V Pardubickém kraji zůstane prázdných 25 prvních tříd na středních školách

Ve školním roce 2010/11 zůstane na Pardubickým krajem zřizovaných školách 25 neobsazených tříd v prvních ročnících. Tvrdí to kvalifikovaný odhad počítající se 30 žáky na jednu třídu a rozdílem mezi počty žáků vycházejících z devátých tříd základních škol v loňském a letošním školním roce.
„Letos si děti mohly podat hned tři přihlášky na střední školy. Říci už teď, kolik žáků nastoupí v září do prvních ročníků krajem zřizovaných škol, je tedy naprosto nemožné. Při odhadech však lze pracovat se srovnáním dětí, které opouštěly základní školy loni a letos. Ke konci tohoto školních roku jich bude o 765 méně a dokonce i počet podávaných přihlášek, přestože loni mohli žáci podávat pouze dvě, je téměř o tisícovku nižší,“ nastínila nepříznivé demografické prognózy krajská radní zodpovědná za školství Jana Pernicová.
Přesný počet žáků v prvních ročnících středních škol bude znám až v říjnu. Teprve koncem června se totiž ředitelé středních škol na základě odevzdaných zápisových lístků dozvědí, kolik dětí k nim chce skutečně nastoupit. Na základě této informace pak mohou vypsat další kola přijímacích řízení a pokusit se případná volná místa doplnit. Kolik dětí opravdu usedne do lavic prvních ročníků se ovšem podle zavedené praxe zjišťuje až k 30. září.
Úbytek dětí zjištěný porovnáním počtů absolventů základních škol je velmi dobrým ukazatelem, není však možné jej vnímat jako číslo konečné. Každoročně se tento údaj mění s odchodem dětí za studiem do jiného kraje a naopak příchodem dětí z okolních regionů, nebo o počty žáků, kteří první ročník opakují. Tyto okolnosti mohou předpokládaný úbytek dětí v řádu desítek snížit, je však velmi pravděpodobné, že na střední školy v Pardubickém kraji skutečně nastoupí minimálně o 700 žáků méně, než v minulém roce.
„Už pro nadcházející školní rok jsme některým gymnáziím a obchodním akademiím doporučili otevřít méně tříd v prvních ročnících. Tyto nové odhady nás pak jen utvrzují v tom, že další změny ve struktuře středního školství v Pardubickém kraji budou muset následovat. Bez řízených změn by pravděpodobně došlo k neřízenému rozpadu a úpadku středního školství v kraji. To by pak znamenalo omezení nabídky volitelných předmětů, minimální aprobovanost učitelů a s tím souvísející další pokles úrovně vzdělání žáků,“ uzavírá Jana Pernicová.