Postup žen FbK Orlicka Třebovska
do první florbalové ligy se stal skutečností!!!                      


O víkendu 10.4. - 11.4. se ve sportovní hale v Dolní Dobrouči odehrála baráž o postup do první ligy žen. Náš tým byl po odehrání sezony vybrán jako pořadatel z důvodu nejlepších dosažených výsledků. Rozlosování do skupin a systém soutěže předeslal, že obtížnost postupu bude velmi vysoká. Ve skupině A byla seřazena trojce týmů FbK Svitavy (předposlední padající z první ligy), 1.AC Uherský Brod (druhý nejlepší tým z druholigových družstev) a domácí tým FbK Orlicko Třebovsko. Ve skupině B se sešla o poznání lehčí trojce týmů (FBC Aligátors, FBS Olomouc B, Vikings Kopřivnice) což se nakonec potvrdilo i v konečném pořadí. Systém soutěže zvýhodňuje vítěze skupin a naopak poraženým ze sobotních bojů uzavírá cestu za postupem. Vzájemné zápasy odehrály vždy první ze skupin proti sobě o prvenství, druzí o třetí místo a třetí ze skupin o páté. Z baráže do první ligy postoupila pouze první trojce týmů. 
OT zahájilo turnaj zápasem s regionálním soupeřem ze Svitav, který hraje tuto soutěž již několik let od pádu z extraligy a rozhodně nepatří k opomíjeným týmům. Bohužel v letošní sezoně o pár bodů nezvládl závěr sezony a skončil na předposledním tedy baražovém místě. Zápas rychlý, pohledný, z naši strany nervózní, ale zodpovědný. OT dokázalo celý zápas držet ve svých rukách a jen vlastní nervozita a nepřesnost nedovolila navýšit, hlavně ve třetí třetině, skóre po několika jasných, ale bohužel neproměněných šancích. Po konečném písknutí svítilo skore 2:1 pro domácí tým a dávalo šanci na postup v sobotních zápasech.

K druhému sobotnímu zápasu nastoupily ženy proti zcela neznámému soupeři z Uherského Brodu. Soupeř vyhrál svoji regionální ligu podobným způsobem jako OT a ambice na postup do celostátní soutěže nijak nezastíral. Velmi silný tým podpořený několika juniorkami, mimo jiné i jednou z reprezentačního výběru, který odehraje domácí mistrovství světa v Olomouci, od prvních minut předváděl velmi kvalitní florbal. Naše únava z prvního náročného zápasu se po pár minutách vytratila, holky si uvědomily o co hrají a přidaly na tempu. Zodpovědná hra a využívání chyb soupeře nás po první vyrovnané třetině posunul na skóre 3:0 v náš prospěch a tým, vědom si své síly, v druhé třetině přidal na obrátkách, soupeře do výraznějších šancí nepustil a dovedl zápas do vítězného závěru 7:1. 
Po sobotních zápasech již bylo jasné, že OT si v příští sezoně zahraje první ligu a neděle bude pouze v tréninkovém tempu s vítězem druhé skupiny.  Vedení klubu si pro holky připravilo odměnu formou společné týmové večeře v hotelu Korado s poděkováním za předvedené výkony. Neslavilo se však dlouho, protože únava byla veliká a na neděli bylo potřeba načerpat sílu.

Neděle přinesla dva zápasy s vítězem druhé skupiny, kterými se stal tým FbC Aligátors. V prvním zápase nebylo o favoritovy pochyb a od prvních minut jsme jednoznačně soupeře přehrávali a diktovali tempo. Tento zápas skončil poměrem 6:0 pro domácí. Do druhého zápasu bylo jasné, že pokud chce Aligátors pomýšlet na první místo v baráži musel by vyhrát rozdílem sedmi gólů. Velká únava, úleva po jasném vítězství v baráži nepřinesla příliš pohledný a zajímavý florbal. Zápas bez motivace se dohrával v poklidném a pomalém tempu, byl plný nepřesností a chyb. Konečné skóre bohužel vyznělo lépe pro tým hostů radujících se z výsledku 3:4.

Tým žen tedy postupuje do první ligy. Baráž jednoznačně vyhrál a ukázal, že chuť hrát florbal rozhodně má i do další sezony. Díky a gratulace patří všem hráčkám z řad žen, tak i juniorek. Obě kategorie společně tvrdě pracovaly a v závěru sezóny dokázaly zúročit jak svou práci, tak i trenérů právě v postup do první ligy!
                                                                                                                                                Jiří Typl, Renáta Drvoštěpová