První závod v běhu do sjezdovky na 1 km odstartoval nejkratší trasou na 100 metrů za účasti 12 nejmladších borců  v 17.00 na nové sjezdovce Zahrádky.  moc se to nezdá, ale i taková trať do velkého kopce dala malým sportovcům co proto. I jejich výkony je třeba ocenit.  V dalších letech jistě poběží delší tratě.  Další trasy na 250 a 500  a 1000 metrů se již běžely ze startovního oblouku a trasa vedla i přes sněhová pole  nebo kolem nic a tím navíc trasu poněkud prodloužily. První novinku zjistili závodníci již při vlastní prezentaci k závodu, kdy dostali lísteček s přesným uvedením startovního času. Díky tomu nemuseli stát ve frontě před startovním obloukem, ale připravit se na závod podle svých zvyklostí.
Mládežnické kategorie byly obsazeny poměrně slušně, velkou posilou byla výprava mladých atletů z Jablonného nad Orlicí.  Ve starších žácích však běh na 500 metrů vyhráli Třebováci Jan Václavek (Skiklub) a Michaela Stránská.
V hlavní kategorii závodu potvrdil svou formu z loňska Michal Horáček, loňský vítěz Českého poháru v bězích do vrchu, na druhém místě se umístil  Jan Šimůnek ml. Kategorii žen vyhrála Lea Johanidesová před Lenkou Duškovou. Kategorii Muži B vyhrál s převahou Martin Vacek  a Aleš Stránský byl nejlepší v kategorii muži C, do které letos postoupil.  Mezi závodníky nechyběl tradičně ani Ota Sadílek, Miloslav Červ a Jindřich Bielčik v kategorii nad 60 let.
Pekelný kilometr bude mít letos ještě 4 pokračování, do celkových výsledků se započítávají 3 nejlepší výsledky. Snad proto nebyl první start sezóny tak nabitý.  Závod však byl právě pro svoje jarní podmínky zajímavý a byl prvním testem na začátku sezóny.Celkový výsledek Pekelného kilometru se pak bodově promítne i do Iscarex cupu.
Novinkou letošního ročníku  je vyhlášená soutěž družstev. V každém týmu musí startovat jedna žena a dva muži. První úsek začíná vždy žena. Rozložení trati: 1. úsek 300 m (žena), 2. úsek 300 m (muž), 3. úsek 400 m (muž). Čas závodníků z jednoho družstva se sečte a zvítězí nejlepší dosažený čas. Závod družstev je započítán do poháru Pekelný kilometr 2010. Družstvo ovšem musí absolvovat alespoň tři závody v poháru a to ve stejném složení. (Cenou pro vítězné družstvo je sud piva.) Ve výsledkové listině však družstva zatím v prvním závodě klasifikována nejsou. Snad tedy v příštích závodech....

Výsledky závodů najdete ZDE

Fotografie ze závodu  mládežnických kategorií na 100, 250 a 500 metrů