Kolik členů má mít (naše) městské zastupitelstvo?              
Včera 7. dubna se konalo druhé zasedání městského zastupitelstva, další bude v druhé polovině června. A pak už jen tak nejvíce dvakrát a budou další komunální volby, které určí nové složení zastupitelského sboru na další čtyři roky.  Do konce volebního období tedy už mnoho času nezbývá a  proto je třeba brát nyní vyslovené plány a záměry s určitou rezervou, neboť  po volbách mohou zasednout v lavicích zastupitelů jiní a mohou mít třeba jiné názory a jiné priority.  To všechno ale určí  až voliči a na předvolební úvahy je zatím opravdu spousta času.  

Jednu věc ale musíme určit už nyní s časovým předstihem. Nejpozději na příštím jednání zastupitelů v červnu 2010 by měl být jako jedno z usnesení určen počet zastupitelů pro příští volební období. Dosud to bylo 27 mandátů, tento počet se udržoval konstantní  v posledních čtyřech volebních obdobích, v tom prvním porevolučním (za starosty Zdeňka Langa) jich bylo ještě dokonce o dva více, tedy 29. Pokud zastupitelé žádné usnesení nepřijmou, pak bude počet zastupitelů určen ze zákona o obcích v minimálním počtu a to by bylo jenom pouhých 15 mandátů. Tolik členů má např. obecní zastupitelstvo v Dlouhé Třebové. 

Pokud vše zůstane jako nyní, bude opět 27 mandátů a rada města pak bude podle zákona o obcích devítičlenná. Pro schválení návrhu v zastupitelstvu bude vždy potřeba minimálně 14 hlasů, které jsou potřebné na to, aby byl předložený návrh přijat.  Současně to také znamená, že na nově připravovaných kandidátkách volebních stran může být uvedeno až 27 kandidátů. Může jich být sice i méně, ale volební matematika, která určuje počet mandátů volební strany z celkového součtu  hlasů pro volební stranu, je neúprosná. Každá volební strana nebo hnutí, které by "dobrovolně" uvedlo kandidátů méně, by tím okrádalo samo sebe.

Zaslechl jsem i druhý názor, který vychází ze srovnání s některými městy obdobné velikosti. Někde totiž skutečně mají i obdobná města pouze 21 členů zastupitelstva a tím pádem pouze sedmičlennou radu. Pro schválení jakéhokoliv návrhu by v zastupitelstvu stačilo získat 11 hlasů. Jako argument pro uvedenou alternativu  bylo uváděno i to, že je celkem malý zájem o obsazení posledních míst na kandidátkách, kde bývají uvedeni kandidáti, kteří pak volební straně přinesou jen málo hlasů a všeobecně by  zmenšením kandidátky na  21 členů odpadly volebním stranám potíže se zajištěním potřebného počtu kvalitních kandidátů, které předkládají voličům. Také snížení počtu členů rady města by prý nevadilo, neboť sedmičlenná rada by práci zvládla a v tomto složení by se tak mohly lépe tříbit názory na projednávanou problematiku, v radě by při nižším počtu pak byli skutečné osobnosti se zájmem zde pracovat. Pro srovnání v okolí má  Ústí n.O. také 27 mandátů, také Svitavy, ale 21 mandátů má např. město Ostrov, které je o trošičku větší než Česká Třebová.)

Který názor je lepší?  Ponechat dosavadní osvědčené složení, nebo  zastupitelstvo zmenšit?  Projeví se to na zlepšení práce zastupitelů? Budou si zastupitelé více takto o něco obtížněji (než dosud) vybojovaného postu více vážit, budou  aktivnější, nebo budou i dále spíše jen spoléhat na osvícenost předkladatelů návrhů na hlasování? Ušetřilo by se tímto opatřením? Pokud ano, ušetřilo by se na správném místě? Nedostane zmenšená rada města větší možnost ovlivnit rozhodování ve prospěch lobbistů (se kterými je třeba počítat i na úrovni města) nebo zájmových skupin? Nemůže se  snížení počtu kandidátů na kandidátkách projevit naopak zvýšením počtu kandidátek, tedy volebních stran? Nebude pak faktická moc nad rozhodováním o podstatných věcech zúžena až do nebezpečně úzkého kolektivu? Vždyť sedmičlenná rada nemusí být vždy kompletní, budou-li např. dva radní chybět,  rozhoduje již jen pět zbývajících a přijaté usnesení bude platit i v této sestavě!  

Otázek je tedy mnoho a jistě jsou možná i další. Sám nemám nad všemi odpověďmi jasno a nechci proto zatím uvádět svůj osobní názor. Proto ale tuto problematiku "vytahuji na světlo". Do června, kdy se bude o návrhu v zastupitelstvu hlasovat, máme dost času na veřejnou diskuzi i k tomuto tématu. Zatím je jasné, že snížení počtu mandátů by  především podstatně zmenšilo radu města a zvětšilo tím její odpovědnost.  Za této situace by byl hlas každého radního velmi významný: dát někomu "křeslo v radě jako trafiku"  jen proto, že  jej tam deleguje volební strana a zmíněný radní  bude např. hodně zaneprázdněn vlastním zaměstnáním nebo podnikáním by se nemuselo vyplatit. Rada města je de facto městská vláda a  poměrně velká (možná někdy až zbytečně velká) část rozhodnutí se tvoří právě zde. Je proto třeba zajistit, aby mohla bezproblémově fungovat. Každý zde přednesený názor zde má svou váhu a bude-li více členů rady, může být i více názorů a tím i větší šance na objektivní posouzení problému.

Na to všechno musíme myslet už nyní, v červnu se bude rozhodovat. Zatím se v minulých obdobích vždy téměř automaticky odsouhlasilo předchozí složení. Je to logické, už nyní se pomalu rozjíždí volební  příprava komunálních voleb a volební strany by měly vědět, jak velké kandidátky mají sestavovat. On to je přece jen rozdíl shánět na kandidátku 21 nebo 27 (kvalitních) lidí!

Zatím si alespoň na názorném příkladu ukažme, jak by (přibližně) vypadalo současné zastupitelstvo města pro případ, že by mělo jen 21 zastupitelů  (škrtl jsem hlasy posledních 6 osob na kandidátkách a zbylé hlasy nově přepočítal).  Současně si porovnejme situaci se stavem dnešním:

Systém       dosavadní      se snížením počtu mandátů
    
ČSSD                4                                 3
KDU-ČSL         2                                 1
KSČM               2                                 1
Nestraníci          11                                9
ODS                   4                                 3
Prosperita            2                                2
Živnostníci           2                                 2
 
Celkem             27                                21 
 
Stávající 21-členná radniční koalice  by se po tomto  opatření  přeměnila na 16-tičlennou, lépe by bylo porovnání v %
Nyní má radniční koalice 77,7% hlasů v zastupitelstvu, po změně by měla 76,1%. Poměr by se prakticky nezměnil.
Na změně systému by možná více vydělaly ty kandidátky, které mají  na posledních místech často  kandidáty s velmi omezeným ohlasem u voličů.  Ovšem ta volební strana, která věnovala komunálním volbám dostatek pozornosti se snaží obsadit  kvalitními kandidáty, oslovujícími  občany, co největší počet míst v seznamu předkládaném voličům, by tratila asi více než strana, kde jsou tato místa určena pro její řadové členy.  Jenže to je těžké konkrétně specifikovat. Každopádně by se omezením počtu zastupitelů snížila šance každého kandidáta na jeho zvolení. Bude také těžké porovnávat úspěšnost volební strany s předchozím obdobím, neboť půjde o  zastupitelstvo podstatně zmenšené (o 23%).

Milan Mikolecký

Diskuze - příspěvek RNDr. Vlastimila Hrušky                     

Podle textu zákona  je počet členů zastupitelstva upraven jinak, není se třeba obávat, že při nepřijetí usnesení k počtu členů ZM  klesne počet zastupitelů automaticky na minimum tedy 15 mamdátů. Viz text příslušného paragrafu: 
 
(1) Zastupitelstvo obce při stanovení počtu členů zastupitelstva obce přihlédne zejména k počtu obyvatel a velikosti územního obvodu. Počet členů stanoví tak, aby zastupitelstvo obce mělo v obci, městysu, městě, městském obvodu, městské části
nad 10 000 do 50 000 obyvatel   15 až 35 členů.
(2) Počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolen, se oznámí na úřední desce3b) obecního úřadu nejpozději do 2 dnů po jeho stanovení. Kromě toho může být počet členů zastupitelstva obce uveřejněn způsobem v místě obvyklým.
(3) Rozhodující pro stanovení počtu členů zastupitelstva obce je počet obyvatel obce k 1. lednu roku, v němž se konají volby.
(4) Neurčí-li zastupitelstvo jinak, volí se počet členů zastupitelstva podle počtu členů zastupitelstva obce v končícím volebním období.

Porovnání počtu mandátů:  Správně má být:

2006

ODS

Nestraníci

Živnostníci

ČSSD

KDU-ČSL

KSČM

Prosperita

Mandáty 21

3

9

2

3

1

1

2

Mandáty 27

4

11

2

4

2

2

2

Pro komunální volby v roce 2002 by to dopadlo následovně:

2002

ODS

Nestraníci

Živnostníci

ČSSD

KDU-ČSL

KSČM

US

Mandáty 21

4

5

3

4

2

2

1

Mandáty 27

5

6

4

4

3

3

2

RNDr. Vlastimil Hruška