                                                 

Středa 21. dubna 2010
Program: Přednáška Prof. RNDr. Josefa Staňka, CsC. + Ing. Jiřího Šury
Minerály skupiny křemene v přírodě a v našem životě
Středa 19. května 2010
Program: Přednáška RNDr. Rostislava Morávka –Geologie a mineralogie
Kazachstánu viděná s koňského hřbetu
V měsíci květnu se také  uskuteční regionální kolo Mineralogické olympiády pro žáky základních a středních škol – organizuje MK spolu se ZO ČSOP Zlatá studánka.
 

Taneční škola Knířovi informuje:                                         

·  Taneční kurz pro páry bez omezení věku – pokročilí
Kdy: 7. 5., 14. 5. a 21. 5. 2009 v čase 20 – 22 hod.
Kde: Národní dům v České Třebové (poslední večer na ISŠT Č. Třebová)
Vyučuje Jindřich Vláčil z Brna s partnerkou. Přijďte si zatančit i na jednotlivé večery.
 
·  Latina pro ženy - Latinsko-americké tance pro úplné začátečnice i mírně pokročilé tanečnice
Kdy: Každé pondělí do 28. 6. 2010 (kromě 31. 5.) 17:15 – 18:15 hod.
Kde: Česká Třebová – zrcadlový sál Na Skále
Můžete přijít na jednotlivé hodiny (třeba se jen podívat).
 
·  TANČÍRNA ZA VODOU určená pro všechny příznivce společenského tance bez omezení věku. Květnové termíny budeme zveřejňovat na našich internetových stránkách.
Přijďte si protančit tance standardní i latinsko-americké. Po skončení tančírny můžete plynule navázat na diskotékové rytmy Music Clubu (www.zavodou.net).
 
·  Probíhá prodej permanentek na ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2010. Cena pouze 1299 Kč na osobu.
 
·  Na srpen 2010 (8.8. – 12.8.) připravujeme taneční soustředění se známou osobností českého společenského tance – mistrem ČR v latinsko-amerických tancích – Michalem Kostovčíkem.
Podrobné informace na www.knirovi.cz
 

Nová vyhláška č. 1 od odpadech v České Třebové - celý text najdete ZDE

Další fotografie z vernisáže sedmé výstavy skupiny Maxmilián (foto Milan Richter)