Koncert klasické hudby v Malé scéně                                    

 ZUŠ Česká Třebová zorganizovala na sobotu 17. dubna  do Malé scény velmi kvalitní koncert českotřebovských sólistek, které dokázaly sál slušně zaplnit. V úvodu koncertu všichni přítomní uctili minutou ticha památku polských obětí  nešťastné letecké katastrofy, aby se pak  v kvalitním koncertním programu střídaly obě sólistky, sopranistka  Martina Houdová  a violoncellistka Alžbětra Poukarová se svými doprovázeči BcA Jiřím Kadavým a Mgr. Zdeňkem Brožem.  V České Třebové nevystupovaly poprvé a přesto dokázaly své posluchače opět opravdu  nadchnout. Obě sólistky  včetně Jiřího Kadavého dlouhodobě spolupracují se sborem Bendl a tak není divu, že v hledišti malé scény byla také  řada Bendlovců, ale i dalších příznivců klasické hudby. Duben je programově velmi  naplněný.  Divadelní inscenace  střídají koncerty klasické hudby,  k obvyklému jarnímu kulturnímu programu je letos přidána řada akcí zaměřených k 65. výročí založení českotřebovské hudební školy. Je to opravdu náročná, ale krásná sezóna, jedno představení je lepší než druhé.

 
Martina Houdová se zpěvu věnuje od šesti let, kdy nastoupila na ZUŠ v České Třebové do třídy p.uč. Sylvie Pálkové a o dva roky později Petry Helebrandové. Na ZUŠ se zúčastnila několika soutěží a v roce 2004 složila úspěšně přijímací zkoušky na Konzervatoř Brno v oboru klasický zpěv. Nastoupila do třídy prof .Něvy Megové. V průběhu studia získala třetí místo na Mezinárodní pěvecké soutěži Bohuslava Martinů v Praze (2007) a druhé místo v pěvecké soutěži v Olomouci (2009). Připsala si též účast na Mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech (2009). Účastnila se též interpretačních kurzů - Mezinárodní interpretační kurzy Antonína Dvořáka v Karlových Varech (2008), umělecké kurzy Pro Art v mistrovské třídě Kateřiny Beranové. V rámci konzervatoře vystupovala v opeře Ďido a Aeneas (Čarodějnice a sboristka) a účastnila se nastudování Zpěvů země Bohuslava Martinů - role Rubínky. V letošním roce byla přijata na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě.
Od roku 2008 vyučuje zpěv na ZUŠ v Letohradě, krátkodobě i v Moravské Třebové a od roku 2009 i v České Třebové. Spolupracuje též s pěveckým sborem Bendi v České Třebové.
 

Alžběta Poukarová začíná hrát v pěti letech nahousleup.uč. E.Vanička a p.uč. J.Novákové. V desíti letech přechází na violoncello k p.uč. P.Poslušnému. V roce 2002 se zúčastnila soutěže základních uměleckých škol, kde se dostala do celostátního kola v Liberci. Ve svých 15ti letech složila úspěšně přijímací zkoušky na Konzervatoř Brno a nastoupila do třídy p.prof. Miroslava Zichy. Po šesti letech zakončila svá studia provedením violoncellového koncertu Edwarda Elgara. Svůj absolventský koncert předvedla také českotřebovskému publiku v rámci Bennewitzova festivalu v roce 2009, kdy vystoupila jako sólistka spolu s Komorním orchestrem Jaroslava Kociána. V únoru 2009 byla přijata na Janáčkovu akademii múzických umění v Brně v oboru hra na violoncello, opět do třídy p. prof. Miroslava Zichy. V současné době na této fakultě studuje první ročník. Je členkou Komorního orchestru Jaroslava Kociána v České Třebové, vypomáhá v Litomyšlském symfonickém orchestru. Působila v orchestru Konzervatoře Brno a nyní hraje v orchestru Janáčkovy akademie múzických umění, kde se mj. účastnila nastudování Janáčkovy opery Jenúfa. Hostuje v Městském divadle Brno (např. muzikály Bídníci, Hallo Ďolly, Nahá múza, Mozart, Orfeus v podsvětí, Sněhurka aj.) a v divadle Husa na Provázku. Čtvrtým rokem vyučuje hru na violoncello na ZUŠ Česká Třebová.