MHD Radiobus: pište připomínky k návrhu  tras i jízdních řádů                      

Na vaše připomínky čeká např. vedoucí odboru dopravy MěÚ Česká Třebová Ing. Hájek.  Jak jsem se dnes ptal na odboru dopravy, tak zatím přišla na odbor dopravy nebo přímo  budoucímu provozovateli - firmě Audisbus  řada připomínek. Mimo požadavků na malé změny jízdních dob a časů jsou zatím v zásadě tři závažné druhy připomínek: jde o žádosti z e staré Lhotky, která nebyla do systému radiobus v návrhu vůbec zařazena, dále  požadavky na slabé připojení oblasti Borek a třetím závažným požadavkem byly připomínky k napojení obce Skuhrov, kde si od systému radiobus  poměrně hodně slibují. zde  je také požadováno zařazení zastávky v Hliníkách.  Na připomínky se bude čekat do konce dubna a poté se uskuteční schůzka zástupců města a firmy Audisbus, kde budou připomínky vyhodnoceny.  
V minulých dnech vzbudil pozornost článek o tom, že by měla být tato doprava provozována bez licence. Ukazuje se, že to není až tak pravda.  Licenci na městskou dopravu na katastru České Třebové  vydává samo město Česká Třebová prostřednictvím svého odboru dopravy.  Bez problémů lze vydat licenci na tzv. "pevné spoje", které budou jezdit  zcela pravidelně a zatím se řeší způsob, jak umožnit realizaci spojů "na zavolání". Určitou možnost jak takovou dopravu realizovat dává výjimka ve vyhlášce, která zákon o veřejné dopravě doplňuje.  Přesnější výklad této vyhlášky může zajistit ministerstvo dopravy, na které se bude muset město obrátit.  Jde v podstatě o jakousi kombinaci pravidelné dopravy a taxislužby, neboť se bude jednat o dopravu na zavolání s nástupem na určených zastávkách. V systému se opravdu nepočítá s přímou úhradou  řidiči.
 
Finanční podmínky budoucí dopravy zatím nebyly stanoveny. Obecně lze předpokládat, že cena se nebude (podobně jako ,v Rychnově nad Kněžnou, kde radiobus v provozu) podstatně lišit od tarifů ČSAD. Je třeba ovšem napsat, že zatím nebylo nikde řešeno (a také nikde ani napsáno),  zda a případně o kolik bude dražší spoj na zavolání od spoje pravidelného. Představa, že takový spoj bude stejně drahý je podle mne lichá, v Rychnově jde o částku + 10 Kč a má to logiku. U nás zatím vůbec nikde taková informace nepadla, vždy bylo zatím řečeno, že finanční stránka věci bude teprve řešena
 
Související informace: Od 8. března zahájil AUDISBUS potichu, ale jasně MHD v Žamberku malým vozidlem pro 14 osob
 
Obdobná MHD jezdí v Rychnově nad Kněžnou                                                                                                                         
Porovnání je sice možné s městem Rychnov nad Kněžnou, ale v mnohém kulhá. To proto, že v České Třebové je velká část spojů v hlavních směrech a atraktivních časech zajištěna pomocí ČSAD - ICOM. Na dalšího dopravce v našem městě tak zbývá jen paběrkovat. I tak ale může být vstup dalšího dopravce do České Třebové významný, vždyť pokud se AUDIS BUS dobře zavede, nikde není napsáno, že by se později nemohl ucházet i o licenci na dalších trasách dosud zajišťovaných  ČSAD - ICOM a vybudovat systém komplexní.  Nebo vytvoří  na ICOM konkurenční tak a tím služby dosavadního dopravce zkvalitní. Tak jak je nyní navržen je jen systém doplňkový, na který bude problematické zajistit finance pro dopravní obslužnost. Tyto prostředky totiž nyní "fasuje" firma ICOM za stávající (příměstské) krajem licencované linky. Město může vydat licenci jen na spoje v rámci České Třebové, na spoje např. do Rybníka již vydává licenci Pardubický kraj. Další dotace by bylo možné získat na přepravu zdravotně postižených osob, nebude to hned a nebude to ani moc peněz. Systém je však možné navrhnout jako úsporný, dispečink vůbec nemusí být v České Třebové, jistě by se k tomu dal využít ten stávající v Rychnově,  tamní dispečer by to jistě zvládl, stačí přidat na zeď o jednu mapu města Česká Třebová víc.
 
Abychom přece jenom  mohli porovnávat, uvádím nějaké náhledy na problematiku MHD Rychnov na následujících odkazech. Mapa linek ukazuje, že MHD Rychnov jezdí i daleko za hranice města do Kvasin a třeba i z Dlouhou ves a Vamberk.
 
Mapa linek MHD Rychnov nad Kněžnou  Přepravní podmínky MHD Rychnova nad Kněžnou