ROPfórum 2010 = evropské dotace pro Pardubický kraj  

ROPfórum 2010, hlavní informační akce ROP Severovýchod, představuje úspěšné projekty realizované v severovýchodních Čechách. ROP fórumse koná po celý letošní rok, startuje v dubnu.  Den s ROPEM v našem Pardubickém kraji se konal 14. dubna na několika místech našeho kraje. V 10,30 hodin si náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý, ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád, vedoucí Územního odboru realizace programu Jiří Rozinek a další hosté prohlédli spolu se zástupci města Chrudimi projekt Rekreační les Podhůra v Chrudimi. Od 11,35 hodin navštívil náměstek Tichý a spol. Vysokomýtskou nemocnici, kde došlo v rámci jednoho z projektů k modernizaci přístrojového vybavení.  Den s ROPem zakončil náměstek hejtmana v Poličce, konkrétně v Centru Bohuslava Martinů, spolufinancovaném stejně jako ostatní dva projekty z ROP Severovýchod. Ve 14 hodin předal na celorepublikové přehlídce Mládí a Bohuslav Martinů ceny mladým umělcům z hudebního, tanečního, výtvarného a literárně-dramatického oboru a poté zhlédl jejich vystoupení. Jan Tichý také v Poličce otevřel putovní plakátovou výstavu projektů realizovaných v rámci ROP Severovýchod, která bude do 27. dubna umístěna ve vstupních prostorách tamějšího městského úřadu. Tím ale poličský program nekončil. Hovořilo se také o projektech města, ať už se jedná o zmiňované Centrum Bohuslava Martinů, regeneraci Palackého  náměstí či rozšíření průmyslové zóny. Právě k jejich realizaci významně přispěly dotace z ROP Severovýchod a tedy i z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Třetí ročník ROPfóra představuje úspěšně realizované projekty tak, aby si obyvatelé všech tří krajů tvořících region soudržnosti Severovýchod mohli snadno představit, co se pro ně za evropské peníze vybudovalo a jak jsou tyto dotace pro rozvoj regionu přínosné. Proto byl zvolen podtitul akce: "Evropské dotace pro Váš kraj".  ROPfórum se koná po celý rok 2010. Co nás čeká nyní v jeho jarní části? Na úspěšné projekty se poukáže v rámci Dne s ROPem, který se uskuteční  v každém kraji, konkrétně 14. dubna v Pardubickém kraji, 28. dubna v Libereckém kraji a 25. května v Královéhradeckém kraji. S dalšími zajímavými projekty se seznámí na výstavě regionálních projektů  O tom, kolik projektů bylo z ROP Severovýchod dosud finančně podpořeno a jak vysoká je celková částka v kraji, se dozvíte také z billboardů, umístěných v jarních měsících u krajských měst a také z novinových článků.

ROPfórum 2010 vyvrcholí na podzim, kdy se bude konat seminář pro příjemce dotací ROP Severovýchod. Půjde o výměnu zkušeností s čerpáním unijních prostředků, zprostředkování dobré a špatné praxe i poděkování všem projektovým týmům, kteří se podílejí na rozvoji „Severovýchodu“. Na semináři se také vyhlásí výsledky soutěže regionálních projektů a současně se bude křtít kniha věnovaná úspěšným příjemcům a jejich projektům. V průběhu roku se můžete setkat na úřadech, knihovnách i obchodních centrech s putovní výstavou regionálních projektů, která se slavnostně otevře právě na Dnech s ROPem.


Nemocnice Vysoké Mýto: