Českotřebovský deník 134/2010 (9.5.)                                    

V České Třebové bude letos opět letní kino, dokonce ve dvojím provedení.        

 O první se snaží majitel Relax centra AUDIO  na ploše mezi Relaxcentrem a železnicí, původně zamýšlené (a městem prodané) jako parkoviště. Nyní to je spíše rozvojová plocha Relax centra pro svoje venkovní aktivity. Letní koni zde však může přinést nové zájemce, má se promítat v pátek a v sobotu a to již od 21. května, od července pak mají k tomu přibýt také středeční projekce.  Letní kino na Parníku má být řešeno také jako"americké" autokino, se zvukem přenášeným dovnitř parkujících vozidel  O prázdninách má promítat letní kino po setmění také Kulturní centrum a to  v Javorce na ploše před hudebním pavilonem Antonína Bennewitze.  Technicky bude řešeno jako zadní projekce ze zastřešené části hudebního pavilonu. K pravidelným čtvrtečním letním koncertům tak v Javorce  tak přibudou ještě páteční projekce letního kina.
 
2. letošní Pekelný kilometr měl rekordní účast - celkem 111 závodníků            

To svědčí o tom, že se věhlas českotřebovských  běhů mimo dráhu stále šíří a logicky přibývá zájemců o aktivní účast, zejména v kategoriích mládeže. Závody jsou stále zajímavější a organizátoři se opravdu činí. Druhý letošní závod se běžel ve středu 5. května podvečer. I když slunce nesvítilo, byly podmínky pro sport výborné a areál pod Peklákem a nakonec i celý svah se zaplnil závodníky a jejich doprovodem, parkoviště bylo zaplněno vozidly a jistě si nemohli ani naříkat na nedostatek práce v občerstvení. Závod stále nabývá na významu v mládežnických kategoriích, děti doprovází rodiče a tak je závodní trať doslova obklopena diváky. Nejvíce zájemců je v kategorii předškolních dětí. Slušně byly ale naplněny i další mládežnické kategorie.  V hlavní kategorii Muži A  dosáhl nejlepšího času Ondřej Klička ze Svitav (5:22), druhý byl Jan Šimůnek (5:29). O sekundu lepší čas (5:28) měl však Martin Vacek, který startoval již v kategorii Muži B a kde byl logicky nejlepší. Druhý Ducháček zde dosáhl času o 23 sekund horšího. V kategorii ženy A byly nejlepší  tři Třebovačky: Lenka Dušková (6:55, 2. Lenka Vytlačilová ( 7:02) - obě Iscarex  a 3. Lea Johanidesová (7:15), která však startuje za Jiskru Ústí nad Orlicí. Kromě Lei Johanidesové své časy všichni závodníci proti prvnímu závodu podstatně zlepšili. Za zanamenáníhodnou považuji ještě skutečnost, že ve startovním poli po dlouhé době chyběl Jan Šimůnek starší. (Fotografie Isacrex). Výsledky závodu na www.iscarex.cz
 


Zásobování prodejny stavebnin rozměrnými kamiony znamená velké dopravní problémy v Podbranské ulici. Řešitelné uvnitř provozovny nejsou a tak nezbývá než počkat, než kamion vycouvá  po několika manévrech odjede.  Podobě ale vykládají dodávky osobních vozidel pro Hyundai přímo na silnici I. třídy u mostu přes Třebovku na Lhotce. I toto řešení není ideální. Zde by ovšem mohl přepravní kamion s vozidly zajet do boční ulice.
 
Den zemědělské školy v Lanškrouně - Třešňovci                                                                                     

Radko Martínek zúčastnil spolu s radním pro cestovní ruch, panem Miroslavem Stejskalem a svým poradcem panem Martinem Netolickým návštěvy střední zemědělské školy v Lanškrouně. Ta pořádala dnes v sobotu 8. května 11. ročník Dne zemědělské školy. Jeho součástí byly v rámci oslav 65. výročí této školy nejen tradiční jezdecké závody "OHliněný pohár", ale i  také první ročník Festivalu řemesel.  Foto Luboš Kozel.

 
35. ročník silničního běhu na 8,1 km z Dětřichova do Moravské Třebové                                              

Tomuto memoriálu ale nejdříve předcházelo pietní uložení květin a věnců k obětím druhé světové války. Zde byl totiž za druhé světové války v roce 1943 zřízen porodní (koncentrační) tábor. Ženy nasazené na práci, které otěhotněly, byly před porodem odvezeny do Dětřichova. Za dobu existence tábora zde zemřelo podle dochovaných pramenů celkem 206 dětí z celkového počtu 636 narozených. Jako nejčastější příčiny úmrtí byly uváděny žaludeční a střevní katar, životní slabost, zápal plic a průjem. Kromě dětí zemřelo v táboře také čtrnáct dospělých, zejména na tuberkulózu. Foto Luboš Kozel.