Neděle 9. května: VC České Třebové v cyklomaratonu       

S Kulhavým pod Peklákem

S českou jedničkou a závodníkem světové třídy Jaroslavem Kulhavým budou stát na společné startovní čáře účastníci druhého ročníku Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu. Závod se jede v neděli 9. května, start je v 11 hodin ve sportovním areálu pod Peklákem. Pořadatelé připravili pětatřicetikilometrový okruh, který účastníci hlavního závodu absolvují dvakrát.

Pětadvacetiletý Kulhavý, který je patronem a tváří českotřebovského závodu, se v současnosti tvrdě připravuje na novou sezonu. V jejím úvodu potvrdil vysoké ambice. Čtyři starty na Kypru proměnil ve čtyři vítězství, dále vyhrál kvalitní závod v Rakousku i úvodní závod Českého poháru. Vloni byl devátý na světovém a jedenáctý na evropském šampionátu. Jak vysoko myslí letos? „Chci být ještě lepší,“ tvrdí biker, který po uzávěrce vydání květnového čísla Zpravodaje startoval na závodech Světového poháru v Anglii a Belgii.
Českotřebovský cyklomaraton není a  nebude pouze o tomto špičkovém jezdci,
který obhajuje loňské prvenství. „Přesně tak. Připadalo by mi zvláštní a svým způsobem nedůstojné, kdyby u nás Kulhavý nestartoval. V první řadě pro to, že žije v sousedním Ústí nad Orlicí a trénuje i na silnicích a v terénu v okolí České Třebové,“ vysvětluje pořadatel a ředitel závodu Vladimír Vaněk.
Základ startovního pole budou tvořit bikeři, kteří se horským kolům věnují na výkonnostní a amatérské úrovni. Pozitivní je nárůst počtu závodníků z České Třebové a nejbližšího okolí. „Z toho mám velkou radost. Je důležité, aby především místní sportovci vzali závod za svůj.“
Ve startovní listině je několik známých českotřebovských jmen, stačí uvést starostu Jaroslava Zedníka nebo úspěšnou sportovkyni Leu Johanedisovou. Mezi přihlášenými je také letos teprve patnáctiletý žák ZŠ Habrmanova Lukáš Gerla, který aspiruje na cenu pro nejmladšího účastníka cyklomaratonu. V době uzávěrky tohoto čísla Zpravodaje (20. dubna) bylo k závodu přihlášeno 116 závodníků z Česka, Polska a Anglie. Ze zahraničí byli přihlášeni Jacek Berežnicki (MSK Olavia Olawa) a Brendan Bignell (Barclays Capital IT Prague).
Centrem cyklomaratonu se stává sportovní areál pod Peklákem, který nabízí organizátorům a závodníkům širší a kvalitnější zázemí. Parkoviště, šatny, sprchy a sociální zařízení, prostory pro občerstvení závodníků, kancelář závodu.  Díky této změně nedojde k dopravnímu omezení a uzavírce ulic.
Start a cíl závodu bude pod tribunou fotbalového klubu, odkud se závodníci vydají Kubelkovou a Matyášovou ulicí, kolem Národního domu a terénem na Kozlov. Dále pojedou po vrstevnici na Kohout, následuje dlouhý úsek lesem a výjezd nad Řetovou. Vzápětí čeká bikery stoupání k Zabitému a na Andrlův chlum, poté pojedou po vrstevnici směr Kozlovec. Následuje sjezd k nádraží Českých drah v Dlouhé Třebové, u viaduktu se vydají po silnici III. třídy směrem na Českou Třebovou, po několika stech metrech odbočí do terénu směr Beranovy doly. Dále pojedou směr rozcestí U buku a vystoupají na vrchol sjezdovky Peklák, odkud se vzápětí spustí do cíle na fotbalovém stadionu. Jeden okruh měří 35 kilometrů, převýšení činí přibližně 800 metrů.
Vítěz hlavního závodu na 70 km získá finanční prémii osm tisíc korun a krásný broušený pohár od starosty města. Hodnotné věcné ceny (sportovní oblečení, sklenice, poukázky na odběr sportovního zboží, reklamní předměty) získají první tři závodníci v každé z patnácti kategorií, dále nejmladší a nejstarší účastník cyklomaratonu, nejpočetnější rodinný tým, nejlepší muž a žena s trvalým bydlištěm v České Třebové.
„Děkuji za aktivní spolupráci zástupcům společnosti Eko Bi a fotbalového klubu, Zdeňkům Řehákovi a Vávrovi, Tomáši Keprtovi. Samozřejmě také místostarostovi města Mílovi Keprtovi a prezidentu Chmelových šišek Milanu Čechalovi,“ zdůrazňuje šéf cyklomaratonu.  (Aktuální informace na stránkách www. cyklomaraton- ceskatrebova.cz)                                                       (re)