Českotřebovský deník 132/2010  (6.5.)                                   

Odložené představení Divadla Pod Palmovkou se místo února hrálo až 6. května a způsobilo tak zdejšímu KC  určité trable a další náklady. Divadlo se omluvilo a poskytlo programy na představení zdarma. Vděční českotřebovští diváci tentokrát shlédli inscenaci z drsného západu plné krutosti. O důkladné přípravě představení svědčí poměrně bohatá výprava, scéna, vynikající výkony herců, mezi kterými diváci poznali i známé tváře. V hlavních rolích představili Jana Teplého a Evu Kodešovou a v roli dědy  vystoupil i Rudolf Jelínek, někdejší vyšetřovatel z příběhů major Zemana.... Divadelní program v květnu je bohatý - následuje Věno slečny Laury v provedení DS Hýbl a v závěru měsíce pak My Fair Lady v provedení Moravského divadla Olomouc.

 
Pokousané stromy na městském hřbitově byly ošetřeny a z velké části zachráněny.  Zima se projevila   negativně, prakticky všechny stromy, které nebyly obaleny byly okousány zvěří, někdy na značné ploše. Bez úhony to přežily jen vzrostlé stromy v okolí vsypové loučky a památníku obětem II. světové války, které byly při transportu a sázení obaleny jutou. Ostatní po zimě vypadaly na odpis. Po ošetření rozsáhlých ploch stimulátorem  však vypadají zatím docela dobře, několik jedinců však nepřežije.  Je to ovšem důsledek pochybení firmy a nedostatečné ochrany  výsadby před zimou a škody by neměly jít na vrub města. (mm)

 
Léčitelé Burgerovi s Koňskou mastí ulevují seniorům
od bolesti kloubů a zad

Sérii přednášek Herbamedicus Tour v klubech pro seniory organizovala firma , která do ČR dováží originální Koňskou mast. Stejně jako je přírodní Koňská mast,  jsou přírodní i přednášející: Emil Burger pochází z Ukrajiny a se svojí ženou Janou provozují poradnu ve Smrčku u Chrasti. Zaměřují se mimo jiné na velmi účinnou manuální terapii. Jejich nejčastějšími pacienty jsou lidé s potížemi pohybového ústrojí.  Ti, kteří se o tuto problematiku zajímají se sešli dne 5.května na přednášce v Penzionu Na Pláni v Ústí nad Orlicí. Na dotaz, koho bolí klouby, odpovědělo jednohlasně celé publikum - všechny!  Burgerovi se v prvé řadě věnovali stavbě páteře a souvislostem mezi jednotlivými obratli a vnitřními orgány těla. Předvedli na místě ukázku baňkové terapie, metody známé již ze starověku. Staří ruští léčitelé jim říkají „krevní skleničky“.  Jana Burgerová seniory rozcvičila při akupresurní rozcvičce tak, že babičkám ad dědečkům pěkně zčervenala líčka!  „Přednáška byla velice zajímavá, přednášející skvělí, koňskou mast  mast používala už moje babička a já jsem ji zde, díky Burgerovým znovu objevila. Tradiční přírodní léčebné metody  mám raději než chemii. Příjemným rozptýlením byla i rozcvička, pěkně jsme se rozhýbali. “pochvalovala si paní Petrášová, jedna ze zúčastněných babiček.
Na závěr odpověděli Burgerovi na dotazy a poradili jak na problémy s pohybovým ústrojím.
Kontakt: Pavla Střechová, 737 288 488, info@bmpr.cz

Panelový dům Na Trávníku v České Třebové získal ocenění za nejlepší fasádu roku 2009. Na domě, který zvítězil mezi sto sedmdesáti sedmi přihlášenými stavbami, porota ocenila zajímavě řešené lodžie a celkové barevné pojetí. Nově opravený dům vyhrál v kategorii Rekonstrukce bytového domu. (Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Pardubický kraj)

Setkání hejtmana Radko Martínka s olympioniky na zámku v Pardubicích.                                          

 
Na zámku se setkaly tři generace  olympioniků  
Pardubice (6. 5. 2010) - V Rytířském sále pardubického  zámku se ve středu 5. května setkaly tří generace olympioniků, kteří se narodili v našem kraji.  Hejtman  Pardubického kraje Radko Martínek a radní pro školství Jana Pernicová poděkovali olympionikům za reprezentaci Pardubického kraje na letošní olympiádě, ale i v předcházejících letech. Sportovcům tří generací předali perníkové chaloupky s věnováním.    Členové olympijských výprav minulých, současných i budoucích mají mnoho společného. Sudičky jim dali do vínku talent, houževnatost a lásku ke sportu, který je stojí mnoho odříkání, vyžaduje vytrvalost, ale přináší jim radost. Třeba v podobě medailí. Pro taneční pár Kamilu Hájkovou a Davida Vincoura pařil start  na zimní olympiádě ve Vancouveru k jejich největší akci v jejich kariéře, přestože domů přijeli bez medaile. Naplnili však Coubertinovo heslo, že  důležité není zvítězit, ale zúčastnit se.  O zavedení sportu na školy se snažil již Francouz Piere Coubertin, který se zasadil po 1500 letech o obnovení myšlenky olympismu.  Určitě by měl radost, že v České republice již sedm let závodí pod olympijskými kruhy také děti a mládež. Za pozornost také stojí, že u vzniku dětských olympiád stál od prvopočátku Pardubický kraj. Na IV. Zimní olympiádě dětí a mládeže  v Liberci  kraj reprezentovalo 68 sportovců ve věku od 10 do 15 let.   Účastníky  slavnosti spojuje také to, že se většina z nich narodila v našem kraji.  Olympiádu v kanadském  Vancouveru reprezentovalo úspěšné trio biatlonistů, které pochází z Letohradu. Krasobruslařka Kamila Hájková je rodačkou z Poličky a Jiří Magál z Chrudimi. Medailista však nepřijel, protože je v současné době na dovolené.  Nejstarší generaci olympioniků zastupoval Vladimír Martinec, který v  Pardubicích strávil část hokejové kariéry a je držitelem stříbrné a bronzové olympijské medaile. Pardubáku, atletu Jaromíru  Šlégrovi, unikl v Římě cenný kov jen o vlásek. A ti nejmladší, kteří přivezli z Liberce šestnáct medailí, jsou v Pardubickém kraji také doma.    (mag)
  Fotografie Luboš Kozel
 
Hlasujte pro Miss Foto českého národního výběru Miss Princess of the World® 2010!                                                         

Český národní výběr Miss Princess of the World® 2010 se nezadržitelně blíží ke svému finále.  Počínaje včerejším dnem byla oficiálně spuštěna doprovodná divácká soutěž Miss Foto českého národního výběru Miss Princess of the World® 2010 na stránkách mediálního partnera soutěže - www.ceskydomov.cz.  Svými hlasy mohou návštěvníci internetového portálu Český domov rozhodnout, která z dívek získá titul Miss Foto Princess of the World® Czech 2010 a která bude oceněna na oficiální opening party hotelu Vista 3. června v Ostravě.  Hlasování bude probíhat do 21.května 2010 do 16.00 hod. Každý z návštěvníků může hlasovat pouze jednou, přičemž výsledky jsou průběžně zobrazovány formou procentního podílu (součet všech hlasů všem soutěžícím dává 100%).
Po ukončení soutěže budou oznámeny konečné výsledky hlasování na www.ceskydomov.cz a na oficiálních stránkách soutěže www.missprincessworld.cz nejpozději do 28. května 2010. Již šestnáctého května odlétají finalistky do Itálie na týdenní finálové promotion. Tam, 22.května 2010 ve městě San Menaio v rámci finálového dne mezinárodního kulturního festivalu „Felicita“ Gargano, proběhne také finále českého národního výběru Miss Princess of the World® 2010, kde odborná porota za přítomnosti diváků vybere vítězku pro Českou republiku.
 
Dne 11.5.2010 pořádáme jako každý rok Den Země                                                                                                                 

U této příležitosti byl vyhlášen pokus o rekord ve sběru vysloužilých přenosných baterií. Jedná se o pokus o překonání českého rekordu. Pokud bude překonán rekord, tak bude město Česká Třebová zapsáno do České knihy rekordů. Na vše dohlíží komisař z agentury Dobrý den. Je zapotřebí, aby se této akce zúčastnilo co nejvíce našich občanů. Zároveň při odevzdání baterií dostanou občané slosovatelný kupón a budou se losovat dárky. Mimo to bude vyhlášena a odměněna nejlepší třída ze škol.
 
Rosicích zahájili jubilejní sezonu železničního muzea Rosice nad Labem                                                                                

Desátá sezona muzea v Rosicích nad Labem byla slavnostně zahájena v pátek 30 dubna. Výsledky stovek hodin práce nadšenců i příznivců železničního muzea ocenil  náměstek hejtmana pro dopravu, investice a dopravní obslužnost Jan Tichý.      Členům Pardubického spolku historie železniční dopravy popřál náměstek Tichý hodně zdaru a elánu a také velkou návštěvnost v jubilejní sezóně. „Exponáty doplněné o dva renovované nákladní vozy řady Ztrc a Np patří k novinkám. Jsem přesvědčen, že zajímavá výstava přiláká turisty z celé České republiky, jak tomu bylo o prvním májovém víkendu, kdy děti jezdily zahradní železničkou LGB a jejich rodiče si prohlíželi model lokomotivy T47.0,“ řekl náměstek hejtmana. Museum vzniklo na sklonku roku 2000 a v prostorách nyní představuje na 700 různých drobných artefaktů připomínající historii železnice a městské dopravy především na Pardubicku a v okolí dostupném po přilehlých tratích.  
 
Setkání esperantistů v Poličce                                                                                                                                                    

 Cílem setkání sousedních esperantských kroužků byla tentokrát Polička.  Mezi více než dvaceti účastníky bylo pět členů esperantského kroužku AMIKECO z České Třebové. Před nádražím v Poličce čekal autobus, který nás zavezl do robotizovaného kravína v Sebranicích. V celé České republice jsou takové kravíny jen tři. Plátěná střecha a igelitové stěny příliš dřívější kravíny nepřipomínají. Také uvnitř je vzdušno a ne dusno, protože stále proudí budovou vzduch z bočních pootevřených stěn k otvoru nahoře. Je tu automatické větrání. Ustájení tu našlo 450 krav rozdělených do sedmi skupin. Každá skupina má svůj prostor, kde se krávy volně pohybují - nejsou uvázané. Šestkrát denně jim navážejí krmivo do střední uličky a občas ještě přihrnují, aby na něj dosáhly. Krávy tu mají možnost lehnout do "postýlek" vystlaných vysušenou kejdou na mírně vyvýšeném místě ve středu svého prostoru a poklidně přežvykovat. Pro potěšení tu mají otáčivé válcovité"drbadlo", aby se mohly nechat poškrábat jeho štětinami na hřbetě i jinde. Když mají chuť,  jdou se nechat k robotu podojit. Měli jsme možnost, pozorovat jeho práci docela zblízka. Kráva  je přilákána pochoutkou, přijde k robotu. Robot jí automaticky omyje vemeno, na jednotlivé struky nasadí odsávačky a mléko teče do nádoby. Po vydojení struku odsávačka odskočí. Po vydojení posledního struku obmyje robot vemeno dezinfekčním prostředkem. Robot  zaznamená číslo krávy, váhu, kolik nadojí - vše si můžete číst na malé obrazovce. V kanceláři také na ústředním počítači. Mléko odtéká do sběrné cisterny v zelené budově. Denně asi 15000l. Ptali jsme se : A co když kráva onemocní? I to robot rozpozná, její mléko odteče jinam a trubice jsou propláchnuty. Viděli jsme, že mají krávy o dojení zájem. Houfovaly se před robotem. Ten pustí k sobě vždy jen jednu krávu a   uzavře vchod. Pokud přijde kráva k dalšímu dojení dřív než za šest hodin, nepodojí ji./Příliš pilné nemá rád./ Ve starších budovách jsou krávy před otelením, jalovice , telata.  Měli bychom ještě spoustu dalších dotazů, ale bylo třeba se rozloučit. V Poličce nás čekal v restauraci "U Mrštíků" oběd, tombola, zprávy z kroužků a přednáška paní inženýrky Křivé o zelených potravinách. Zelená barva je barva esperantistů a tu jsme slyšeli, že zelené potraviny čistí a sytí, obsahují minerály a všechny vitamíny. Našli se i tací, kteří by si k těm zeleným potravinám rádi přidaliněco masitého.  I odpoledne čas rychle utíkal a byli jsme rádi , že zbylo trochu času na popovídání s přáteli a seznámení s dalšími esperantskými akcemi                                                                     ZN..
 
Esperantisté po třicáté v Českém ráji                                                                                                                                      

Jsme v Železném Brodě v prodejně KORTAN. Dívenka za pomoci vedoucí prodejny zhotovuje náhrdelník podle vlastních představ. Tuhle možnost má každý zákazník nebo zákaznice. Až pojedete do Železného Brodu zkuste taky svoji výtvarnou fantazii. My jsme se tu ještě podívali do muzea, kde jsme poznali život zdejších obyvatel v dřívější době. Že se na dřívější styl života dá navázat jsme dokonce viděli na dalším místě. V tomto chudém kraji se totiž lidé živili výrobou korálků a chovem koz. V Pěnčíně tohle provádějí ve velkém a ještě dovedou svoji činnost ukázat zájemcům. Ukázali nám dílny, kde lisovali korálky i kde je brousili. Viděli jsme postup při výrobě kozího sýra, mohli jsme ho ochutnat a koupit. Kdybychom se tu ocitli až na začátku května, mohli jsme se projet po celém areálu až do Černé Studnice ve výletním vláčku. Výlet se všem esperantistům líbil. Organizátoři setkání AEH /Svaz esperantistů invalidů/ v Českém ráji vždy překvapí zajímavým výletem. A toto setkání bylo  jubilejní - 30. Již 15 let se esperantisté setkávají 2x ročně v pensionu ESPERO ve Skokovech. I tentokrát čtyřicítka esperantistů z Čech, Slovenska, Polska, Německa, Holandska a Francie zde prožila pěkný týden. Z Amikeca nás přijelo šest. Ráno začínalo rozcvičkou, kterou vedla naše členka Jana Křížková. Dopoledne probíhalo zdokonalování v esperantu ve třech kursech, odpoledne se mohli zájemci účastnit turistických vycházek do okolí či se věnovat ručním pracím. Večery byly pestré. Hned první večer jsme shlédli film k našemu výročí - z uplynulých setkání. Líbil se moc- každý se viděl mladší a v čipernějším pohybu. Nejvěrnější účastníci dostali diplom a dáreček. Také filmy nebo přednášky z dalších večerů přitáhly obecenstvo. Dozvěděli jsme se o euru na Slovensku, o ochraně přírody, o různých druzích pudinků, o festivalu esperantistů na konci roku v Německu. Největší zájem byl o přednášku o Venezuele, kterou měla zahraniční členka našeho kroužku Líba Gabalda a její manžel doprovázel vyprávění obrázky. Setkání skončilo, těšíme se na další. Máte-li chuť, přidejte se. Na podzim začíná další třicítka.                                                                                                                                                         Amikeco