Ohnivá rozhledna                                   


Pořadatelem soutěže Ohnivá rozhledna je Hasičský záchranný sbor Pardubického  kraje, požární stanice Ústí nad Orlicí, Hasičský sportovní klub Ústí nad Orlicí. Letopšního závodu s ezúčastnil (jako divák) také hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Soutěž byla provedena podle dále popsaných pravidel: Po startu soutěžící provádí následující disciplíny v tomto pořadí:
uchopí dvě nezavodněná hadicová vedení B  s napojenými  proudnicemi a poté je rozvine na vzdálenost cca 50 m, kde proudnice odloží na metu,
uchopí obouruční kladivo těžké 6 kg a provede 60 úderů do konstrukce hammer boxu
(střídavě nahoru a dolů), poté kladivo odloží na zem,
překoná 2m bariéru ( k překonání překážky nesmí použít žádné pomůcky),
následuje transport figuríny težké 80 kg (úchopem obouruč zezadu - Raitekův úchop – zákaz tahání za nohy, hlavu apod.) na vzdálenost 30 m kde figurínu odloží do vyznačeného prostoru,
uchopí dva 20 kg barely a přenese na vzdálenost 30 m do vyznačeného prostoru,
pokračuje v běhu na plošinu rozhledny ( 183 schodů, cca 12.NP ) kde se nachází cíl.
 
Všechny disciplíny se provádí průběžně v jednom čase a v předepsané výstroji.
Soutěžící startuje v předepsané výstroji, s nasazeným dýchacím přístrojem (upnutou ochrannou maskou a spuštěným vzduchem, minimální zásoba vzduchu 80% plnícího tlaku láhve). Váha této výstroje je cca 20 kg !!!! Takto ustrojený hasič plní všechny soutěžní  disciplíny. Celkem bylo přihlášeno 56 startujících a navíc 2 zavodníci (jeden mladík, který se nevešel do věkového limitu a dokonce i jedna žena !!!!). Loňský ročník vyhrál Lukáš Novák v čase 157 sekund (jedná se o mistra světa v této soutěži ...)
Výsledky jsou na webu pořadatele.                                                                                                       Fotografie Luboš Kozel.
 
Loňský vítěz