Českotřebovský deník 96/2010 (12. dubna)                           

Od společnosti ČEZ Distribuce, a.s. jsme obdrželi oznámení o plánovaném vypnutí el. energie              

Jedná se o lokality v České Třebové:
 
- část sídl. Trávník detašované pracoviště MÚ, restaurace, obchod, mateřská školka, ul. Litomyšlská - levá strana k ČD, část Riegrova, část Habrmanova. - dne 19.04.2010 od 07:20 do   09:30 hodin.
 
- ul. Smetanova, GE MONEY BANK, část Riegrova, Hotelový dům, bytové domy a obchody Nové náměstí, lékárna.. - dne 19.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- bývalý Telecom. - dne 19.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- Konzum, Na Trubech, Pernerova, J. Drobného, bytové domy Truby. - dne 19.04.2010 od 13:00 do 15:00 hodin.
- ul. Molákova, U Podhorky, Nábřeží Míru, část Bratří Čapků, Na Křibě, Cechovní, Zapského, bývalá MŠ. - dne 21.04.2010 od 13:00 do 15:00 hodin.
 
- sídl. Křib, Nábřeží Míru. - dne 21.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- vrchní část Starého náměstí, tiskárna, ul. Nádražní od Policie ČR po náměstí. - dne 21.04.2010 od 07:30 do 09:30 hodin.
 
- část sídl. Trávník, část Sadová, restaurace U Václava, kostel. - dne 23.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- Mlýnská, Na Strouze - RD, Pucholt, Kozlovská, Sadová, část sídl. Trávník, Malá scéna.- dne 26.04.2010 od 07:30 do 09:30 hodin.
 
- část ul. Zapského, Pramo, Vila, Spolsin, Sintex, Areál-Spolsin. - dne 26.04.2010 od 13:00 do 15:00 hodin.
 
- ul. Sadová, Felixova, Hotel Padevět, bytové domy Na Strouze, Úřad práce. - dne 26.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- ul. Podbranská, Školní, Na Chmelnici, Sokol, Tyršovo náměstí, část Dr. Beneše, Konzum, bývalý Komunál, část Riegrova - Hýblova, Modrý Trpaslík, MÚ - odbor dopravy. - dne   28.04.2010 od 13:00 do 15:00 hodin.
 
- ul. Masarykova, Městská poliklinika, lékárna, část Dr. Beneše. - dne 28.04.2010 od 07:30 do 09:30 hodin.
 
- ul. Dr. Beneše, Táborská, Luční, Jiráskova, bývalá školka Primona. - dne 28.04.2010 od 07:20 do 09:30 hodin.
 
- ul. Klácelova, Na Splavě, část Riegrova, MÚ, Klahos-Hostálek, Hotel Korado, Česká Spořitelna, Hýblova - od Starého náměstí po světelnou křižovatku, Česká pošta, část Starého  náměstí. - dne 29.04.2010 od 07:30 do 09:30 hodin.
 
- ul. Moravská, část Bratří Čapků, část sídliště Křib, Chelčického, Kobylí důl. - dne 29.04.2010 od 13:00 do 15:00 hodin.
 
- ul. Chorinova, Moravská, Staré náměstí - levá strana, Komerční Banka, část Lidická, část Kobylí důl, Kohout. - dne 29.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- ul. Dvořákova, Bratří Hubálků, část Moravská, část Alešova, V Lukách, Obchod-střechy. - dne 30.04.2010 od 10:00 do 12:00 hodin.
 
- ul. Slovanská, Broulíkova, Brožíkova, Česká pošta, část Alešova, Tylova, část Pražského, školka, byty UNZ-ČD, restaurace Křib, část Moravská. - dne 30.04.2010 od 07:30 do   09:30 hodin.
 
Vlak štěstí a naděje                                                                                                                                

Dnešním dnem, 1. dubna 2010, startuje další, již šestý ročník on-line dražby výtvarných prací, jejichž autory jsou děti z dětských domovů. Do projektu se může zapojit každý prostřednictvím internetových stránek www.vlakstesti.cz až do 31. května 2010. Získané finanční prostředky z obrázkové aukce putují na bankovní účet dětského domova, odkud pochází malíř vydraženého díla a jsou použity na jeho osobní potřeby jako odměna za vlastní práci. Po úvodní registraci na internetových stránkách www.vlakstesti.cz může dražitel přihazovat na jakýkoliv obrázek. Vyvolávací cena je 300 Kč. Obrázky server nabízí v náhodném pořadí, nebo je lze vybírat podle věku autora či regionu. Dražba každého výtvarného díla trvá sedm dní. Minimální částka, kterou lze přihodit k vyvolávací ceně či v průběhu aukce, činí 50 Kč. Pokud nový dražitel přehodí aktuální částku, obdrží informaci původní zájemce e-mailem a má tudíž možnost znovu se zapojit a obrázek získat. Jakmile vítěz internetové aukce pošle finanční obnos na konto dětského domova, je mu obrázek obratem doručen poštou. V dražbě si kupují obrázky věrní dražitelé, kteří se vracejí opakovaně již několik let, ale i noví zájemci, kteří koupí udělají radost nejen sobě, ale i malému autorovi. „Výhodou projektu je dokonalá jistota vydražitelů, že se jejich peníze dostanou v plné výši k dětem, jejichž obrázek v dražbě zakoupili,“ říká Stanislav Perkner, ředitel Odboru řízení značky Českých drah.  „Loni jsme vydražili okolo 300 obrázků za více než 120 000 Kč. Děkovné dopisy, které přicházejí ze zúčastněných dětských domovů, jsou pro nás důkazem, že projekt opravdu pomáhá. Děti jsou na svou práci právem pyšné, když si někdo koupí jejich výtvor, a zároveň se díky finanční odměně učí hospodařit s penězi, které obdrží za vyvinutou aktivitu,“ dodává Jan Maj, ředitel divize Mobility společnosti Siemens, s.r.o.
 
 
Nehoda nad Zhoří na samotném konci obce se stala v sobotu podvečer, Policie ji vyšetřovala skoro dvě hodiny. Značku začátek obce (u Zhořského hřbitova) shodilo kupodivu vozidlo jedoucí směrem zespodu  na Českou Třebovou   nepřiměřenou rychlosti a skončilo v příkopě
 
V nočních hodinách ze čtvrtka na pátek se v Ústí nad Orlicí vloupal neznámý pachatel do jedné z restaurací. Nejprve se dostal do šipkového automatu, ze kterého sebral peníze. Z restaurace se ztratil plazmový televizor, různý alkohol a z příruční poklady 600 korun. Škoda, kterou zloděj způsobil, byla předběžně vyčíslena na více než třicet tisíc korun. V případě dopadení hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody.

Zloděj v autobuse. V noci z pátku na sobotu se na autobusovém nádraží v České Třebové vloupal neznámý zloděj do zaparkovaného autobusu. S největší pravděpodobností se domníval, že v odbavovací kase najde nějaké peníze. Ale nenašel. Sebral z ní tedy alespoň doklady. Způsobil škodu za osm tisíc korun. V případě dopadení mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Pardubický kraj vrací nevybrané regulační poplatky zdravotnickým zařízením.                                                                      

Podle dále uvedené tabulky bylo dne 10.3. 20190 vráceno jednotlivým zdravotnickým zařízením v našem Pardubickém kraji celkem 2653080 Kč. Jde o prostředky, které pojištěnci v zdravotnických zařízení nezaplatili a sepsali návrh darovací smlouvy.  Tyto peněžité prostředky pak vrací Pardubický kraj  podle přehledu za každý kalendářní měsíc. Uvedené prostředky jsou za leden 2010 a představují cca 1/12 celoročního objemu. lze tedy očekávat, že pokud se dosavadní způsob proplácení nezmění, tak za rok  bude Pardubický kraj pro tento účel potřebovat cca 30 mil. Kč.   Toto číslo lze také interpretovat i tak, že tuto částku by museli zdravotnickým zařízením vyplatit ze svých peněženek občané našeho kraje. Z tabulky ovšem nepoznáme, kolik % osob poplatky platí a kolik si je nechává proplácet Pardubickým krajem.
 
Představitelé kraje jednali v Prešově o další spolupráci                                                                                           

Spolupráce Pardubického kraje s Prešovským samosprávným krajem úspěšně pokračuje. V úterý 30. března se už poosmé sešla společná koordinační rada pro spolupráci těchto dvou partnerských regionů. Dějištěm setkání bylo tentokrát Slovensko a zástupce ředitele Úřadu PSK Štefan Matejčík tak mohl přivítat člena Rady Pardubického kraje Petra Šilara, který má spolupráci se slovenskými partnery ve své gesci. 
Základem jednání bylo především sestavení seznamu aktivit, které se v rámci vzájemné spolupráce uskuteční v roce 2010. Jeho součástí jsou i akce z oblasti školství a kultury, které se měly uskutečnit už v minulém roce, ale nakonec musely být zrušeny.  Školy z Pardubického kraje se zúčastní např. soutěží Euro Cup či Sweet Cup v Prešově, v plánu je i výměnný pobyt folklorního souboru Vysočan Hlinsko s jejich slovenskými protějšky. Partnerství těchto dvou krajů však není jen o společných akcích, je také o výměně zkušeností. „Na Slovensku se teprve bude spouštět systém Regionálních operačních programů a začínají také se soutěží Vesnice roku. V obou těchto oblastech má Pardubický kraj už leccos za sebou a o své poznatky se rádi podělíme,“ uvedl konkrétní příklad spolupráce Petr Šilar. 
Součástí jednání bylo samozřejmě i vyhodnocení dosavadní spolupráce a rekapitulace uskutečněných aktivit. V tomto bodě zástupce Pardubického kraje nejvíce potěšil úspěch Městské knihovny v Chrudimi, která v září 2009 získala hlavní cenu na festivalu Prešov číta rád. Byla tak symbolicky oceněny dlouholeté styky knihovnic z Prešova a Chrudimi, zahrnující reciproční návštěvy nebo účasti na konferencích a akcích.  
Na členy delegace Pardubického kraje však na Slovensku nečekala jen diskuze u jednacího stolu. Navštívili velikonoční představení folklorního souboru Puls a prohlédli si i nově otevřený Domov sociálních služeb v Sabinově. Protikladem této zkušenosti pak byla návštěva stejného zařízení v Batizovcích. Zařízení, které spolupracuje s Ústavem sociální péče ve Slatiňanech, funguje už více než 50 let, sídlí v bývalých prostorách Františkánského kláštera z 18. století a před rekonstrukcí teprve stojí.   
Příští koordinační schůzka mezi zástupci krajů Pardubického a Prešovského samosprávného by se měla uskutečnit už letos na podzim v Pardubicích.                                                                                                                      Ondřej Tušl, oddělení komunikace
 
Potisky triček a výroba reklam i pro malé firmy a jednotlivce i do dvou dnů     

Ano, dnes je to možné a to bez zbytečně vysokých nákladů!  Na www.natriko.cz, provozované společností Lemicom, s.r.o., který do současné doby byl zaměřen hlavně na koncové zákazníky a malé odběratele, nyní nově spustil jako součást svých stránek Potisk pro firmy na adrese http://firmy.natriko.cz  V několika jednoduchých krocích, si zákazník může vytvořit kalkulaci reklamního potisku a zároveň poptávku. Ať už triček pro jakoukoliv příležitost (trička pro zaměstnance, firemní akce, dárky pro partnery či zákazníky, možností je mnoho), nebo výrobu samolepek, nápisů a cedulí. A to již od jednoho kusu! V nabídce jsou také potisky dárkových předmětů. Zákazník nemusí odesílat poptávku emailem a poté čekat na reakci a cenu. U nás je vše v reálném čase on-line. Systém je velice jednoduchý a cena se zobrazí ihned. Další nespornou výhodou je rychlost výroby. Většinu zakázek jsme schopni realizovat do dvou dní.
Učitelé šikanovali na kurzu své žáky?  "Podle anonymního udání byli žáci Odborného učiliště a Praktické školy Chroustovice šikanováni svými učiteli. Anonymní dopis obdržela radní zodpovědná za školství Jana Pernicová. Důsledek? Byla pozastavena funkce ředitele školy Jaroslava Bálka. Podle dopisu byli žáci na lyžařském kurzu ponižováni svými učiteli. Studenti byli při nesplnění nějakého úkolu či porušení pravidel trestáni. O tom, jaký bude trest, se rozhodovalo hodem kostkou. Jedním z trestů bylo polévání studenou vodou, venku ve spodním prádle.! To píše Orlický deník.  Podle informací byl kurz veden zkušenými pedagogy s vysokoškolským vzděláním. Přítomni byli čtyři učitelé, dva muži a dvě ženy ve věku 30 až 40 let. Jeden z těchto učitelů ze školy odchází. I podle ředitele Bálka by se mohlo jednat o jakousi mstu z jeho strany. V protikladu k tomu jsou tu však výpovědi studentů, kteří brali vykonávání trestů jako zábavu.

Choceňský kros Mezi muži byl nejrychlejší loňský vítěz celého seriálu Michal Horáček z České Třebové, kategorii žen ovládla v minulém roce stejně úspěšná Táňa Metelková z Týniště.  Iscarex cup 2010 vytváří  v celkovém pořadí  společnou kategorii mužů a žen. Vycháízí z teze že  běžci stárnou, veteráni porážejí ty mladší, absolutní kategorie bude nejspravedlivější.... Výsledky Choceňského - muži bez rozdílu věku (7, 8 km): 1. Michal Horáček (ISCAREX Česká Třebová) 25:35, 2. Libor Pytlík (Sokol Hradec Králové) 25:54, 3. Matěj Řemínek (AC Choceň) 25:58, 4. Miloš Kratochvíl (SKP Hvězda Pardubice) 26:08, 5. Radek Hübl (Vencl Tým) 26:23, 6. David Míšek (TJ Sokol Hradec Králové) 26:59, 7. Aleš Stránský (ISCAREX Česká Třebová) 27:06, 8. Tomáš Klášterecký (ISCAREX Česká Třebová) 27:12, 9. Martin Vacek (ISCAREX Česká Třebová) 27:12, 10. Roman Bogdal (ULKS Bystrzyca Klodzka) 27:29.

Českotřebovský tenista Jakub Lustyk trénoval v Turecku.
V zemi půlměsíce polykal tvrdé tréninkové dávky, ale startoval také na třech turnajích kategorie ITF futures. Na prvním turnaji na tenisty čekala celkem slušná tlačenice. V areálu bylo pouze devět kurtů, přitom se hrály kvalifikace žen (128 hráček) i mužů (64 hráčů). Do hlavní soutěže však z kvalifikace nepostoupil. Po dvou výhrách v kvalifikaci podlehl v jejím finálovém střetnutí nasazenému hráči číslo dva, Noru Tveidovi 2:6, 3:6. „Soupeř hrál výborně, těžil z perfektního servisu. Kuba celý zápas bojoval, ale tentokrát byl protivník lepší,“ poznamenal pardubický trenér trenér David Novák. Podobně se mu dařilo i v dalších turnajích
Více info o českotřebovském tenistovi na www.jakublustyk.cz