Sokol sportuje, buduje a také se soudí 

 
Tělocvičná jednota Sokol Česká Třebová měla další valnou hromadu, na které hodnotila svou sportovní i společenskou činnost, také ekonomickou situaci, a právní problematiku, která jednotu zatěžuje. Bylo konstatováno, že vlastní sportovní činnost oddílů jednoty je velmi dobrá.  Konkrétně se jedná o práci oddílu volejbal - dívky a ženy, stolní tenis, lední hokej,  judo, karate, Aikido, cyklistického oddílu a také odboru sokolské všestrannosti.
 
Hodnocení sportovní činnosti oddílů Sokola je průběžně publikováno. Zvláště je třeba ohodnotit např. vynikající práci s mládeží v oddílu juda, vítězství  volejbalistek v krajském přeboru, ale také dobré výsledky stolních tenistů. Nejmladší je oddíl ledního hokeje. Oddíl má 18 členů z toho 17 hráčů a 1 trenér.  Startuje v soutěži - 2. lize Městské hokejové ligy CHL. Sezóna začala 18.září 2009 a končila 21.března 2010. Ve 2 lize soutěže s námi v soutěži startovalo 10 týmů a dalších 10 pak v lize první. Po skončení celé soutěže se naše mužstvo umístilo na 3 místě II. ligy.
 
V současné době má T.J. Sokol Česká Třebová 320 členů. Do členské základny jednoty patří  150 dětí a 107 dospělých, dále  63 seniorů, ve srovnání s ostatními sokolskými jednotami v okrese to je velký úspěch. Také senioři v naší jednotě pravidelně cvičí (je pro ně organizováno 5 cvičebních hodin v týdnu) a scházejí se i na dalších společenských akcích.
 
Odbor sokolské všestrannosti. V roce 2009 měla všestrannost 162 členů ve složení 98 seniorek a seniorů, 49 žen a mužů,
15 dětí. Z toho bylo 15 cvičitelek a cvičitelů. Cvičení probíhalo v tělocvičně ZŠ Ústecká, kde cvičí oddíl mužů a oddíl žen. V sokolovně Na Skále pak cvičí oddíl seniorek, žen, aerobiku a rodičů s dětmi. Cvičitelky do hodin zařazují zdravotní cvičení, kondiční cvičení, cvičení s náčiním. V hodinách pro rodiče a děti se využívá jak náčiní, tak nářadí. Pohybové hry a soutěže jsou nejoblíbenějšími činnostmi. Na Parníku se cvičí na nářadí a hrají míčové hry.
V březnu byl uspořádán Karneval pro děti a večer karneval pro dospělé. Na závěr cvičebního roku byly členové všech oddílů na společné vycházce u Floriána. Děti během cesty plnily společně s rodiči tematické úkoly, na hřišti proběhly soutěže ve sportovních disciplínách – hod na dálku, na cíl, slalomový běh a skoky do dálky. Žákyně splnily test všeobecných vědomostí. Dospělí zvolili buď pěší vycházku nebo cyklistický výlet. O prázdninách činnost pokračovala pěšími i cyklistickými výlety.
Mimo pravidelné cvičení se ženy scházely při kulatých životních jubileích, seniorky pak při příležitosti Dne matek s vystoupením dětí ze ZŠ Ústecká a na předvánočním posezení s písničkami kytaristy. Na podzim začal nácvik společné skladby pro seniorky a seniory na Sokolgym Brno. Tato akce se uskuteční v červnu 2010.
 
Důležitým úkolem Sokola je zajistit ekonomickou stabilitu  jednoty a zajistit prostředky na režijní náklady areálu, které činí ročně 323 684 Kč. Aby se daly všechny režijní platby zajistit v termínu, je nutné velkého sebeobětování.  Mezi příjmy Sokola patří pronájem tělocvičen, oddílové příspěvky a povinnost každého člena přispívat ročně na správu ve výši 200 Kč ročně. Snažíme se, abychom pomohli především sami sobě. Proto za pronájem tělocvičny platí nejen cizí nájemci, ale také vlastní oddíly jednoty ve stejné výši 150 Kč/hodinu. Za  pochopení a vstřícný postoj je třeba poděkovat všem členům českotřebovského Sokola. Sokolovna  na Skále má svá nejlepší léta za sebou, stavební stav budov tomu odpovídá a nové přestavby a rekonstrukce se během předchozích let nepovedlo nikdy řádně dotáhnout do konce. I když stále vymetáme  nějaké "kostlivce ze skříní", situace se poměrně rychle zlepšuje... 
 
Investiční činnost. V posledních dvou letech se díky využití grantového programu Pardubického kraje a Města podařilo realizovat také důležité investiční akce. Loni tak Sokol získal 200 tis. Kč z Pardubického kraje na opravu střech a omítek, další prostředky ve stejné výši poskytlo v dotaci město Česká Třebová. Také pro letošní rok je připraveno provedení dalších nutných prací, jako je především rekonstrukce vytápění v objektu stolního tenisu, svépomocí bude provedena oprava střešního pláště a rekonstrukce osvětlení. Bude také opravena podlaha a dřevěné obložení velké tělocvičny. O finanční prostředky na tyto práce jsme požádali opět v rámci grantového programu Pardubického kraje. Spolupracujeme také s vedením České obce sokolské, abychom byli během krátké doby schopni také obnovit vnější plášť sokolovny a celý areál tak získal nový vzhled. Jsou to velké starosti, ale zdaleka tím není  vyčerpán kalich sokolské hořkosti do dna.
 
Z předchozích let má Sokol  problémy, které je nucen řešit soudní cestou. Probíhá spor s firmou CERVIN, s.r.o. Semanín (majitelka Eva Hrmová), která zde v letech 2002 - 2003 realizovala stavební úpravy. Firma stavbu nedokončila, práce ukončila  30. 10. 2003 (po té co vyčerpala nasmlouvaný finanční limit stavby). Stavbu po ní muselo dodělávat dalších devět firem, kterým bylo za jejich práce zaplaceno 873 tisíc korun (!), aby bylo možné objekt vůbec využívat. Firma Cervin, s.r.o. dostala zaplaceno dle původně uzavřené smlouvy, t.j. 2 891 tisíc Kč, ačkoliv řadu v projektu obsažených prací ani neudělala. Přesto majitelka firmy paní Eva Hrmová si dodatečně téměř po roce 1.7. 2004 naúčtovala "vícepráce" (ač nebyly nikým z výboru Sokola odsouhlasené, neexistuje o tom žádný zápis) v hodnotě 678 tisíc korun. Úhradu "víceprací" firma vymáhá soudní cestou. U první instance, u okresního soudu v Ústí nad Orlicí T.J. Sokol tento spor prohrál. Soud zastoupený předsedkyní senátu Tamarou Škorpilovou stanovil, že žalobkyně, tedy  Eva Hrmová jako majitelka firmy Cervin, s.r.o., měla ve věci úspěch v rozsahu 76%. Odvolali jsme se a žádáme nové odborné posouzení situace, kterou máme dobře zdokumentovanou. Jsme přesvědčeni, že znalecký posudek Ing. A. Vymetálka (znalce vybral pan Hrma), vzbuzuje pochybnosti objektivity, část víceprací byla totiž např. účtována (a zaplacena) již v předchozích fakturách, část fakturovaných  víceprací nebyla vůbec provedena. Je s podivem, že na to renomovaný soudní znalec nepřišel. Soudní pře s takovýmto  dodavatelem stavby nám díky neobjektivnímu znaleckému posudku dělá v Sokole velké starosti.
 
Nyní, když jsme se dostali do ekonomické rovnováhy a snažíme se pro sportování našich členů připravit v sokolovně a herně stolního tenisu co nejlepší podmínky, musíme bohužel řešit chyby a špatná rozhodnutí bývalých výborů a představitelů Sokola v letech 2001 - 2003, kteří nevěnovali přípravě, provedení a kontrole rozsáhlé stavební činnosti dostatek pozornosti a umožnili dodavateli stavby, aby využila  např. střídání ve funkci starostů Sokola ve svůj prospěch. Jsme přesvědčeni, že jsme v právu, že si firma dodavatele účtuje vícepráce neoprávněně,  a že soudní při u odvolací instance vyhrajeme. Opačný případ by bez vnější pomoci znamenal de facto ohrožení existence Sokola.
.
Poděkování cvičitelům a trenérům. Děkuji všem cvičitelkám a cvičitelům a také trenérův našich sportovních oddílech, že se věnují ve svém voleném čase obětavě sportování ať již mládeže, dospělých a seniorů. jde o pravidelnou náročnou práci bez nároku na finanční  odměnu, což je v dnešní době obdivuhodné. Přeji  všem do další činnosti hodně chuti a zdraví
                                                                                                                                         Růžena Dobroucká, starostka Sokola
Fotografie: Sokolovna jak ji už nepamatujeme. Ukazuje, že budování a s tím spojené proměny areálu byly součástí činnosti T.J. Sokol Česká Třebová od počátků činnosti.