Radko Martínek na Svitavsku                                                
Na gymnáziu hejtman přihlížel, jak si studenti poradili se zadáním  písemné maturitní zkoušky            

 Ve středu 7. dubna ¨2010 absolvovali studenti čtvrtých ročníků  písemnou část maturitních zkoušek. Režim výuky byl mimořádný -  návštěva začala ve 4 maturitních třídách v doprovodu ředitele školy, za účasti hejtmana ředitel rozlepil obálky s tématy), poté se uskutečnilo krátké jednání na ředitelství a na závěr cca 20minutová beseda se studenty primy až kvarty.

 
 
Firma Svitap J. H. J., spol. s r. o.                                                                                                            

Majitel a generální ředitel firmy, Ing. Jan Heřmanský byl bohužel pracovně mimo Svitavy, proto se prohlídky ujal Ing. Malý. Firma vyrábí široké spektrum tkanin, mj. je dodává i pro potřeby Armády ČR, v r. 2006 se stala oficiální dodavatelem textilního zboží pro FIFA CUP v Německu, nyní se orientuje na východní trhy Výrobní program technických tkanin zahrnuje stanovky, plachtoviny, technické a lnářské tkaniny, filtrační tkaniny a technické konfekce, netkané textilie, potahové textilie, přikrývky, tkaniny na pracovní ošacení, úklidové textilie, dále pak ubrusy, utěrky, ručníky, povlečení, geotextilie aj.; splňuje podmínky certifikace ISO 9001 a 14001. Firma je významným zaměstnavatelem v regionu (v současnosti má přibližně šest stovek zaměstnanců). Počátky firmy spadají již do r. 1866, kdy ve Svitavách vznikla filiálka vídeňské textilní firmy, v r. 1890 (po sloučení s další textilní firmou) zaměstnávala textilka 2400 obyvatel (z celkového počtu 7800) ve Svitavách. Jméno Svitap firma nese od znárodnění v r. 1949 (byly k ní přičleněny další menší továrny z regionu), v r. 1958 (jako součást Technolenu) se výrazně profiluje směrem ke speciálním druhům tkanin, které vyrábí dodnes.   
 
 Návštěva Územního odboru vnější služby PČR Svitavy                                                                         

V úvodu návštěvy proběhlo krátké setkání se zástupci tohoto územního odboru i dalšího územního odboru se sídlem ve Svitavách (kriminální služby a vyšetřování), dále se uskutečnil  přesun na obvodní oddělení a beseda s řadovými policisty o situaci v terénu (návaznost na community policing). Community policing – Svitavy jsou zapojeny do projektu „Poznej svého policistu“, kdy jsou na webových stránkách oddělení umístěny jména a fotografie policistů vykonávajících pořádkovou službu v této oblasti. Návštěvníci stránek si mohou kliknutím na vybranou ulici (kde bydlí) zjistit, který policista má tuto oblast na starosti.
 
Návštěva obce Vendolí                                                                                                                             

(878 obyvatel (2006), nadmoř. výška 480 m., první historická zmínka pochází z roku 1320, obec je členem mikroregionu Svitavsko).
 
OS Bonanza                                                                                                                                           

Projekt funguje od r. 2005 a zaměřuje se na prevenci patologického chování dětí a mládeže. Prostřednictvím nabídky volnočasových aktivit chce předcházet negativním projevům chování,ale zároveň rozvíjet zájem dětí o své okolí prostřednictvím kontaktu s jejich vrstevníky. Sdružení staví na vztahu člověk – kůň (možnost kontaktu s těmito zvířaty, jízda na koni). Sdružení provozuje volnočasový klub pro děti a mládež ve Vendolí (odpolední poznávací procházky v přírodě, tvořivé aktivity, sportovní aktivity, osvěta v oblasti vztahů a patologických jevů); dále tzv. výcvik sociálních dovedností a léčebné pedagogicko-psychologické ježdění. Od ledna 2010 by měl být registrován jako sociální služba projekt nízkoprahového klubu Díra (ve spolupráci se ZŠ Felberova ve Svitavách – největší ZŠ ve městě) Sdružení se neorientuje pouze na obec Vendolí, ale vzhledem k blízkosti dalších větších měst (Svitavy, Polička, Litomyšl) nabízí možnost vyžití i pro děti např. ze Svitav (tam dle potřeby využívá např. prostor multifunkčního centra Fabrika).
                                                                                                                                                    Fotografie Luboš Kozel