Českotřebovský denik 133/2010  (8.5.)                                   

ČIPMÁNCI SE ZLATÝM KLÍČEM KE ZLATÉ STUDÁNCE                           

Otevírání Zlaté studánky
V pátek 23. dubna 2010 se českotřebovští ekologové, gymnastky a spousta dalších, zúčastnili každoročního otevírání studánky. Letos podle mého, padl rekord v počtu zúčastněných, kterých bylo kolem 60.
Sraz byl ve 14:30 hod. na autobusovém nádraží v České Třebové, odkud nás autobus odvezl nad obec Semanín. Od hlavní silnice ke studánce to nebylo daleko. Cesta vedla lesem a čas nám krátily různé vědomostní a pohybové hry. Když jsme došli ke studánce, nastalo „rituální“ odříkání básničky: „Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les … „ a odemčení studánky zlatým klíčem. Poté si všichni opekli párek (jeden odvážlivec i pomeranč J) a mnozí ochutnali vodu ze studánky. Během dalších dvou hodin strávených v přírodě, se hrály opět různé hry. Jelikož zde bylo více kolektivů, jejich vedoucí měli většinou připravené hry pro svůj oddíl. Zpáteční cestou k silnici, kde jsme opět nasedli do autobusu, trhaly některé děti různé kytičky maminkám do vázy.
Myslím, že se tento jednodenní výlet všem líbil. Hlavní bylo, že nám počasí přálo a nepršelo J.  J                                Jiřina Jansová


NOVÁ KNIHA BLANKY KOSTŘICOVÉ PRÁVĚ VYŠLA                                                                   

Pražské nakladatelství Dauphin právě vydalo novou knihu prozaičky Blanky Kostřicové – novelu Dole a nahoře. Jde o knihu tematicky spojenou zejména s předchozími Lyžařskými povídkami, ale i s ostatními autorčinými texty; a samozřejmě též přinášející motivy a témata nová. Autobiograficky inspirovaný text přesahuje do polohy obecné, týká se nejen autorky a vypravěčky, ale každého vnímavého člověka…  Kniha bude pokřtěna v Praze. V České Třebové se v říjnu uskuteční autorské čtení v městské knihovně.
Publikace je již k dostání v knihkupectví Paseka.
 
České dráhy a.s., ČD Cargo a.s. a Odborové sdružení železničářů pořádají fotbalový turnaj                 

p Putovní pohár ředitele odboru kolejových vozidel GŘ ČD a.s.
OSŽ DKV, ČD Cargo a DPOV  s mezinárodní účastí.
V Č. Třebové se bude dne 14. a 15. května 2010 hrát již 12.ročník. 
Turnaj organizačně zajištuje ZO OSŽ DKV Česká Třebová a DKV Česká Třebová ve spolupráci s FK Č.Třebová.
V rámci turnaje se hraje v pátek 14. května v České Třebové fotbalové utkání
AC Sparta fotbal a.s. ženy – zástupci ČD.     (od 16.00 hodin)
Osmnáct fotbalových utkání začíná v pátek od 10,00  a v sobotu od 8,30 hodin.
 Hrát bude těchto 8. mužstev:
DKV Česká Třebová, DKV Praha, DKV Brno, DKV Olomouc, DKV Plzeň, DPOV Přerov, ČD Cargo, OZŽ Slovensko.
Na fotbalová utkání, která se hrají na dvou hřištích stadionu „Pod Jelenicí“ je pozváno 25 hostů - čelní představitelé z GŘ ČD a.s., ředitelé a vrchní přednostové DKV, O 12, OJ ČDC a.s., hejtman a náměstek hejtmana  Pardubického kraje, zástupci města Č. Třebová. Všechny příznivce fotbalu zveme na fotbal.                                                                                                       VD
 
Radko Martínek navštívil Pardubický pivovar "Pernštejn".                                                                   
Historie pivovaru sahá až do 14 století, kdy Pardubice získal Vilém z Pernštejna a odtud se nese i název pivovaru. Jinak v dnešní době je tu zaměstnáno přes 70 zaměstnanců a ročně tu uvaří přes 60.000 hl piva. Na výběr tu mají 10 druhů piv Část výroby jde i na export a to i do zámoří. Foto Luboš Kozel.