Řešení odkládání těl uhynulých zvířat      

Zastupitelstvo města Česká Třebová schválilo obecně závaznou vyhlášku č. 1/2010 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Česká Třebová a o systému nakládání se stavebním odpadem.

Uvedená vyhláška již neobsahuje odstavec, který řešil odkládání těl uhynulých zvířat do kontejneru umístěného  v blízkosti komunikace na Semanín. Toto bylo nutné z vyhlášky vypustit, neboť tento „odpad“ není komunálním odpadem a na jeho odstranění se nevztahuje zákon o odpadech, ale veterinární zákon (zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů), který tuto povinnost stanovuje přímo chovateli, nikoli obci.

Chovatel může sám na vlastním pozemku neškodně odstranit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud tento kadáver (mrtvé tělo, mrtvola zvířete; uhynulé zvíře, zdechlina)  nepochází ze zvířete náležejícího mezi přežvýkavce nebo prasata, anebo ze zvířete nemocného nebezpečnou nákazou nebo podezřelého z této nákazy. Neškodným odstraněním se v tomto případě rozumí zahrabání na místě vhodném z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 cm s použitím dezinfekčních prostředků. Kadáver koně v zájmovém chovu může chovatel neškodně odstranit sám na vlastním pozemku jen se souhlasem krajské veterinární správy a za podmínek jí stanovených.

V případě, že chovatel nemá možnost odstranit kadáver výše uvedeným způsobem (nebo to tak nechce z jakéhokoliv důvodu udělat), musí se obrátit na veterinární asanaci, která je nejblíže v obci Žichlínek (č. telefonu: 465 350 222).

                                                                                                                                    Odbor životního prostředí, B. Dudková.