Českotřebovský deník 135/2010  (9.5.)                                   
II. ročník cyklomaratonu Velká cena České Třebové "O putovní pohár starosty"                                 

 
Vítězem závodu se stal Jarda Kulhavý, druhý skončil Škarnitzl a třetí dojel Hruška. Závodu se zúčastnilo 157 cyklistů, 146 mužů a 11 žen. 100 cyklistů si vybralo trasu 35 km (1 okruh) 57 cyklistů jelo trasu dvojnásobnou. Vloni se českotřebovský cyklomaraton jel na tratích 30 a 60 kilometrů. Letos byl okruh prodloužen na 35 km, hlavní závod bude mít 70 km. Zvýšil se počet kilometrů v terénu, trať byla ještě o poznání náročnější. Převýšení na jeden okruh činí cca 800 metrů. Velmi atraktivní byl především závěr závodu, do cíle na fotbalovém stadionu jeli ze sjezdovky Peklák, která měří 800 metrů a má převýšení 147 metrů. Start i cíl byl  na fotbalovém areálu Pod Jelenicí, který je s areálem Peklák přímo spojen a kde je i k dispozici také velké parkoviště s dostatečnou kapacitou. pořadatelé zde měli dostatek prostoru na umytí kol po závodě, byla zde možnost šaten sprch a bylo zde možné zabezpečit závod i pro případ deště. V tomto směru  byla volba areálu pod Peklákem určitě  velmi dobrá. Navíc nebylo třeba nikde přejíždět žádnou hlavní silnici, pouze silnici Česká Třebová - Litomyšl. Tento přejezd byl zabezpečen pořadateli i strážníky městské policie.
Závodníky poslal na trať výstřelem ze startovní pistole přesně v 11 hodin  veterán českotřebovské cyklistiky pan Jiří Halamka.
V kategorii elite startovali dva závodníci,  podle věku byli mužské kategorie rozděleny do 6 druhů, ženy do čtyř kategorií. Závod se jel za výborného počasí za velkého zájmu veřejnosti. V poli závodníků i letos nechyběl starosta města Jaroslav Zedník. Celková dotace českotřebovského cyklomaratonu činila 26 500 korun. Vítěz hlavního závodu na 70 kilometrů převzal šek na osm tisíc korun, nejlepší žena vyhrála dva tisíce korun. Na poloviční trati získají první muž a žena shodně tisíc korun. Pořadatelé mezi účastníky závodu dále rozdělili přes padesát věcných cen. Dostali je první tři závodníci v každé kategorií, dále nejmladší a nejstarší biker, nejlepší muž a žena s trvalým bydlištěm v České Třebové a nepočetnější rodinný tým.  Více fotografií v samostatné fotogalerii ZDE
Máte-li další snímky z trati a vyhlášení vítězů, prosím dodejte. Při zajištění reportáže jsem měl problémy. (mm)
 
 
Hokejbalové semifinále v Benátkách se hrálo v sobotu i v neděli  - rozhodnuto ještě není !!!                                                

Sobota - Loko Č. Třebová - Autosklo Hradec Králové 5 : 4 - mění stav série na 2 : 1 pro Českou Třebovou
Neděle - Loko Č. Třebová - Autosklo Hradec Králové  3 : 4 po prodloužení. Série má stav 2.2, rozhodne se za týden v Hradci: 
V druhém semifinálovém duelu prohrál OEZ Letohrad B i třetí utkání doma a do finále postupuje Hronov. Stojí za to připomenout, že v základní části soutěže skončila Lokomotiva na čtvrtém místě, Autosklo bylo třetí, Hronov byl na místě druhém. Kometa Polička, která základní část II. ligy - východ vyhrála již ze soutěže vypadla ve čtvrtfinále.
 
Aktuálně z juda                                                                                                                                                                            

V sobotu 8.5.2010 se v Hradci Králové konal republikový Přebor České obce sokolské v judu.
Dorost: Havel Jiří - do 55 kg, 1. místo   Švestka Marek - do 60 kg, 1. místo  Záveský Jan - do 73 kg, 4. místo
Starší žactvo Švestka Marek - do 60 kg, 1. míso
Mladší žactvo  Gregar Karel - do 38 kg, 4 místo   Formánek Jan - do 38 kg, 5. místo  Verner Tomáš - do 55 kg, 2. místo
 
V neděli 9.5.2010 se konal turnaj přípravek Judo rei v Hradci Králové s těmito výsledky:
Jan Růžička, 34 kg, 1.místo   Vít Škrkoň, 31 kg, 1.místo  Dušan Provazník, 42 kg, 1.místo

PRODÁM POZEMEK
Prodám pozemek v chatové oblasti Hory, k.ú. Česká Třebová. Rozloha 1163 m2, elektrická přípojka, voda ze studánky, přístupová cesta. Cena dle dohody.

Kraj se s propadem příjmů v roce 2009 dokázal vypořádat. Rada Pardubického kraje projednala na svém pravidelném zasedání 6. května návrh závěrečného účtu kraje za rok 2009. Vyplývá z něj, že meziroční pokles roku 2009 proti roku 2008 činí cca 330 mil. Kč. I s tak významným propadem příjmů se kraj dokázal vypořádat. „Samotné hospodaření kraje skončilo v roce 2009 záporným saldem ve výši cca 114 mil. Kč, což je o cca 562 mil. Kč méně, než se původně předpokládalo. Skutečné příjmy dosáhly výše cca 7,775 mld. Kč a výdaje 7,889 mld. Kč. Přitom stav peněžních prostředků na peněžních účtech Pardubického kraje činil cca 260 mil. Kč. Nejvíce jsme ušetřili, a to téměř 0,5 mld., v provozních výdajích a také v tom, že u investic ve výši 0,3 mld. Kč došlo k časovému posunu,“ konstatuje náměstek hejtmana zodpovědný za finance a majetek kraje Roman Línek. V roce 2009 bylo z rozpočtu Pardubického kraje poskytnuto obcím a dobrovolným svazkům obcí téměř 180 mil. Kč. Kraj ze svého rozpočtu však přispívá nemalou částkou i ostatním subjektům, kterými jsou především obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, další organizace i obyvatelstvo. „V roce 2009 těmto subjektům, jako jsou například neziskové organizace či sbory dobrovolných hasičů, poskytl téměř 335 mil. Kč, což je dokonce o 80 mil. Kč více než v roce 2008,“ uvedl Línek. Předběžná zpráva o přezkumu hospodaření ve svých závěrech uvádí, že kontrolní skupina Ministerstva financí ČR nezjistila při hospodaření Pardubického kraje za rok 2009 žádné zásadní chyby či nedostatky.                                                                                                                               Oddělení komunikace PK
 
Na paletě dopravní spojení  Liberec - Pardubice - Vysočina - Vídeň. Ve středu 12. května se od 10.00 hodin uskuteční v krajské kanceláři KDU-ČSL v Pardubicích (Jiráskova 972) tisková konference KDU-ČSL Pardubického kraje. Hlavním tématem bude problematika kritického dopravního spojení ve východní části Čech. KDU-ČSL proto zahájila jednání o napojení Pardubic na strategická místa a vybudování kvalitní dopravní infrastruktury na trase Liberec – Vídeň přes Hradec Králové, Pardubice a Vysočinu a propojení severní a jižní části České republiky stěžejní dopravní tepnou. Hlavním hostem tiskové konference bude náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Hlavním bodem tiskové konference bude seznámení s plány na vybudování strategické dopravní tepny, která vertikálně propojí severní a jižní část České republiky přes Pardubický kraj a Vysočinu a povede až do Vídně. osobně se zúčastní náměstek hejtmana Pardubického kraje, krajský předseda KDU-ČSL a lídr kandidátky do voleb PS PČR 2010.
Roman Línek řídil jednání Správní rady Univerzity Pardubice. Pardubice - V pátek 7. května zasedala Správní rada Univerzity Pardubice. Její jednání řídil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který byl v roce 2009 zvolen předsedou tohoto univerzitního orgánu. Na programu bylo hospodaření univerzity v minulém roce, rozpočet na rok letošní a dalších šest bodů. „Výroční zpráva a zpráva o hospodaření univerzity za rok 2009, to byla hlavní témata našeho dnešního jednání. Mohu veřejně pochválit univerzitu za to, že v krizovém roce nejenže neskončila v červených číslech jako řada jiných institucí, ale 13 miliony korun mohla dokonce posílit svůj fond rozvoje investičního majetku. To významně usnadní kofinancování evropských projektů, se kterými univerzita v nadcházejícím období počítá,“ uvedl Roman Línek.  Univerzita Pardubice je jedinou vysokou školou v Pardubickém kraji, navštěvuje ji 10 tisíc studentů a dosahuje velmi dobrých výsledků na vědeckém poli. Také proto ji náměstek Línek považuje za jednu z nejsilnějších regionálních univerzit v České republice. K dnešnímu zasedání správní rady pak dodává: „Projednali jsme také rozpočet na rok 2010. Je sestaven jako vyrovnaný a počítá s celkovými výdaji a příjmy ve výši 957 milionů korun.“ Dnešní jednání správní rady bylo prvním v období, pro nějž se stal staronovým rektorem univerzity prof. Miroslav Ludwig. Proto bylo součástí zasedání i představení obměněného vedení univerzity. Jak dále řekl Línek, rada také udělila vedení univerzity souhlas ke všem právním úkonům, u nichž o to požádalo a které podléhají schválení správní rady.  Správní rada univerzity zasedá zpravidla dvakrát do roka a její pravomoci jsou dány zákonem o vysokých školách. Tvoří jí 11 členů. Vedle předsedy Romana Línka a místopředsedů bývalého rektora Univerzity Karlovy prof. Ivana Wilhelma a vládního zmocněnce pro R35 a D11 Iva Tomana to jsou ústavní soudce Miloslav Výborný, senátor Jiří Stříteský, doc. Václav Petříček a další osobnosti.                                                                      Ondřej Tušl
Další informace o průběhu snahy zachránit Karlův most před necitlivými zásahy stavebních firem.                                      

Podstata problému tkví v tom, že město Praha z pozice vlastníka vypsalo výběrové řízení na mandatáře dopravní stavby. Nikoliv restaurování mostu. Co to znamená v reálu, můžete sledovat v médiích. Most se opravoval jako silniční (např. Barrandovský). Na mostu chyběl restaurátor a osvědčení kameníci. Našim hlavním cílem bylo zastavit práce a zamezit zahájení další etapy, která měla začít v červnu, kdy se měl opravovat kamenný plášť, klenby a pilíře. Současnou etapu se nám zastavit nepodařilo, protože náš právní řád nám nedovolil jakkoliv do této věci vstoupit. Z hlediska českého práva není kulturní dědictví vlastnictvím všech, na rozdíl od přírodního. Poslední dva úseky mostu se budou opravovat tak, jak mají. Termín dokončení prací to však prodlouží o čtyři měsíce. Jak tedy firmy opravovaly předešlých třicet, nechtějme raději vědět. Co se však zdařilo nad míru očekávání, je skutečnost, že další etapa je odložena minimálně o dva roky, bude vypsáno i nové výběrové řízení, jehož cílem bude výběr kamenické firmy. Navíc jsme zjistili, že manželka bývalého náměstka primátora a současného poslance Jana Bürgermeistera (ODS), který svého času prosazoval co nejdřívější zahájení prací na Karlově mostu, je zaměstnána ve společnosti Mott Mac Donald, která byla jediným a vítězným účastníkem řízení na mandatáře opravy Karlova mostu. Pan poslanec však jakoukoliv souvislost vylučuje. Nezbývá, než mu věřit. Nebo ne?Od stavebních prací se distancuje nejen Svaz kameníků a kamenosochařů ČR  , ale i Ústav památkové péče na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT). V návaznosti na minulý email dodávám, že obvinění šéfa magistrátních památkářů Jana Kněžínka (bývalý člen ODS) bylo po měsíci státním zástupcem zrušeno a vráceno zpět policii. Byli jsme však ujištěni, že Kněžínkovo obvinění nebylo zameteno pod koberec, ale nyní jsou napravovány formální nedostatky sděleného obvinění. Architekt Ondřej Šefců, který od zahájení oprav v srpnu 2007 do prosince 2009 (na vlastní žádost z mostu odešel) stavbu za Národní památkový ústav (NPÚ) dozoroval, zůstal i nadále pracovníkem NPÚ, navíc tento památkář údajně přednáší na katedře Soukromého práva Vysoké školy CEVRO Institut, kterou řídí bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS)  Boj za záchranu Karlova mostu však zdaleka nekončí. Nejen, že se budeme ptát, kde skončilo 8 milionů korun z celonárodní sbírky na opravu Karlova mostu, ale budeme i nadále pátrat po vinících, veřejně je označovat a uděláme vše pro to, aby byli řádně potrestáni.                                                                                              Martin. J. Kadrman