Dobrovolní hasiči si zvolili nové vedení 

Jamné nad Orlicí - Dobrovolní hasiči se sešli v sobotu 3. dubna dopoledne v sále U Tisu v Jamném nad Orlicí na Shromáždění delegátů SDH Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska působících na Orlickoústecku. Právě na tomto shromáždění, které je nejvyšším orgánem mezi sjezdy, bylo hlavním úkolem zvolit nového starostu okresního sdružení hasičů.

Za velké účasti dobrovolných hasičů z celého okresu, hostů z kraje i parlamentu se po deseti letech s funkcí okresního starosty,  pln emocí a vzpomínek,  rozloučil dlouholetý hasičský funkcionář Emil Dušek. Na jeho pozici byla zvolena dosavadní první náměstkyně OSH Eva Faltusová, která mimo jiné řekla: "Je smutné, že stát na rozdíl od kraje  nenachází finanční prostředky pro ty, kteří nasazují své životy pro jiné, ale také pro ty, kteří mají pracovat v čele našeho sdružení a mají být vždy připraveni řešit tak složité otázky, jaké přináší zákon o požární ochraně. Těší nás, že i přesto je slyšet z úst starostů obcí a měst, že je na hasiče,  vždy a všude spolehnutí," dodává nově zvolená starostka.

Vedení Pardubického kraje na shromáždění  zastupoval náměstek hejtmana Roman Línek. Od řečnického pultu poděkoval dobrovolným hasičům za jejich nezištnou spolupráci a označil je za jedny z klíčových partnerů v území s tím, že to, jak si jich váží, se jim vždy snažili a snaží dát postupně najevo.  "Řeknu dvě čísla. V roce 2003, jsme podpořili činnost krajského hasičského sdružení částkou 25 tisíc  korun a v roce 2010  jsme došli k částce 450 tisíc  korun. Víme,  že investice vložené do hasičů,  jsou investice do nás samotných,   do lidí, kteří zde žijí."  Za osobní poctu Roman Línek považuje předání daru Pardubického kraje v hodnotě osmdesát tisíc korun. Byl to vyšívaný prapor Krajského sdružení hasičů.

Mezi slavnostní okamžiky, každého takového setkání, patří předávání četných ocenění. Dosavadní radní Pardubického kraje Petr Šilar je mezi hasiči dobře znám a oblíben za  přístup k potřebám jednotlivých sborů, za ochotu naslouchat a hlavně řešit jejich problémy. Po převzetí plakety za spolupráci, poděkoval slovy: "U hasičů člověk vždy nalezne pomocnou ruku. Stejně tak i já vám  svou pomocnou ruku nadále nabízím."

Krajský radní Miroslav Stejskal zdůraznil obrovský význam hasičů jak pro společenský a kulturní život v obcích,  tak i pro to, jak chrání majetek před požárem a dalšími živly.  Řekl, že hasiči jsou jedna z mála složek, která dobrovolně a bezplatně  zajišťuje úkoly, které jsou ukládány na základě zákona.  Pardubický kraj proto v letech 2009 a 2010 vyčlenil na hasiče v historii kraje nejvyšší částku, téměř 5,5 milionu korun.  Tyto prostředky jsou určeny jak na výstroj a výzbroj hasičů, tak i na další vybavení jednotek  SDH, případně na jiné potřeby. V době krize tak hejtman kraje, pod jehož kapitolu financování hasičů spadá, spolu s krajským zastupitelstvem dávají jednoznačně  najevo, jak si práce dobrovolných hasičů váží. 

Dobrovolní hasiči si za uplynulé období zaslouží doopravdy velké poděkování.  Odpracovali tisíce hodin na údržbě hasičských zbrojnic a jejich vybavení, další stovky hodin strávili na prověřovacích a taktických cvičeních, které patří neodmyslitelně k jejich dobrovolné činnosti. Neméně si zaslouží obdiv za organizování všech druhů soutěží, za vzornou  práci s mládeží.  Jejich neocenitelné zásahy při požárech a živelných pohromách, jenom zdůrazňují jejich důležitost.                                                      Magdalena Navrátilová