Českotřebovský deník 137/2010 (11.5.)                                  
Česká Třebová = město rekordů. Rekord ve sběru baterií byl překonán již  v deset hodin dopoledne                                  

V úterý jsme si celoměstskou akcí připomínali Den země. Byl to zajímavý jarmark aktivit směřovaných k ochraně životního prostředí, ukázalo se, že dokážeme ve městě spojit síly a připravit opravdu zajímavou akci, a to jak dopoledne pro školy, tak i odpoledne pro dospělé.  Součástí byl také pokus o překonání českého rekordu ve sběru použitých baterií, který se vydařil. Požadované rekordní množství bylo překonáno již dopoledne kolem desáté hodiny a baterie dále přibývaly až do 15 hodin, kdy byla akce uzavřena.  Celkové přesné hodnoty  budou zjištěny až po převážení sběrových nádob. Výsledky  budou ihned  publikovány.  Celá oslava Dne Země se vydařila, přálo počasí, v České Třebové prakticky nepršelo, zato v okolí spadly lokálně docela slušné přeháňky. Akce je třeba považovat již za osvědčenou, přináší  mládeži, ale i ostatní veřejnosti dostatek informací o ochraně přírody právě v našem okolním regionu. U většiny stánků bylo možné osvěžit svoje školní znalosti na zajímavých testech, někde čekala dokonce odměna. Stánek mělo i Ekocentrum Paleta z Oucmanic, nebo třeba také Lesy České republiky, po náměstí se mohly děti s rodiči projet v kočáře taženém koníky.  Za zorganizovaná této nekomerční akce je třeba všechny pořadatele pochválit.


 
Nevyužíváme propagaci přímo u návštěvníků, pobývajících v našem městě, je to škoda.                                                      

 Zatímco utratíme poměrně slušné prostředky na to, abychom  se jako město zviditelnili a prosadili v ostré konkurenci  v rámci Středoevropského veletrhu  Holiday world,  nevyužíváme další možnosti, které se nabízejí přímo u nás doma.  Konkrétně se jedná o možnost propagovat naše město a služby zde poskytované  u účastníků kurzů, kteří jezdí pravidelně do České Třebové  na delší pobyty např. na Svářečské škole nebo na kurzy přímo v centru na DVI v Sadové ulici.   Mimo dobu prázdnin je zde pravidelně lůžková kapacita ubytoven plně využita. Jezdí sem prakticky z celé republiky a často i opakovaně. Cílená propagace by mohla mít velkou účinnost. Po  ukončení výuky v kurzech by jistě značná část navštívila krytý bazén nebo lanový park, kdyby se o něm dozvěděla. Stačí málo, propagační brožury, které město připravilo k emisi na veletrhu nabízet pravidelně  také na recepci DVI nebo na Svářečskou školu. V každém případě je přivezou domů, aby se pak třeba do Třebové vrátili s celou rodinou nebo s kamarády. většina má totiž režii a cestování do České Třebové nepřináší  žádné náklady. navíc jsou znalí v možnostech ubytování, třeba zase právě na ubytovně DVI nebo v hotelovém domě ČD.

PRODÁM POZEMEK
Prodám pozemek v chatové oblasti Hory, k.ú. Česká Třebová. Rozloha 1163 m2, elektrická přípojka, voda ze studánky, přístupová cesta. Cena dle dohody.

Poděkování Romany Růžičkové                                                                              

Děkuji pořadatelům a sponzorům Společenského plesu, který se konal 13. 2 2010, za výtěžek, který mi věnovali na zakoupení nového mechanického vozíku.  Děkuji také Klubu Hvězdička za pomoc při shánění finančních prostředků na zakoupení nového mechanického vozíku.                                                                                                                                                           Romana Růžičková

Lékárna Dr. Max ve svitavském Kauflandu má otevřeno denně od 8:00 do 20:00, ve všední dny i o víkendu.  V této souvislosti je "dohoda" o  systému  zajištění  "pohotovostí"  lékáren na našem okrese opravdu úsměvná.  Pro léky musíme o víkendech tedy do Svitav, vyplatí se to, navíc si nakoupíte levně v Kauflandu. Třeba budeme mít  nakonec taky Kaufland a taky s lékárnou...

99 koláží Slávky Štusákové                                                     

V Městské knihovně jsem našla vstřícnost, příjemné prostředí a pěkný přístup zaměstnankyň. TJ Lokomotiva a kamarádky z Jógy mně velmi pomohly s instalací výstavy i přípravou vernisáže.
Pan S. Uma a pan Z. Černý svým hudebním doprovodem vytvořili příjemnou atmosféru. A sponzor p.Mgr Hylena dotvořil pocit pohody. Všem upřímně děkuji.
Hlavní dík však patří těm, kteří se přišli na moje koláže podívat. Děkuji za ohlas, milá slova, za květiny a dárečky. Bylo mně se všemi dobře.
Ráda bych vás všechny pozvala do Městské knihovny znova. V čítárně jsou již OBNOVENY koláže a na chodbě budou VYMĚNĚNY během června.
Přeji vám i sobě, aby se nové koláže líbily a aby vám přinesly opět chvilku potěšení.
                                                                                                                Slávka Štusáková, autorka
 
Od opravy Karlova mostu se distancuje už i ČVUT                                                                                                                   

Na stranu odpůrců současných prací na Karlově mostě se čerstvě přidal i Ústav památkové péče Fakulty architektury ČVUT v Praze. Vedoucí Ústavu prof. Václav Girsa zaslal Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví, která dlouhodobě kritizuje práce na jedné z nejvýznamnějších českých památek dopis, ve kterém odsuzuje nejen úroveň prací, ale celou koncepci: „Je evidentní, že oprava Karlova mostu je pojata spíše jako oprava běžné mostní konstrukce. Byla zcela ignorována metodika památkové péče i platné standardy pro projektování obnovy stavebních památek“, napsal profesor Girsa, který je expertem na obnovu stavebního fondu a za své práce získal v ČR i zahraničí řadu ocenění, např. ceny či uznání Grand Prix OA v letech 1994, 1999, 2001, 2003, Ceny primátora hl. města Prahy v roce 2000 (Müllerova vila, Fürstenberská zahrada), Medaile Europa Nostra Awards 2000 (Müllerova vila), Prix European Union Prize for Cultural Heritage. V letech 1991-2006 byl členem Komise MK ČR pro hodnocení návrhů na prohlášení věci za kulturní památku. Girsa rovněž kritizuje odborné komise, které vznikly po prvních upozornění na nedostatky při této rekonstrukci v roce 2008: “Úlohu a povinnosti v oboru zkušeného a zodpovědného projektanta nelze nahradit komisemi, byť složenými z odborných kapacit první třídy. To, že se provádějí práce bez fundovaně zpracovaného detailního realizačního projektu, zakládá budoucí konflikty, nekvalitní práci i riziko plýtvání finančními prostředky.“ Rovněž dává Asociaci ASORKD za pravdu, že Mott MacDonald ani SMP CZ nemají na Karlově mostě co dělat: „Z realizovaných úprav je zřejmé, že byla vybrána firma, která nemá prakticky žádné zkušenosti s opravami památek, natož s jejich restaurováním a konzervací, což má řadu negativních dopadů na autenticitu památky.“                                                                                                                                ASKORD Praha