Světová premiéra unikátní rockové opery Petr a Lucie proběhne v Praze         

Pořadatelem světové akce je Třebovák Roman Roun.

 

Ve čtvrtek 2. prosince 2010 proběhne v pražské Tesla Areně světová premiéra rockové opery Petr a Lucie (Pietro e Lucia). Stane se tak pod záštitou velvyslance Itálie v České republice Fabia Pigliapoca a za účasti desítek uměleckých celebrit a státníků z Evropy i celého světa. Záštitu nad celým projektem a jeho světovým turné převzal osobně prezident Slovenské republiky Ivan Gašparovič. Nesmrtelný příběh lásky vytvořený na motivy slavné novely  Romaina Rollanda nabádá ke společnému zápasu lidí všech kontinentů proti mezinárodnímu terorismu a válce.
Na monumentální 360stupňové scéně využívající nejmodernější 3D videotechnologie, holografické efekty a hydraulické systémy vystoupí pod taktovkou světoznámého italského dirigenta Marcella Roty 150 operních, rockových a baletních umělců z České republiky, Slovenska, Itálie, Německa, Francie, Monaka, Polska, Ruska a Velké Británie. Vedle Českého národního symfonického orchestru Praha, Českého filharmonického sboru z Brna a baletních sólistů z Ruska, Slovenska a České republiky se představí takové světové operní hvězdy, jako jsou jeden z nejlepších Pavarottiho žáků a miláček Teatra La Scala tenorista Gianluca Terranova z Milána, operní diva Rossella Ruini z Říma či Thiago Arancam Festa z Monte Carla. V rockové sekci vystoupí například sólový kytarista anglické popové hvězdy Lily Allen James Nisbet, vynikající německý basový kytarista Lars Lehmann, známý ze spolupráce s orchestrem Jamese Browna, či multiinstrumentarista Oswald „Ossy“ Pfeiffer z „města rocku“ Hannoveru, slovenská klavírní legenda Juraj Tatár a evropský virtuóz na akordeon Michal Červienka.
Originální hudbu a libreto opery napsal slovenský skladatel Dušan Rapoš, kterého diváci znají jako jednoho z nejúspěšnějších československých filmových režisérů a producentů (Karel Kryl – kdo jsem…?, Fontána pro Zuzanu 1–3, Suzanne, Utíkejme, už jde!, Rabaka, Cinka Panna). Ve světě je Rapoš známý především jako stále častěji vyhledávaný autor filmové a scénické hudby. Autorkou textů árií k rockové opeře Pietro e Lucia je oblíbená česká herečka a poetka Eva Vejmělková. Choreografie díla se ujal taneční mág Jaroslav Moravčík.
Marcello Rota, dvorní dirigent Andrea Bocelliho, si Petra a Lucii oblíbil především proto, že dílo považuje za neoklasicistický návrat k tradičně melodické italské opeře plné vznešených citů, temperamentu a vášně a to vše v jedinečném propojení s nekompromisním anglicko-německým rockem,“ říká pořadatel světové premiéry Roman Roun. „A právě spojení dvou na první pohled vzdálených hudebních stylů a výtvarně skvěle zpracované 3D animace jako i netradiční využití špičkových audiovizuálních technologií dělá z rockové opery Petr a Lucie světový unikát.“ Světovou premiéru a zároveň jediné představení v České republice doprovodí řada přidružených akcí. „Návštěvníci budou procházet kordonem vojáků z 1. světové války, po vstupu do haly zase jakousi pouliční galerií stánků a proslulých kaváren. V pražské Tesla Areně tak díky monumentální scéně vyroste na jeden večer část historické Francie ve dvou kontrastech: hrůznosti první světové války a zdánlivě bezstarostné a romantické Paříže,“ dodává Roun. Nahrávka hudby k rockové opeře Petr a Lucie je již na světě a každý budoucí divák ji získá zdarma jako exkluzivní bonus k lístku na atraktivním 2CD. Výhradním prodejcem vstupenek je síť TICKETPORTAL, hlavními mediálními partnery RADIO IMPULS a PROTEXT PR SERVIS ČTK.
Pořadatel světové premiéry: Roman Roun Agency, Purkyňova 4, Praha 1