Jednání zastupitelstva města dne 7. dubna 2010                  
Ve středu 7. dubna se konalo druhé jednání ZM v tomto roce 2010., kterého se zúčastnilo 24 z 27 zastupitelů, omluveni byli PhDr. Petr Poldauf, Pavel Klacl a Lubomír Vašina. Jednání se zúčastnila řada občanů města, zejména z Kozlova a Skuhrova. Důvodem bylo projednávání změny územního plánu města, ve kterém  byly navrženy změny v užívání velkých pozemků pro větrné a fotovoltaické elektrárny. 

V první části jednání byly na pořadu majetkové záležitosti. Přesné znění přijatých usnesení bude zveřejněno v dokumentu Usnesení ZM, které bude vydání v nejbližších dnech. Mezi přijatými usneseními byl např. záměr prodeje pozemku v Borku na náměstí 17. listopadu, na kterém byla dříve důstojnická jídelna vojenského útvaru. Cena pro prodej pozemku bude ovšem stanovena až po předložení studie k jeho zástavbě, kterou také projedná komise městského architekta. Zastupitelé také schválili záměr prodeje dalších pozemků na katastru města Česká Třebová (viz žlutě označené území na mapce)  pro společnost METRANS a.s., která plochu potřebuje pro svoje zázemí. Město v lokalitě si ponechává pozemky nutné pro obsloužení dalších přilehlých pozemků v soukromém držení, další plochy označené zeleně jsou ve vlastnictví pozemkového fondu a nelze jejich prodej realizovat, protože jde o dřívější církevní půdu, na kterou se vztahuje zákaz prodeje (plomba), lze je pouze pronajmout. Zastupitelé v rámci tohoto bodu jednání ještě schválili  prodej městských bytů ustavenému družstvu v domech čp. 1742/43. jde prakticky o poslední byty, které je možné ještě prodat podle schválených pravidel pro privatizaci městského bytového fondu.

Půjčky z Fondu rozvoje bydlení.  K poslednímu dni měsíce února 2010 přijalo Město tři žádosti o poskytnutí půjčky z Fondu rozvoje bydlení, jejichž účel odpovídá záměru zřízeného fondu. Podle sdělení Ing. R. Budila, vedoucího finančního odboru je zůstatek zřízeného fondu dostatečný ve výši 5 710 930 Kč. Zastupitelé poskytnutí půjček schválili hlasy všech přítomných zastupitelů.

Změny územního plánu  města č. 4. a č. 5.  Změny č. 4 byla projednána bez problémů a schválena rychle všemi hlasy, změnu č. 5 však bylo třeba podrobněji vysvětlit a rozebrat podrobněji podle jednotlivých lokalit, které jsou její součástí. V řadě případů se jednalo o změnu užívání ploch na venkovské nízkopodlažní bydlení, ale největší pozornost se upjala ke změně určení pozemků na větrné nebo fotovoltaické elektrárny na katastru Kozlova.  Vzhledem k nepříznivému hodnocení  krajinného rázu pro  zamýšlenou větrnou elektrárnu na Kozlovském kopci, jejímž investorem měla být TEZA, nelze než záměr zrušit a zase zpět převést pozemky, dříve určené pro stavbu větrné elektrárny na původní zemědělské využití. Další dva žadatelé však.požadovali  vyčlenit pro energetické využití další dva poměrně velké pozemky. Pro zamýšlenou stavbu fotovoltaické elektrárny měly sloužit rozsáhlé pozemky  v širokém pásu od Údolí smrti k autobusové zastávce Kozlov a pak i dále za silnicí  na zemědělsky využívané ploše oddělující samotný vrcholek Kozlovského kopce s lesíkem a rozhlednou od lesního porostu směr Česká Třebová.  Na základě hodnocení vlivu na krajinný ráz  však rada města toto využití nedoporučila, stejně jako další návrh  na stavbu větrné nebo fotovoltaické elektrárny majitele pozemku  vedoucího od silnice k hájence směr Semanín. K návrhu územního plánu se vyslovovali také občané z Kozlova, z navrhovaného využití ploch měli obavy.  Stejný návrh podal i předseda osadního výboru Kozlov Jan Stránský, který řekl, že 90% obyvatel Kozlova si stavbu větrné elektrárny nebo elektrárny fotovoltaické nepřeje.  Zastupitelé se podrobně seznámili s návrhy na zařazení  všech 17 lokalit zahrnujících změnu územního plánu č.- 5.  a poté  návrh rady města schválili plným počtem hlasů.  

Osud pozemků určených pro stavbu větrné elektrárny ve Skuhrově se  v rámci této změny neřešil. Očekává se, že bude zařazen do další připravovaní změny č. 6 v tom smyslu, že by i zde  byl účel využití plochy nyní určené pro energetické využití opět změněn za využití zemědělské.  Vše ovšem musí projít podle standardního pořádku, k návrhu změny se musí vyslovit všechny orgány, které to mají ve svých povinnostech.   Další změna územního plánu č. 6  se již začíná řešit, město obdrželo první čtyři návrhy na změnu užívání, bylo rozhodnuto, aby tyto návrhy byly do příští změny č. 6 zařazeny. Mezi nimi je např. změna určení ploch v okolí sídliště Lhotka  pro využití na stavbu garáží  a parkování vozidel.

Nová obecně závazná vyhláška č. 1/2010 „O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Česká Třebová a o systému nakládání se stavebním odpadem“ . Zdůvodnění přednesl vedoucí finančního odboru Ing. Radoslav Budil. Úpravy nejsou podstatné, jsou vynuceny změnou zákona.Ruší se např. kontejner na uhynulá zvířata a upřesňuje se seznam lokalit kde jsou stanoviště kontejnerů na třídění odpadu. vyhláška byla schválena, bude zveřejněna na úřední desce města a na webu.
 
Nový předseda Osadního výboru Kozlov je Jan Stránský. Dosavadní předseda OV Kozlov  Jaroslav Pakosta odstoupil ze své funkce, odhlásil se z Kozlova  Starosta Jaroslav Zedník mu poděkoval za  dlouholetou spolupráci, během které se pro občany Kozlova podařilo udělat hodně prospěšného a nově zvolené,mu předsedovi Janu Stránskému popřál hodně úspěchů v Práci. Osadní výbor Kozlov byl dále posílen o nového člena, kterým je Miloslav Pirkl.
 
Bezručovo náměstí bude od 1. září Pernerovo. Na návrh rady města   to schválilo 7. dubna také zastupitelstvo města. To současně znamená změnu dokumentů všech občanů a institucí, kteří zde sídlí. Jako první zřejmě zareagovala firma CZ LOKO, a.s., která má nyní své sídlo na Ulici Semanínské 580, orientovala logicky svou firmu směrem k zadnímu vchodu a vjezdu. V této souvislosti již město o změně všechny dotyčné informovalo.
 
Změny zřizovacích listin Hasičských  sborů ve městě a jeho částech. Vše si vynutila  nová legislativa. Pozitivní zprávou v této souvislosti je zřízení nové jednotky dobrovolných hasičů ve Skuhrově, která také bude nově vybavena. O pomoci v této souvislosti  jedná Pardubický kraj. Zastupitelé také schválili udělení cen města Kohout 2009 pro slavnostní večer, který se bude konat v neděli 11. dubna 2010.