U vašich dveří zvoní ... podvodník!       

V poslední době se opět zvyšuje počet podvedených a také okradených lidí, zejména v penzijním věku, které navštívil „zástupce VZP“. Všeobecná zdravotní pojišťovna proto zdůrazňuje, že v žádném případě nevysílá své pracovníky do místa bydliště svých klientů. Ani finanční částky, o které někteří překročili roční limit stanovený pro platby regulačních poplatků, nejsou vypláceny klientům doma, ale vždy jsou zasílány poštovní poukázkou nebo převáděny na účet. Všechna případná jednání s klienty jsou vedena na územních pracovištích VZP. Pokud bychom vás potřebovali v určité záležitosti kontaktovat, učiníme tak zejména formou dopisu. I telefonicky kontaktujeme pojištěnce jen výjimečně (např. samostatné plátce pojistného). Není tedy vůbec pravděpodobné, že by u vašich dveří zazvonil skutečně pracovník Všeobecné zdravotní pojišťovny a cokoli vám nabízel nebo s vámi potřeboval projednat.
Způsobů, jak starší důvěřivé lidi obalamutit, je bohužel zřejmě řada. Dealeři nově vzniklých zdravotních pojišťoven vás mohou zastavit na ulicích, u zdravotních středisek nebo zazvonit přímo u vašich dveří. Podvodníci tvrdí, že jsou ze Všeobecné zdravotní pojišťovny a že člověku poskytnou například slevy na léky nebo že mu nesou peníze, další přicházejí s informacemi o změnách ve zdravotním pojištění – a za to pak chtějí zaplatit. Nově využívají i toho, že VZP vrací přeplatky pojištěncům, kteří překročili zákonem stanovený limit pro regulační poplatky a doplatky na léčivé přípravky, nebo toho, že mění po pěti letech svým pojištěncům průkazy. Situaci jim jistě ulehčuje to, že většina starších lidí je pojištěna právě u VZP ČR. Pokud se jim podaří vloudit se dovnitř, zjistí lidé až po jejich odchodu, že přišli o cenné věci a o peníze, často o celoživotní úspory. V jiných případech zase až dodatečně přijdou na to, že podpisem předložených formulářů „k výměně průkazu“ se přeregistrovali k jiné zdravotní pojišťovně, což samozřejmě vůbec netušili a nechtěli.
Doporučujeme proto zejména starým lidem nikdy nevpouštět nikoho cizího do bytu a nepodlehnout lákavým nabídkám předání peněz, zprostředkování slev apod. od neznámých lidí. Dealerům nepodepisujte nic, co byste si pořádně nepřečetli a nerozmysleli, ani jim nedávejte své osobní údaje! Hlavně si ale pamatujte: VZP nikdy neposílá své pracovníky do domácností svých klientů! Pokud pochybujete, vyžádejte si od dotyčného člověka průkaz a zeptejte se telefonicky na územním pracovišti VZP, zda jej za vámi vyslali. V zájmu bezpečnosti své i ostatních byste také měli vše oznámit policii.

 

                                                                                                    Ing. Zdeňka Kamenická specialistka marketingu a komunikace