Změna ve fungování lékárenské služby

Po vzájemné dohodě zástupců lékáren, Krajského úřadu a Orlickoústecké nemocnice, a.s. došlo od 8. 1. 2010  k nastavení nových otevíracích dob pro lékárenskou službu. Tato skutečnost však bohužel nebyl nijak sdělena médiím v okrese a ani nebyla  a není vyvěšena na webu Pardubického kraje, kam by logicky patřila. A tak se stalo, že byly až do dubna podle materiálu zaslaného MUDr. Neubauerem z územního pracoviště RZP v Hylvátech v Českotřebovském zpravodaji (ale i  jinde) informace, které  již nejsou pravdivé. Nikdo je ale neodvolal, nezrušil. Teprve dnes 6. dubna jsem z Nemocniční lékárny v Ústí nad Orlicí obdržel informaci, kterou bez prodlení uvádím.

Dříve stanovená lékárenská pohotovostní služba se zrušila a  zavádí se nově následující:                 

Ve všední dny
běžná pracovní doba všech lékáren v okrese   (v Ústí nad Orlicí ve městě většinou do 18.00)
V sobotu                     
běžná pracovní doba všech lékáren v okrese   (v Ústí nad Orlicí ve městě většinou 8.00 – 12.00)
V neděli a ve svátky
8.00 – 12.00  nemocniční lékárna Orlickoústecké nemocnice, a.s. (tel. 465 521 007)
Ve zbývající době fungování pohotovosti pro děti a pohotovosti pro dospělé se bude využívat jako dosud pohotovostní zásoba léků na těchto pohotovostech.
 
                                                MUDr.Martin Procházka, ředitel Orlickoústecké nemocnice, a.s., 8.1.2010
 
Poznámka:

Způsob "informování" veřejnosti považuji za zcela nedostatečný.  Informace, která byla datována 8.1. 2010 se poprvé objevila na veřejnosti až v dubnovém vydání ústeckoorlického Informačního listu a do České Třebové "došla" až dnes dne 6. dubna, celé 4 měsíce od vyhlášení. Není ani k mání běžně na webu Pardubického kraje na stránce, která se běžné fungování pohotovostí zabývá, ani na webu našeho města. Skutečně to je hodné vyznamenání. Na změně se "dohodli" lékárníci mezi sebou, aby měli co nejmenší povinnosti a samosprávu ve městech o tom zapomněli informovat.
Když je zapotřebí zařídit nějakou sbírku na vybavení nemocnice, tak se na Českou Třebovou a veřejnost vůbec nikdy nezapomene.  Nejhorší je, že mi volají lékárníci a  vyčítají mi "mylnou informaci". Bylo by dobré, kdyby svoje připomínky směrovali přímo tomu, kdo nový systém uvedl "do života" a zapomněl o něm informovat  ve směru k občanům. S novým "systémem" došlo navíc  ke zhoršení služby pro občany zvláště mimo Ústí nad Orlicí. K doplatku za lék či ceně léku si musíme připočítat nemalé náklady na dopravu . Proč není např. v uzavřené "dohodě" zajištěno, aby alespoň jedna lékárna v našem  městě  měla otevřeno do 18 hodin?  Otevírací doba českotřebovských lékáren je daleko omezenější!  
 
Domnívám se, že omezení lékárenské služby pro občany by mělo být řešeno i samosprávou měst okresu a mělo by být požadováno rozšíření současného stavu. Lékárny na jedné straně velmi bojují proti prodeji některých léků např. u benzinových pump apod., ale   svoje služby spíše omezují . Jde o licencovanou činnost,  která nemůže mít volnou konkurenci. Proto lze "dohodu" ve sdělení ředitele Orlickoústecké nemocnice považovat za dohodu kartelovou, proti které je třeba bojovat, jednostranně omezuje a znevýhodňuje občany a zbavuje lékárny svých dosavadních povinností. Na takovou "dohodu" lékárny rády přistoupily.
 
Pokud tedy nebude možné (vzhledem k nezájmu soukromých lékáren či jejich řetězců)  zajistit rozšíření provozní doby ve všedních dnech, bylo by logické, aby ústavní nemocniční lékárna v Ústí nad Orlicí měla i v týdnu otevřeno do 20 hodin a umožnila tak nákup léků  občanům z okolních města a obcí v případě potřeby, vlastně pro celý okres. Nakonec se ukáže, že se to vyplatí, služba v lékárně stejně v této době existuje!

 

Jak mají otevřeno českotřebovské lékárny:                                                                              

ARNIKA Masarykova ul.             Pondělí - pátek  7:30 - 17.00 sobota, neděle  zavřeno
ANNA Nové náměstí                   Pondělí - pátek 7:30 - 17:30, sobota 7:30 - 11:30, neděle zavřeno
Melissa Litomyšlská                     Pondělí - pátek  7:45 - 17:30 , sobota 8:15 - 11.30 neděle zavřeno
Lékárna U nádraží:                       Pondělí - čtvrtek 6:30 - 17.00, pátek 6:30 - 16.00. sobota, neděle zavřeno

                                                                                                                    Milan Mikolecký