Českotřebovský deník 122/2010 (26.4.)                                  

Studentské slavnosti Majáles 2010 na Gymnáziu Česká Třebová                         

Na pátek 30. dubna 2010 připravují studenti gymnázia Česká Třebová spolu se svými učiteli tradiční studentské oslavy Majáles. Program oslav začíná průvodem městem a pokračuje majálesovými hrami v areálu gymnázia. 
Průvod na rámcové téma „typické zvyky a tradice zemí světa“ začíná ve 13:00. Studenti se seřadí v areálu gymnázia, odkud vyjdou do ulice Krátká směrem k Tyršovu náměstí. Dále bude průvod pokračovat po Tyršově náměstí, Litomyšlskou ulicí, ulicí Habrmanova na Nové náměstí, ulicí Pražského a Nádražní na Staré náměstí. Odtud sejde Hýblovou ulicí směrem na světelnou křižovatku a po Tyršově náměstí do Krátké ulice. Přibližně ve 13:30 – 13:40 skončí v areálu gymnázia.
Od 15:00 následují v areálu gymnázia Majálesové hry pro děti a mládež, které potrvají do 18:00. Na účastníky zde čeká řada soutěží o ceny. Pro menší děti se jedná například o vhazování míčků do makety, skákání v pytlích, skládání puzzle, chůzi na chůdách, přetahovanou lanem, slalom s míčkem, naplňování sklenice apod. Starší účastníci si zastřílejí ze vzduchovky, změří si vitální kapacitu plic či svoji sílu v páce.
Součástí her bude opékání uzenin na ohni, které budou pro soutěžící zdarma. Ostatní návštěvníci si budou moci zakoupit uzeniny a další masné výrobky přímo v areálu školy od firmy MASOEKO s.r.o.
Kulturní program mezi 15:00 – 16:00 zajišťují studentky gymnázia a taneční skupina Sweet DDM Kamarád.
Akci pořádá Gymnázium Česká Třebová a Spolek Gymnázia Česká Třebová. Partnery akce jsou město Česká Třebová, MASOEKO s.r.o., Josef Ambros – Knihkupectví a Cukrárna Suk.
(koordinátor akce: PhDr. Tomáš Kupka, zástupce ředitele, Tomas.Kupka@gymnct.cz)

 

Stalo se o víkendu:                                                                                                                                  

Začala florbalová sezóna a to velkolepě dvojutkáním juniorů Česko - Finsko v sobotu a v neděli na zimním stadionu.  Další florbalovou událostí bude další ročník akce "10 dnů florbalu v České Třebové.
Českotřebovští skauti ze střediska Javor hostili v České Třebové skupinu polských harcerů z Olawy. přátelství, navázané při loňských dnech města tak pokračuje i v letošním roce..
Dotace na rekonstrukci Čistírny odpadních vod  v České  Třebové z fondů EU byla přiznána.               

Jde o vysokou částku 220 milionů korun, která však tvoří cca 75% z hodnoty  celé investice. Zbytek bude zajišťovat investor akce, tedy Vodárenská společnost Česká Třebová z vlastních prostředků, např. z nerozděleného zisku z minulých let, tedy úspor a počítá také z přijetím úvěru, bez kterého se nedá akce realizovat.   Součástí investice je prakticky nová výstavba ČOV na Lhotce, ze které zůstane stát pouze současná administrativní budova. Akce bude prováděna ovšem na provozu současného zařízení.  Součástí dotované akce je také výstavba nové kanalizace na Staré Lhotce a  také na rekonstrukci části hlavního přivaděče odpadních vod z České Třebové, který to nutně potřebuje. V současné době probíhá příprava, zahájení závisí ještě na průběhu jednání s Povodím Labe, předpokládá se, že se tak stane ještě před závěrem letošního roku.  Tato investice by měla být kompletně dokončena do konce roku 2012.
 
 ORLICKOÚSTECKO – dvě vloupání, drobná výtržnost na ubytovně                

V pátek v časných ranních hodinách vyjížděli policisté do Vysokého Mýta, kde se neznámý pachatel vloupal do nákladního vozidla zaparkovaného před motorestem. Uvnitř sebral veškeré doklady, platební kartu, dva mobilní telefony, počítač a téměř čtyři tisíce korun. Případem se policisté nadále zabývají. V případě dopadení hrozí pachateli krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku až dvouletý trest odnětí svobody.
Týž den v pozdních večerních hodinách zasahovali policisté na jedné ubytovně v okresním městě. Devatenáctiletý mladík tam napadal svoji přítelkyni. Vzhledem k jeho agresivitě museli policisté použít donucovací prostředky. Poté se mladík uklidnil.
V neděli ráno se policisté zabývali vloupáním do zahradní chatky v Mladkově. Uvnitř se ztratily čtyři plastové židle za 1,5 tisíce korun. I tímto případem se policisté nadále zabývají.

Požár rodinného domu v Opatově: případem se zabývá policie                                                               

Z dosud nezjištěných příčin došlo dnes krátce po půlnoci k zahoření rodinného domu v obci Opatov na Svitavsku. Na místě zasahovaly jednotky HZS, které po otevření vstupních dveří domu, jež byly uzamčeny, lokalizovaly požár. Na chodbě domu hasiči nalezli ležící tělo ženy a muže,  nejevící známky života. I přes veškerou snahu lékařů se osoby nepodařilo oživit. Případ šetří Služba kriminální policie a vyšetřování Svitavy. Pro upřesnění příčiny úmrtí byla nařízena zdravotně bezpečnostní pitva. Předběžná škoda na majetku je vyčíslena na 1,3 milionu korun. Okolnosti případu jsou i nadále v šetření.
 
AKTUÁLNĚ z fotbalu                                                                                                                                                                   

"A" mužstvo porazilo favorita z Pardubic 3:1
"B" mužstvo také vyhrálo, poradilo si s Rychnovem n.M. 3:1
Dorost vyhrál nad Březovou 3:0
Starší žáci pouze remizovali se Svitavami 3:3
Mladší žáci se stejným soupeřem vyhráli 3:0
Starší žáci "B" prohráli s Poličkou 0:3
Mladší žáci "B" také prohráli se stejným soupeřem 1:3

 

FK Česká Třebová – Slovan Pardubice 3:1 Byl to dobrý fotbal a s ním i roste počet fanoušků na tribuně. Bylo to rychlé utkání  Vedení se ujali z první své vážnější šance hosté, vyrovnání pak přišlo z penalty, jejímž exekutorem byl Myšák.  Také druhá branka v síti Pardubic  padla z penalty, autorem branky byl Petr.  třetí branku pak dal 11 minut před koncem  petr zahálka, který hostuje  pro jarní sezónu v České Třebové a za jeho přítomnosti  třebovští fotbalisté sbírají jeden pod za druhým a ještě  nevyšli na jaře nikdy naprázdno. Zásluhu na z,měně pojetí má samozřejmě i nový trenér Sokol. Podařilo se porazit vedoucí celek tabulky a to už opravdu něco znamená. Diváci odcházeli spokojeni, děkovačka hráčů na stadionu už dlouho nebyla.

 

V Moravské Třebové probíhají další dny Slovenské kultury.                                                                 

Jedná se o již 15. ročník oblíbeného a vyhlášeného mezinárodního festivalu Dny slovenské kultury, který probíhá v Moravské Třebové ve dnech 22. – 26. 4. 2010.  Části nazvané česko-slovenská květinová show letos na téma Květina – dobrý společník. Uviděl tak kytice klasické i trendové nejen k významným životním událostem, ale také jako každodenní nepostradatelná součást lidského života s důrazem na vytvoření nálady a atmosféry v interiéru pomocí druhové rozmanitosti a barevné škály květin.


 
Bývalý špitální hřbitov v Kuksu změnil majitele                                                                                     

Trutnov, 26. 4. 2010 – ÚZSVM, odbor Odloučené pracoviště Trutnov (Územní pracoviště Hradec Králové) převedl bývalý špitální hřbitov v Kuksu, který se skládá z parcely hřbitova a z parcely po bývalé kapli sv. Jana z Boha. ÚZSVM převedl nemovitosti Národnímu památkovému ústavu. Tato státní organizace je příslušná hospodařit s celým areálem Hospitalu Kuks, který je národní kulturní památkou. Hospital Kuks je součástí unikátního barokního komplexu někdejších lázní významného mecenáše hraběte Františka Antonína Šporka. Účetní hodnota převedené kulturní památky je 13.145 korun, kulturní hodnota není vyčíslena.
Kukský hospital je bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské vysloužilce se špitálem a konventem milosrdných bratří u nejsvětější Trojice. Hospital Kuks je znám především díky unikátní sochařské výzdobě Matyáše Bernarda Brauna a také díky unikátní barokní lékárně U granátového jablka. K tomuto areálu je dále zařazována lesní sochařská rezervace zvaná Braunův Betlém a další prvky komponované barokní krajiny. Hospital Kuks představuje jedinou památku tohoto druhu v České republice s nebývalým množstvím vrcholných uměleckých děl období baroka.
Špitální hřbitov je pokračováním hlavní nosné prostorové osy areálu a z jižní strany těsně navazuje na hospitální zahradu. Až do roku 1940 sloužil k pohřbívání milosrdných bratří, chovanců, zaměstnanců Nadace hraběte F. A. Šporka a církevních hodnostářů. Dvacet let zde byli pohřbíváni i občané Kuksu a Slotova, později byl hřbitov uzavřen. Barokní hřbitovní kaple sv. Jana z Boha z roku 1720 se nacházela uprostřed hřbitova. Z důvodu zanedbané památkové péče v 80. letech minulého století byla z důvodu havarijního stavu v roce 1992 stržena. Do současnosti se dochovala pouze část nadzemního zdiva, kamenná dlažba vymezující půdorysný objem kaple a částečně zasypaná krypta, ze které byly v roce 1993 podle poslední vůle hraběnky Ilony Grafin Sweerts – Sporck vyzvednuty ostatky potomků rodu Šporků a přeneseny do rodinné hrobky v kryptě kláštera.
František Antonín Špork je mj. úzce spjat také s Řádem sv. Huberta, jehož vznik položil základ mysliveckým a loveckým tradicím. Obnovený Řád sv. Huberta provádí na bývalém špitálním hřbitově udržovací práce.
V rámci Projektu Kuks – Granátové jablko je snaha získat z Integrovaného operačního programu prostředky na oživení nevyužívaných a do značné míry zchátralých částí výjimečného areálu Hospitalu Kuks.