Českotřebovský deník 123/2010 (27.4.)                                 
Dny otevřených dveří neurologického oddělení Orlickoústecké nemocnice, a. s. v rámci kampaně 30 dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod (CMP) 

Orlickoústecká nemocnice, a. s. se v rámci světového dne pro CMP „Stroke awareness day“ zapojila do kampaně 30 dnů pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod, která je v ČR pořádána již 5. rokem. CMP je závažný, akutní a léčitelný stav, pokud jsou léčba a péče poskytnuty včas. Cévní mozková příhoda je jednou z příčin trvalé invalidity, demence, deprese, epilepsie a v nejhorších případech úmrtí. Každý rok v ČR postihne až 35 000 lidí. Cílem tohoto projektu je zvýšit informovanost veřejnosti o této problematice, upozornit na závažnost a nutnost okamžité reakce při vzniku tohoto onemocnění, informovat o nutnosti včasného zahájení léčby. Tato kampaň bude probíhat celkem ve 32 nemocnicích během dnů otevřených dveří neurologických oddělení od 28. 4. do 27. 5. 2010.
DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ NEUROLOGICKÉHO ODDĚLENÍ
se v Orlickoústecké nemocnici konají:  6. 5. a 20. 5. 2010 od 14,00 do 15,00 hodin. Na programu je přednáška na téma „Moderní trendy v léčbě CMP“ a „CMP a rizikové faktory“, prohlídka pracoviště neurologie, JIP, CT (computerový tomograf) a MR (magnetická rezonance).   Pořadatelem tohoto projektu je MUDr. Čeněk Šilar.  Všichni zájemci jsou srdečně zváni.
 MUDr. Čeněk Šilar, primář neurologického oddělení Orlickoústecká nemocnice, a. s.

Petice, kterou prý tak nikdo nemyslel, plní stránky novin a televizní vysílání                                                                         


Iniciátory petice neodsuzuji, každý má právo se vyjádřit. Jenže ve skutečnosti o žádnou petici nejde. Aby byla tato iniciativa uznána a projednána jako petice, musela by splňovat  určená kritéria. Takto jde jen o vyjádření skupiny osob, které mají společný názor. Přesto je k něčemu dobrý,. Třeba k tomu, že tradiční zdejší kritici  toho, že  některé vlaky ve Třebové nestaví jsou konfrontováni s tím, že zajistit dopravní obslužnost v našem regionu není až tak jednoduché a že spolupráce Města, Pardubického kraje a Českých drah má nějaký smysl. Už proto se konala v prosinci 2009 ve Třebové dopravní konference, která prezentovala budovaný dopravní terminál a nyní se vše připravuje na. novou situaci po dokončení stavby.  Investice, která nemá ve městě obdoby je budována pro celý region. Je také dobře, že se ozvali i občané z okolí, např. až z Jablonného nad Orlicí a vypovídají o tom, že považují za potřebné, aby se význam českotřebovské železniční stanice nesnižoval. Je to ukázka jakési soudržnosti regionu. Má to i další vazby na zřízení poštovního uzlu, tedy moderního distribučního střediska a zajistí nám  a našemu okolí snazší cestu po republice a do Evropy. Může současně změnit i trasy některých autobusových spojů a na tom všem může Česká Třebová jen vydělat. (mm)
 
Petice odjinud jsou v módě?                                                                                                                                                        

Setkal jsem se i s tímto názorem, ve kterém se srovnává petice k jízdním řádům s peticí za záchranu stavby nebo nádražní budovy v Ústí n.O. jako petice zorganizovaná z dálky, ze "zeměkoule".  Nejde mi přesně o tuto ústeckoorlickou nádražní budovu, ale prostě o to, že ve skutečnosti může právě jen petice odjinud  podat objektivnější  pohled  na situaci, než jak ji vidí sami vlastní občané jednoho konkrétního města, zpracované místními lobbisty. Takový "brainwashing" se totiž např. v Ústí nad Orlicí opravdu podařil. Můžeme zde najít v jednom šiku "odesáky" s komunisty i s dalšími jak brání jako jeden muž všichni svého starostu ať se jedná o Kociánku nebo o nádraží před zlými a škodlivými občanskými iniciativami. Zbourat historický objekt můžete totiž jenom jednou, a už se s tím nic neudělá. Jistě by dnes nikdo nedokázal zbourat nádraží v Těšnově.  Povídá se také, že "zachránci" a petičníci" chodí pozdě, že zdržují. Ano, opravdu se to tak může zdát lobbistům, kteří nehledí na nic než na svůj jediný zájem a všechno ostatní jim může být ukradené. Na venek se totiž často záměry lobbistů dostanou až pozdě, nebo zcela nečekaně,  třeba i náhodou a potom teprve začíná reakce, a než se rozjede naplno, může uplynout nějaký čas.  To vše ovšem neznamená, že by se tento hlas veřejnosti neměl vzít v úvahu a neměl by se přezkoumat. (mm) 
 
Kdyby byly  všechny záměry od začátku veřejně projednané, odpadla by potřeba vytvářet "pozdní" občanské iniciativy.

 Takové byly  i v našem okolí. Některé vznikly, aby reagovaly  již na připravené studie, tedy poměrně včas.Vzpomeňme na činnost Zeleného Kohouta,  Přátele údolí Husího krku a další. Snažili se zabránit  výstavbě severní varianty R35 a snad jí i zabránily. Dnes jiní zase brání stavbě varianty jižní a také jen proto, že nebyla včas veřejně a správně projednána na veřejnosti. To stejné platí i o obyvatelích Skuhrova, kteří vytvořili svoje vlastní občanské sdružení "Náš Skuhrov" vlastně proto, že se do té doby s nimi nikdo pořádně nebavil.  Je pravda, že  záměr byl projednán v zastupitelstvu, vyvěšen na úřední desce MěÚ, ovšem jen tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá", tedy pro veřejnost v málo srozumitelné podobě.  Nelze tedy nikoho vinit za to, že mezitím TEZA jako potenciální investor  pořídila nákladné posudky a hodnocení a utratila za to jistě 300 tisíc korun.  Kdyby  se někdo zeptal občanů ve Skuhrově včas a požádal je o předběžný souhlas, tak by  nebylo třeba dělat  složitou anabázi spojenou se změnou územního plánu a hodnocení EIA. Na druhou stranu bychom možná nevěděli,  zda lze nebo nelze ve Skuhrově a na Kozlově větrníky stavět a jakou to má skutečnou ekonomickou návratnost. Ještě (ekonomicky) horší by bylo, kdybychom se drahé stavby pustili a teprve potom se zjistilo, že vybudovaný větrník, i tak ne příliš výnosný, bude možné provozovat jen s velkým omezením. (mm)
 
Budou (muset) gymnazisté chodit na obědy na internát?                                                                                                         

Pokud se tak stane, gymnázium uspoří a pomohlo by to také zlepšit ekonomiku jídelny SOŠ a SOU TO na Skalce. Po otevření stravování v Národním domě Skalku některé firmy opustily a chodí jinam a také počet žáků na učilišti na Skalce se postupně zmenšuje. Gymnázium a VDA, tedy školy financované z krajského rozpočtu, zatím chodí na obědy  do zelené  jídelny ZŠ Habrmanova. Na gymnázium asi 300 žáků. Pokud by se stravovali nově právě na internátu, mělo by ti jistě pozitivní vliv na ekonomiku stravovacího provozu na Skalce, ale naopak negativní vliv pro jídelnu v Habrmanově ulici, kam žáci chodili a chodí dosud a kde jsou velmi spokojeni. Jde o ekonomický stimul, spočívající v tom, že pro stravování v jídelně ZŠ Habrmanova je nutné platit z rozpočtu školy (vlastně kraje) tomuto subjektu za stravující žáky úhradu (příspěvek). Situace se nelíbí ani učitelům a rodičům zvláště z nižšího stupně gymnázia. Cesta na Skalku není až tak dlouhá, ale vede přes skutečně rušnou hlavní komunikaci a přes vyznačený přechod u kavárny Tazzina, ale bez světelné signalizace a nějaké jiné zvýšené ochrany. Klade se ještě další otázka: proč se toto šetření týká právě jen gymnázia a už nikoliv žáků VDA, která je přece také střední škola řízená Pardubickým krajem. VDA má zřejmě svoje normativy a počty žáků nastavené tak, že se jim daří finančně náklady na stravování v Habrmanově ulici pokrýt. Pokud však Pardubický kraj gymnáziu nedal pro stravování na ZŠ Habrmanova potřebné finanční prostředky a v jídelně na Skalce budou potřeba, je rozhodnutí ředitele školy nabíledni. Těžké mu vyčítat změnu, která jinak chod školy neovlivní. Těžko ušetří tuto částku někde jinde. Rozpočty škol jsou totiž zvláště v letošním roce opravdu neúnosně nízko a platí to pro všechny střední školy bez rozdílu. Mohu to potvrdit z informací o rozpočtu školy kde učím, tedy střední zdravotnické školy v Ústí nad Orlicí.  Pokud má škola topit a svítit, nezbývá něž šetřit všude, kde to jde. je jasné, že to platí pro naše gymnázium. Stojí za úvahu, jak dodatečně ochránit přechod pro chodce  přes hlavní silnici na Skalce. Je frekventovaný i tak, hodí zde mnoho  lidí včetně žáků střední školy na Skalce. Nějaké varovné zařízení či měřič rychlosti podobný těm, co mají v Litomyšli, by neškodil.... (mm)
Obraný zákazník herny v České Třebové                                                                                                                                  

 Jednoho ze zákazníků herny v České Třebové si před týdnem vybral 44letý muž. Sotva dvě hodiny po poledni přišel ke stolu, u kterého seděl, a z náprsní kapsy bundy mu sebral tři tisíce korun. S lupem potom vítězoslavně odešel. Po týdnu šetření ale spadla klec. Nenechavému muži hrozí obvinění z přečinu krádeže, na který trestní zákoník pamatuje až dvouletým trestem odnětí svobody. Případem se policisté nadále zabývají.

 

Bezdomovci u Billy dělají ostudu, obtěžují zákazníky žebráním, válí se po zemi a odrazují návštěvníky                                  

 Není to nový jev, ale opět se v poslední době to je zde s nastupujícím jarem horší. Byl jsem svědkem včera odpoledne zásahu strážníků městské policie,. kteří se museli s dvojicí opilců dost handrkovat, aby je odeslali do patřičných mezí. Je ovšem dobře, že byli do lokality přivoláni. Předtím nejdřív žebrali a obtěžovali zákazníky  u "parkoviště vozíků", aby se zde pak váleli po zemi a pracovníci Billy je těžko odháněli a tak museli přivolat městskou policiii....   (mm)
 
Tři vzrostlé javory dárkem ke Dni Země                                                                                                                                     

Drozdice (26. 4. 2010) -  V Drozdicích, obci na samých  hranicích krajské metropole, si v sobotu připomněli stejně jako jinde v Pardubickém kraji Den Země. Programu se zúčastnil i radní Václav Kroutil, zodpovědný za oblast zemědělství, životního prostředí a venkova.  Uvedl, že Drozdice patří mezi sídelní celky, kde péči o veřejnou zeleň věnují trvalou a systematickou pozornost. "Naší povinností je přírodu chránit, ne pouze využívat. Měli bychom s ní žít v co největším souladu. Proto jsem se také rozhodl přispět v Drozdicích k její revitalizaci, a to výsadbou tří nových, již vzrostlých javorů," řekl Václav Kroutil. Drozdický program se nesl ve znamení kulturně společenských aktivit orientovaných zejména na mládež a její podíl na ochraně přírody.Snad nejvíce zaujala prezentace ornitologů věnovaná drobnému tažnému ptactvu a dalším aktuálním tématům.


Vernisáž výstavy Hejblata hudební a věci kolem aneb uši a ten zbytek                                                                                   

 Vernisáž začíná v 18.00 hodinprostorách Hernychovy vily a to dne 4. 5. 2010. Výstava potrvá do 29. 6. 2010. Jedná se o interaktivní výstavu pro děti od 8 do 15 let (a nejen pro ně, samozřejměJ ). Návštěvníci si budou moci vyzkoušet různé netradiční hudební nástroje, dozvědět se řadu zajímavostí o zvuku, uchu apod. Srdečně zveme. Dovolil bych si také upozornit, že vyšlo nulté číslo muzejního časopisu Oustecké střípky. Klikněte si na odkaz a dozvíte se více:
Dovolil by ch si také upozornit na další publikace z naší muzejní nabídky. V závěru si dovolím ještě zmínit publikace, které naleznete taktéž v pokladně městského muzea:
Panoch, Pavel a kol. Slavné vily Pardubického kraje. FOIBOS 2009
Točík, Vladimír. Srandy kopec. Výběr kresleného humoru z let 1999 – 2009. OFTIS 2010.