Bacrie o. s. informuje – květen                                               


Minulý článek o naší stavbě monoxylu (dlabané lodi z jednoho kusu kmene stromu) sklidil velký mediální úspěch. Nejen, že vyšel i v dalších novinách (Orlickém Deníku), ale zaujal i redaktorku Českého rozhlasu Pardubice, která nás při práci navštívila. Vznikl tak čtyřminutový pořad vysílaný i na stanici Radiožurnál. Redaktorku činnost nadchla a též si práci s replikami seker okusila.
V dubnu se nám podařilo uspořádat víkendovou akci pro Hnutí Brontosaurus, které nám aktivně pomohlo s odstraňováním podzimní kalamity. Avšak mezi největší chloubu patří účast na akci v zahraničí. Několik členů Bacrie o. s. se na vlastní náklady zúčastnilo úspěšné výpravy na Řím. Jako součást větší české výpravy, která byla pozvána italskou stranou na akci Natale di Roma, jsme tam strávili tři dny. V bohatém programu jsme reprezentovali jak naše sdružení, tak i město Česká Třebová a projekty, které Bacrie o. s. pořádá. Hlavním cílem bylo navázání nových kontaktů a získání nových zkušeností na zahraniční akci. Bohužel nutno konstatovat, že akce mohla být lepší, nebýt špatné organizace italských pořadatelů. Přesto byl Řím opět po mnoha letech dobyt barbary z keltského Boiohaema uprostřed Evropy.
Na měsíc květen plánujeme velké pravěké turné. Začneme v prvním týdnu seminářem zaměřeným na tavbu bronzu v Pravěké osadě Křivolík. Další možností nás bude vidět na akci Den Země na Starém náměstí, dále pak při akci Dny Živé Archeologie ve Všestarech u Hradce Králové, případně na Festivalu antického válečnictví a řemesel s názvem Gladius pořádaného na Curii Vítkov u Liberce. V poslední části měsíce května opět Křivolík ožije – stane se totiž jednou z nedělních zastávek Putování za Českotřebovským Kohoutem. Další tradiční akcí je jistě Českotřebovský Kohoutek pořádaný Městskou knihovnou v parku Javorka, kde postavíme dobový stan a opět nabídneme rukodělné činnosti pro mladé. A kdo by chtěl ještě přídavek, tak na 12. 6. je plánována velká tradiční akce s názvem Brány otevřené v Pravěké osadě Křivolík. Osada tak bude všem přístupná s odborným výkladem, ukázkou řemesel a programem pro děti. Jak je vidět, následující měsíce jsou pro naše sdružení opravdu nabité akcemi. Více se o nich samozřejmě dozvíte z našich internetových stránek www.bacrie.cz.  Foto: Radim Vaňous