Českotřebovský deník 115/2010 (20.4.)   

Městské muzeum Česká Třebová Vás zve na následující akce:                            

Probíhající výstava v galerii JeštěR   Karel Šiller  J I N A K
Výstava chce připomenout osobnost výtvarníka, fotografa a galeristy Karla Šillera. Otevřeno denně mimo pondělí do 31. května 2010 takto:  út – pá 13 – 17 hodin,  so – ne 9 – 12 a 14 – 17 hodin
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově.
Letošní turistická sezóna bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí.  Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 29. května 2010 od  19 hodin.  Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení budou přístupné do 24 hodin.
Otvírací doba:  Otevřeno červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin
září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin.
Objednávky větších skupin a další informace na adrese www.mmct.cz nebo na tel. 465534516.
 
Informace  pro milovníky historie a techniky  
Upozorňujeme na právě vydanou knihu s názvem Velorex - Tělesně vadní do šťastnější budoucnosti
Kniha  přináší 388 stran historie výroby a vývoje tříkolek Velorex, které mají své kořeny v obci Parník u České Třebové. Kromě textu dílo obsahuje velké množství dobových i současných fotografií a historických dokumentů.
Podrobnosti o knize,  případně objednávkový formulář zájemci naleznou na adrese  www.knihavelorex.cz
 

O víkendu bude ve Třebové mezistátní florbal juniorů ČESKO - FINSKO      

FbK Orlicko Třebovsko Vás zve na přátelská mezistátní utkání juniorů ve florbale - ČESKO x FINSKO.
V sobotu bude první utkání zahájeno  od 17.00h a v neděli od 11.00h na Zimním stadionu.  Přejme si hlavně klidné bezpopílkové nebe nad Evropou, aby mohli finští florbalisté včas a v pořádku přiletět na zápasy do České Třebové.
 
KVĚTINOVÝ DEN 12. KVĚTNA                                         

Skautky a skauti z českotřebovského střediska JAVOR opět pomáhají sbírce Český den proti rakovině, dříve známé jako Květinový den. Ve středu 12. května můžete potkávat českotřebovské skauty a skautky ve městě, kteří Vám s radostí prodají symbol sbírky "Kytičku s červenou stuhou" za minimální částku 20 Kč.  Letošním tématem sbírky je prevence před rakovinou prostaty. Tento karcinom je nejčastějším nádorem u  mužů v České republice. V roce 2007 předstihnul v počtu nových případů i nádory plic, tlustého střeva a konečníku. Skauti z našeho města se této sbírky účastní již po deváté a za posledních roky jste přispěli na podporu prevence rakoviny více než 300 tisíc korunami. Děkujeme.
 
POZVÁNKA NA 2. PŘEHLÍDKU DECHOVÝCH HUDEB ŘETŮVKA 2010

Obec Řetůvka, DH Řetůvanka a Myslivecké sdružení Lipovec si Vás všechny dovolují srdečně pozvat na 2. Přehlídku dechových hudeb Řetůvka 2010. Tato akce se bude konat dne 5.6.2010 v Řetůvce v areálu u myslivecké chaty. Na přehlídce vystoupí DH Choceňačka, DH Litomyšlská jedenáctka-BEKRAS a DH Řetůvanka. Celým programem Vás bude provázet a se Řetůvankou zpívat paní Ivana Slabáková z Moravanky (neoficiálně nám přislíbil účast i pan Jan Slabák – kapelník Moravanky).O přestávkách Vás bude se svým programem bavit pan Libor Pantůček, imitátor a humorista. Myslivecké sdružení Lipovec pro Vás připraví  veškeré občerstvení včetně vynikající myslivecké  kuchyně. Členové mysliveckého sdružení Vám umožní zakoupení jídel také  před začátkem akce a to v době od 11.30 do 13.00. Oficiální zahájení přehlídky proběhne  ve 14.00 hodin Vstupné na akci je 70,- Kč.
Těší se na Vás pořadatelé.
 
Bahno na kozlovském hřbitově  (dopis z Kozlova zastupitelům města)                               

Vážené městské zastupitelstvo! Jakmile to bude časově možné, udělejte si společnou procházku za kozlovský hřbitov, třeba za účelem návštěvy hrobu Vejrychových. pokud možno po dešti. Ptáte se proč?  Kolik let se návštěvníci hřbitova doslova brodí bahnem a vodou. jsou to často lidé staří, kteří mají dost práce zvládnout  cestu slušnou. je to ostuda! Ona k chaloupce Maxe Švabinského  patří i tato část obce, kterou se ovšem v současném stavu pochlubit nelze.  Jana Jankelová.
 
Poznámka. Dopis zní velmi vyčítavě, ale myslím, že neprávem.  Zastupitelé jistě nemohou být úplně u všeho. Právě pro řešení problému, který je výše naznačen, je v Kozlově řadu let zřízen Osadní výbor, který má např. k dispozici i část  rozpočtu města a sám rozhoduje, co se za tyto prostředky udělá. V Kozlově jde o tyto členy osadního výboru: Jan Stránský (předseda), Vojtěch Heger, Hana Mauerová, Jana Michalová, Vlastimil Voleský a novým členem byl zvolen po odchodu Jaroslava Pakosty Miroslav Pirkl.  Věřím, že daleko dřív než městské zastupitelstvo bude mít čas na tuto procházku členové osadního výboru. Jejich pravomoci jsou dostatečné na to, aby se popisovaná situace rychle zlepšila. (mm)

 

PROGRAM 10 DNÍ FLORBALU 2010                             

 
pátek 14. - neděle 16. května
Mezinárodní turnaj žen  pátek, sobota - základní skupiny   neděle - play-off
 
pondělí 17. května  
8:00    turnaj prvních stupňů základních škol   17:00  přátelské utkání starších žáků OT    19:00 přátelské utkání juniorů OT
 
úterý 18. května  
8:00    turnaj druhých stupňů základních škol  16:00 turnaj firem
 
středa 19. května
8:00    turnaj středních škol  17:00 přátelské utkání juniorek OT   19:00  přátelské utkání mužů OT
 
čtvrtek 20. května
9:00   florbalová školka  15:00 turnaj pro veřejnost
 
pátek 21. - neděle 23. května
Mezinárodní turnaj mužů   pátek, sobota - základní skupiny   neděle - play-off

Ekozáchody.cz                                                                                                           

Od minulého povídání se udála řada nových věcí. Máme dokončeny 4 ks prvních ekozáchodů. Při jejich výrobě jsme řešili mnoho problémů. Několikrát jsme museli ustoupit od původních plánů. Především upřednostňujeme užitnost a snadnou údržbu. Robustnější provedení je určeno na dlouhodobé umístění na cyklostezkách, odpočívadlech, tábořištích, parkovištích a jiných turistických místech. Lehčí provedení je pro zahrádkáře a pro krátkodobý pronájem.  Setkal jsem se s mnoha lidmi, kteří o tuto problematiku projevili zájem a podpořili mě zajímavými postřehy a nápady. Moje fotogalerie záchodů celého světa se rozrostla o další snímky právě z řad těchto příznivců.   
Za pomoc při budování bych chtěl poděkovat projekční kanceláři Tipos z Ústí nad Orlicí jmenovitě panu Petru Kuldovi a panu Tomášovi Žďárskému. Panu Zbyňku Hegerovi z firmy JAFHOLZ ze Semanína za podporu v oblasti dřeva. Panu Tomášovi Klikovi z firmy BMP Koclířov za střechu a rošty. Kolektivu firmy KSK v čele se Zdeňkem Krškou za všeobecnou podporu a výrobu zásobníků na toaletní papír. Panu Jaroslavu Bradnovi z Brázdova za trpělivost a podporu v oblasti vodoinstalace.  
V současné době se již jedná o umístění toalet a organizaci údržby. Jsme vděčni za každý námět a podporu. Zvážíme každé navrhované místo.  První možnost vyzkoušet si naše Ekozáchody budete mít 2.května na sportovní akci Běh Javorkou.
                                                                                                                                                                    Jan Betlach

 

AKTUÁLNĚ z fotbalu                                                            

"A" mužstvo remizovalo v Holicích 0:0                     "B" mužstvo prohrálo ve Sloupnici 2:0
Dorost vyhrál těžké utkání v Bystrém 3:2                   Starší žáci porazili Přelouč 4:2
Mladší žáci se stejným soupeřem vyhráli 2:1              Starší žáci "B" remizovali v Žamberku 1:1
Mladší žáci "B" deklasovali Žamberk 7:0                  Pokračovaly také krajské turnaje přípravek
 
Příští víkend hrajeme zápasy doma:
V sobotu hraje naše "A" mužstvo s 1.týmem FK AS Pardubice od 17:00.   Dorost přivítá od 14:45 Březovou nad Svitavou
Starší a mladší žáci B hrají v Rybníku s Poličkou   "A" přípravky jednou do Vysokého Mýta
 
V neděli "B" mužstvo také od 17:00 s Rychnovem na Moravě, starší žáci od 13:30 v těžkém zápase o první místo se střetnou se Svitavami a  mladší žáci se stejným soupeřem od 15:15.  "B" přípravky zajíždí do Poličky.
 
Hokejbal: extraligová série dorostu skončila již po třech zápasech                     
KONEC SÉRIE
3510051 3:0 3611002
4135 10.04.10 16:00 Elba Franklin UNL - Česká Třebová 4:2   (1:1,2:1,1:0)
4139 11.04.10 11:00 Elba Franklin UNL - Česká Třebová 4:2   (0:1,1:0,3:1)
4143 17.04.10 14:00 Česká Třebová - Elba Franklin UNL 1:3   (0:0,0:1,1:2)