Českotřebovský deník  125/2010 (29.4.)                                
Přijede italská delegace                                                                                                                                                              

Mezi nimi budou nejen zástupci radnice v Agrate Brianza, ale také pěvecký sbor Schola cantorum s. Eusebio, který vystoupí společně se sborem Bendl jednak v  sobotu 1. května v Přívratu na koncertu Hudebního festivalu Antonína Bennewitze, jednak pak samostatně v neděli ráno na mši svaté v kostele sv. Jakuba.  Po příjezdu delegace se v pátek de 30. 4. 2010 se uskuteční v Kulturním centru Česká Třebová slavnostní večer u příležitosti 5. výročí podpisu smlouvy o partnerství s italským městem Agrate Brianza. Akce se koná od 17 hod. Poté se uskuteční společná večeře  v sále na Horách.  Členové italské delegace budou ubytováni v rodinách Bendlovců, část jich bude také bydlet v ubytovně Kozlov. Přes krátkost  pobytu má pěvecký sbor  velmi pestrý program, v sobotu 1. května mají naplánovaný také krátký výlet.
  
VÍTĚZSTVÍ HUDEBNÍ ŠKOLY YAMAHA ČESKÁ TŘEBOVÁ                                                                                          

25.4.2010 se uskutečnilo celostátní finále soutěže populárního zpěvu YAMAHA POP SHOW 2010. Z České Třebové v soutěži zazářila Tereza Manová  a získala 1.místo ve třetí kategorii. S maximálním nasazením zazpívala píseň Mercy od zpěvačky Duffy, kterou nastudovala pod vedením Mgr.Josefa Menšíka. Odborná porota měla velmi těžké rozhodování vzhledem k profesionálním výkonům téměř všech účinkujících. Hodnotila výsledky ve čtyřech výkonnostních kategoriích. Celkově se  sešlo 45 zpěváků a zpěvaček z Brna, Písku, Šumperka, České Třebové, Břeclavi, Českých Budějovic, Uherského Hradiště a Tábora.
Nejkvalitnější finále v dosavadní historii soutěže se odehrálo v HŠ Yamaha České Budějovice. Organizátory nejvíce potěšila snaha soutěžících, jejich radost ze společného hudebního zážitku. Výsledky nejsou to hlavní, nejpodstatnější je právě setkání zpěváků, jejich vzájemná motivace a hlavně perspektiva dalšího zlepšování na HŠ Yamaha. Svým žánrovým rozsahem, úrovní a organizačně-realizačním zázemím se jedná o jedinečnou soutěž tohoto typu v ČR.
 
Facebook  stravování gymnazistů nevyřeší.                                                                                                                             

 Reaguji tak na intenzivní "sešlost" a názorovou shodu  přihlášených účastníků na facebooku, zřejmě ze tříd gymnázia. Nelíbí se, že s největší pravděpodobností bude muset dojít ke změně  jídelny, neboť to přinese škole citelné úspory. Ekonomika je bohužel v dnešní době určující a platí to jak doma v rodině, tak při hospodaření školy nebo celého  Pardubického kraje. Problém spočívá v tom, že pan ředitel školy dlouhodobě dotuje stravu v Habrmanova z provozních prostředků. Na stravu dostává stejně jako všechny ostatní školy v kraji. Stravování v jídelně jiného zřizovatele ovšem vychází pro krajské zařízení mnohem dráž. Pan ředitel tak každý rok "ubral" cca 200 tis. Kč z provozního rozpočtu, aby zafinancoval stravování. V letošním roce je situace odlišná v tom, že rozpočet školy je celkově pokrácený. Jednak se snížil příspěvek zřizovatele ve všech krajských zařízeních z důvodů úspor kvůli nižším výnosům z daní, dále se na gymnáziu projevil úbytek žáků o přibližně 18 oproti předchozímu roku, což má pochopitelný vliv na normativní financování (18 krát méně na přímé náklady, 18 krát méně na provozní náklady,...). Sice doposud bylo možné vznikající schodek uhradit, nyní je to značný problém, protože úbytek činí cca 500 tis. Kč. Nejde tedy o to, že by kraj nařizoval, kam mají žáci chodit na obědy.  Ředitel školy se ovšem musí vejít do rozpočtu, stejně jako ostatní školy. Nelze očekávat, že by  českotřebovské gymnázium dostávalo odlišný "bohatší" normativ jenom proto, že zde  existuje dlouhodobý schodek v hospodaření. Připomeňme, že pro provoz velké školní budovy je třeba zajistit čím dál dražší vytápění a svícení.  A příspěvek zřizovatele se úměrně nezvyšuje, ale naopak krátí. Starosti proto mají na všech středních školách. Výše uvedené řádky ukazují, že  v podstatě není na výběr. Spojíme-li to s tím, že změna jídelny je možná, druhá nabízená možnost jídelny je v dosahu, vaří  dobře a kvalitně, tak vlastně není co řešit.  Je sice pravda, že zde není takový nadstandard jako v jídelně v Habrmanově ulici, obědy je třeba objednávat dopředu (ovšem také ale na internetu), nakonec jako na většině jiných  školních jídelen... Ale posuďme sami, zda to je či není překonatelná překážka. Změna jídelny nebude mít na kvalitu školní práce na gymnáziu vůbec žádný vliv  a pokud vím, tak se negativně ani neprojeví na.hospodaření stávající jídelny Habrmanova. V rámci v České Třebové se totiž chystá opatření, podle kterého bude kapacita této jídelny  v Habrmanově ulici plně využita. Bude vařit také pro na Parníku, kam se bude jídlo odvážet.   (Milan Mikolecký s přispěním Martina Netolického)
 
Středeční fotbal zase s výhrou, tentokrát v Letohradě. FK Česká Třebová -  Letohrad B  2 : 4. Porazili jsme vedoucí Pardubice, proč tedy neporazit i Letohrad, jenže B tým bylo možné posílit  mnoha hráči z A týmu, ten ve středečním termínu právě nehrál.  Body se ale dále sypou do našeho pytle a už jich máme víc, než za celou nevydařenou podzimní sezónu...
 
 Čarodějnice budou v pátek na řadě míst ve městě. Připravené hranice jsou v javorce, na zahradě hasičárny, také u parnické AUDIO   diskotéky a také na fotbalovém hřišti Pod Jelenicí.
 
Pozvánka na besedu v Národním domě                                 

ZO OSŽ Depa kolejových vozidel Česká Třebová zve na setkání s
 
hejtmanem Pardubického kraje RADKO MARTÍNKEM
bývalým generálním ředitelem ČD DALIBOREM ZELENÝM
předsedou odborového sdružení železničářů Bc. Jaroslavem Pejšou
 
Téma: Doprava a dopravní obslužnost v regionech
Středa 5. května 2010 od 15.30 hod., Malý sál Národního domu v České Třebové
 
Pardubický kraj navštívil pan genmjr. ing. Miroslav Štěpán - generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR.   

Po celou návštěvu jej doprovázel pan hejtman Pardubického kraje Mgr. Radko Martínek.
 

Mapa silnic v Pardubickém kraji  se zaměřením na jejich zimní údržbu                                                

 
Lidovci na Pardubicku vsázejí na sílu voličské kampaně                                                                                                         

Pardubice – Příznivci KDU-ČSL na Pardubicku se aktivně zapojují do předvolební kampaně a dávají ploty a zdi svých domů k dispozici pro reklamní účely. Silnice v obcích Pardubického kraje tak lemují plakáty a billboardy s kandidáty do Poslanecké sněmovny a před domy stojí auta s polepy a modrožlutými stínítky. Strana tímto způsobem řeší výrazně nižší rozpočet na volební kampaň, než s jakými disponují velké politické strany zabezpečené štědrými mecenáši. Největší sponzoři lidovců jsou tak v předvolební kampani sami členové strany a voliči. „Stále se hlásí další příznivci a nabízejí své volné plochy k bezplatnému pronájmu,“ hodnotí nebývalý zájem voličů lídr kandidátky KDU-ČSL za Pardubický kraj Roman Línek. „Lidé oceňují, že neutrácíme v předvolební kampani obrovské peníze, které můžeme využít účelněji. Sám považuji za nemorální podílet se na nákladné propagaci, když se většina krajů potýká s rostoucí nezaměstnaností,“ zmiňuje Línek ožehavé téma, které i Pardubický kraj momentálně nejvíce tíží. KDU-ČSL nikdy neměla větší sponzory, avšak díky spolupráci široké členské základny si může dovolit oslovit voliče rovnocennou kampaní jako politická konkurence. Nízkorozpočtovou kampaň využila strana poprvé v senátní kampani Petra Pitharta a úspěch s ní slavila v loňských volbách do Evropského parlamentu. Letos je podpora sympatizantů ještě vyšší, neboť o volby do Poslanecké sněmovny bývá tradičně větší zájem než o volby do Evropského parlamentu.                                                                                   Jana Kodysová
Středeční dopravní nehoda v České Třebové                                                                                                                           

  Deset minut po 12.00 hodině 59letý řidič osobního automobilu značky Škoda Roomster při řízení usnul. V pravotočivé zatáčce na silnici I. třídy číslo 14 v České Třebové vyjel vlevo mimo komunikaci na chodník. V tuto dobu zde šly dvě ženy ve věku 38 a 35let. Mladší z nich tlačila dětský kočárek s 3měsíčním synem.  Následně došlo ke střetu mezi čelní částí roomsteru a tělem jedné z žen, která byla odhozena na druhou. Tato ztratila kontakt s kočárkem, který se samovolně rozjel. Zastavil se až nárazem na protilehlý obrubník, kde se převrátil. Kojenec zůstal uvnitř kočárku. Na místo se dostavilo vozidlo rychlé lékařské pomoci, které ženy a dítě transportovalo do Orlickoústecké nemocnice a.s.. Zde bylo naštěstí zjištěno, že ženy utrpěly lehká zranění a dítě vyvázlo bez zranění. Hmotná škoda na vozidle a kočárku byla vyčíslena na 17 tisíc korun, řidič se hlídce Policie České republiky podrobil dechové zkoušce. Její výsledek byl negativní.