Neděle 18. dubna. krásný den, sluníčko svítí a loutkářský soubor Čtyřlístek českotřebovského  Kulturního centra se připravuje na dvě představení, které připravil pro děti z České Třebové a okolí.  je to pohádka  O. Baťka "O Peciválkovi".   Nácvik pohádky začal hned po Vánocích a zabral opravdu dost času. Naštěstí má soubor mají loutkáři  ze své předchozí činnosti mnoho rekvizit, loutek, stačí připravit nové převleky pro nové situace.  I to dá velkou fušku. Také kulisy, připravit zvukovou nahrávku, vybrat hudbu....  Loutkáři drží tradici a scházejí se v Malé scéně pravidelně v pondělí večer, před premiérou se pak finišuje a to již jedna pondělní zkouška nestačí. Je to kolektiv zapálených lidí, dokáží v době počítačových her a herních konzolí  padesáti programů televize stále oprašovat loutkovou pohádku a mají úspěch, je to totiž něco jiného než jenom ta televize.  loutkáři pravidelně obohacují  mikulášské besídky a navíc během roku připraví dvě pohádky, velmi profesionálně. Moc si pochvalují podmínky v rekonstruované Malé scéně a srovnávají dnešní situaci s dřívější dobou, kdy zde museli odstraňovat podlahová prkna a potom to zase uklízet po zkoušce zpátky....  Takovou loutkovou  podlahu jako v naší Malé scéně  mají málokde. Loutkáři jsou tako velmi dobrá parta, mají mezi sebou i mladé síly i zkušené harcovníky.  To vše je  zárukou, že loutkové pohádky budou v České Třebové pokračovat a děti se mají zase na co těšit.... (mm)

Zatímco Peciválek spí na peci, pojďme se podívat, co ti loutkáři dělají, když nejsou na jevišti vidět:  zůstávají před diváky skrytí, neviditelní. A tak je nyní  na několika snímcích představuji. Ta paní s knížkou je Libuše Němcová a jako režisérka má všechno na starosti.... Je to náročné na souhru, také fyzicky namáhavé. Všechno musí běžet  jako ve scénáři, protože zvukové a světelné efekty přijdou v pravý čas. A pohádka "O Peciválkovi" byla přitom plná kouzel. všechna dopadal na jedničku...
 
Ale vraťme se do sálu: Peciválek si "na štičí rozkázání" vykouzlil buchty
A to už je přestávka, za staženou oponou se nyní mění scéna. Interiér chaloupky se přemění na královský zámek

Ještě sud pro trestání hříšníků a nepohodlných, potom všechno pevně přichytit truhlářskými svěrkami... Začíná druhé jednání: 

Stráž strčila peciválka s princeznou do sudu, ti utekli ze zámku.  Další přestávka, přeměna scény:  chaloupka na samotě.. Jenže při její instalaci "jako na potvoru" chaloupka nedrží na podstavci, pak se hledá psí bouda. Ta se najde, připevní.  Bylo jen malinké zdržení. Přitom probíhá  komunikace do zvukové kabiny, kde sídlí Pavel Uma. Po celou dobu je s loutkáři ve spojení.

Přišel závěr hodinové pohádky, všechno klapalo a také dobře dopadlo. Malí i velcí diváci odešli. Pak jsem přesvědčil celý soubor, aby vzal loutky a přišel pózovat před oponu, protože takhle pěkně pohromadě na scéně před oponou loutkáře často neuvidíte: