Sedmá výstava výtvarné skupiny Maxmilián   - 17. - 30. dubna 2010                 

Vystavuje celkem sedmnáct členů skupiny Maxmilián : 
Anna Broulíková - zakládající členka skupiny
Dana Balcarová -  zakládající členka skupiny
Marta Demelová -  umělecká vedoucí a zakládající členka skupiny
Martin Dvořáček -  člen skupiny od roku 2009
Dagmar Dvořáčková - členka skupiny od roku 2009
Alice Formánkova - zakládající členka skupiny
Eva Formánkova - zakládající členka skupiny
Marie Hladilová - zakládající členka skupiny
Karolína Kapounova - člen skupiny od roku 2004
Pavla Klimešová - člen skupiny od roku 2002
Jana Koďousková - člen skupiny od roku 2009
Kateřina Kovářová - člen skupiny od roku 2004
Ludmila Marešová Kesselgruberová - zakládající členka skupiny
Jitka Poláčková  - člen skupiny od roku 2009
Eva Řezníčková - člen skupiny od roku 2005
Iva Stolínová - člen skupiny od roku 2009
Astchik Tamazjan - host skupiny v roce 2009
Od roku 2001, kdy byl Maxmilián ustaven, se počet jeho členů samozřejmě proměňoval. Od té doby tímto sdružením prošlo celkem 25 osob, převážně členek a také tři zahraniční hosté. Dveře jsou stále otevřené i pro další zájemce.
Práce členů skupiny je možné vidět nejen na pravidelných každoročních výstavách, jako je ta právě probíhající, ale i na už tradiční přehlídce Výtvarná Svinná (letos se uskuteční v sobotu 24. července na hřišti ve Svinné). Občas vystavujeme i jinde, například v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí při příležitosti divadelní přehlídky „Zlom vaz" (2003), v nově upraveném ateliéru naší skupiny v budově místního gymnázia v souvislosti s oslavami 100. výročí založení tehdejší reálky (2009), individuálně také jindy a jinde.
Na dnešní výstavě uvidíte výsledek práce za celý uplynulý rok. S novými členy jsme získali i milovníky nových technik. Uvidíte například fotografie Martina Dvořáčka a Ivy Stolínové, nové uchopení známých technik Dagmar Dvořáčkové, Jany Koďouskové a Jitky Poláčkové. 
                                                                                                                                                      Fotografie Martin Šebela
 

Maxmilián je dítě jednadvacátého století. Přišel na svět roku 2001, kdy skupina lidí - převážně z České Třebové - zjistila, že má společného koníčka. Když se pak našla vhodná vůdčí osobnost - paní Mgr. Marta Demelová - a když vznikající spolek vzalo pod svá organizační křídla českotřebovské Kulturní centrum, mohl se Maxmilián narodit. Proč Maxmilián? Toto neobvyklé a málo praktické jméno má do sebe noblesu, která k výtvarně umělecky zaměřenému sdružení patří, ale to není všechno. Především je to jméno velkého umělce, které souvisí s tradicí našeho regionu. Toto jméno se pro nás stalo ztělesněním toho nejlepšího, co v minulosti vydal výtvarný potenciál Českotřebovská a k čemu se i my chceme - byť v rovině amatérské - hlásit. To je také důvod, proč se kmotřičkou našeho novorozeňátka stala paní Zuzana Švabinská, adoptivní dcera Maxe Švabinského. Vlastní pravidelná práce členů Maxmiliána probíhá od samého počátku v kreslíme místního gymnázia, v roce 2009 jsme však získali vlastní prostory v suterénu gymnázia. Naše schůzky obvykle mívají podobu pondělních podvečerů prožívaných s barvami, kreslířským či grafickým náčiním. Někdy vycházíme malovat ven, do plenéru. Ty práce, které se nám vydaří, nabízíme diváckému oku na prezentacích pořádaných ve výstavních prostorách Kulturního centra v domovské České Třebové. Takových přehlídek se dosud uskutečnilo sedm:
listopad 2002 - březen 2004 - březen 2004  - duben 2005 - leden 2006 - duben 2007 - leden 2009  - duben 2010 
Maxmilián je životaschopné dítko. Nejenže dokázal překonat dětské nemoci svých počátků a zkrátka vydržel, ale podařilo se mu svou existenci ještě obohatit o nové formy. Kresby a malby členů sdružení oživily chodby rekonstruované budovy kulturního centra a po dlouhou dobu dvě návštěvní místnosti českotřebovského podniku Bohmplast. V červencových a srpnových dnech od roku 2004 se někteří maxmiliánci zúčastňují malířského plenéru a nyní vystavují i v polské Otawě. Zatím poslední neodolatelnou výzvou byla pro nás "objednávka" obrazové části českotřebovského kalendáře na rok 2006. Výtvarné sdružení Maxmilián žije z chuti, ba potřeby svých členů uchopovat tento svět pomocí výtvarné hmoty, z jejich uhranutí šťavnatou nebo naopak suchou barevnou masou, křehkou či robustní linií, zkrátka vzrušujícím procesem přeměny trojrozměrných představ do dvojrozměrné plochy. Snad je tato pozitivní energie z našich prací cítit, snad i na vás, diváky, bude působit.
Ludmila Marešová Kesselgruberová (redakčně upraveno a aktualizováno)