STUDIO TRIBOVIA PICTURES SESBÍRALO ČTYŘI CENY                                          

Českotřebovské filmové nezávislé studio Tribovia Pictures se poprvé zúčastnilo krajského kola celostátní soutěže neprofesionálních filmařů Videosalon, jehož celostátní finále se koná každý rok v sousedním Ústí nad Orlicí. Členové studia zaslali do soutěže pět filmů (tři dokumenty, videoklip a experimentální film) a čtyři z nich si ze soutěže odnesly ocenění. Tři své reportáže do soutěže také přihlásil další Třebovák Vladimír Rula a ani ten nevyšel naprázdno.
Soutěž se konala v sobotu 17. dubna 2010 v sále nového kulturního centra Fabrika ve Svitavách, kam se vrátili filmaři po dlouhých sedmi letech. Organizace soutěže pořádaná Střediskem kulturních služeb pod vedením Dagmar Schulzové byla výborná a tříčlenná porota pod vedením profesionálního režiséra a scénáristy Miloslava Kučery s Mariánem Polákem a Markem Sklářem zhodnotila všechny uvedené snímky zodpovědně, protože i konečné vyhlášení se kvůli „porotní“ diskuzi opozdilo o více než půl hodiny.
Porota ocenila jako velice dobrou zvláště kolekci dokumentárních filmů, u snímků ostatních kategorií porotě chyběl více osobitější a originálnější přístup k tématům. Zcela chyběl animovaný film. Českotřebováci krajské kolo soutěže zcela ovládli, když si odnesli přesně polovinu, tedy pět z celkem deseti udělených ocenění.
V kategorii hraných filmů byla udělena pouze třetí cena Liboru Ludvíčkovi z Litomyšle za film „Jarní romance“. Také v kategorii reportáž a publicistika bylo uděleno pouze jedno ocenění, a to druhé místo Vladimíru Rulovi za reportáž z hasičské oslavy s názvem „Odpoledne s dechovkou“. Stejně tak jediná, a to třetí cena, byla udělena v kategorii experimentální film. Toto ocenění si odnesl Karel Kubišta ze studia Tribovia Pictures za drobnou „ptákovinu“ „Časy se mění“, ve které účinkují studenti českotřebovského gymnázia.
Tribovia Pictures však získala ještě dvě první a jedno druhé místo. Tato umístění téměř jistě otevřela všem třebovským oceněným filmům dveře na celostátní finále Videosalonu, které se uskuteční ve dnech 18. a 19. června 2010 v Ústí nad Orlicí.
První vítězství získal pro studio nezávislého filmu Tribovia Pictures Jaroslav Prossa v kategorii videoklip za snímek „Street In da City“, ve kterém tančí v ulicích města Česká Třebová i na dalších místech členové Taneční školy Šárky Prossové.
Nejvíce byla jako již tradičně na mnoha soutěžích amatérského a nezávislého filmu obsazena kategorie dokumentu. Nebylo tomu jinak ani ve Svitavách. Přesto se podařilo studiu Tribovia Pictures obsadit v této kategorii se svými filmy první i druhé místo. V kategorii dokument zvítězil film režiséra a scénáristy Karla Kubišty „Osmá barva duhy“, na němž se jako kameraman zúčastnil Jan Jasanský a střih a zvuk měl na starosti Jaroslav Prossa. Tento film již získal na různých soutěžích sedm různých ocenění včetně několika prestižních. Snímek vypráví životní příběh dvou starých lidí, sudetského Němce Rudolfa Jehličky z malé vesničky Podlesí nedaleko Neratova, který ve válce bojoval jako velice mladý na německé straně a po válce zůstal v Československu, a ukrajinské Polky Stefanie Baranové z další maličké obce Gniewoszow, kterou navštívil doma jednoho dne budoucí papež Jan Pavel II. Oba žijí na česko-polské hranici. Film je z cyklu dokumentů „Kraj, kde se zastavil čas“, který byl natočen pro město Ústí nad Orlicí a Euroregion Glacensis. Jednotlivé filmy tohoto cyklu je možné vidět v těchto měsících ve vysílání regionální televize OIK TV.
Druhé místo v kategorii dokument společně s filmem „Vosíci“ Oldřicha Buchteleho ze Sezemic získal také Karel Kubišta za snímek „Omnia vincit amor“, který vypráví o práci s mládeží a o životních postojích ústeckoorlického faráře Vladislava Brokeše. Za kamerou stál tentokrát Jiří Flídr. V kategorii dokument bylo uděleno nejvíce ocenění, celkem pět.
Po vyhlášení výsledků a předání cen se filmaři zúčastnili večerního koncertu kytaristy Rudi Linka a pianisty Bobo Stensona ze Švédska.
Tento úspěch Třebováků těší, ale je pouze prvním krokem. Finále této prestižní soutěže mezi neprofesionálními filmaři je ale již v červnu v sousedním Ústí nad Orlicí.

KK