Českotřebovský deník  138/2010  (12.5.)                              

Třebováci překonali rekord Nového Jičína                                                                                                

Tento poslední rekord dosažený v Novém Jičíně platil od 22. dubna 2010 a měl hodnotu  44,21 gramu na jednoho obyvatele.  Předtím byli držiteli rekordu obyvatelé města Vysoké Mýto.  V České Třebové se v úterý 11. 5. při celoměstských oslavách Dne Země vybralo celkem 1005,5 kg baterií, t.j. asi 61 gramů na 1 obyvatele. Celkový národní rekord drží město Ústí nad Labem, kde sebrali 1472,6 kg. Oslavy Dne Země v České Třebové měly nejen "rekordní rozměr", ale také byly zajímavým zdrojem neformálního poučení pro školáky i dospělé. Uvědomili jsme si, že žijeme v přírodě, kterou musíme chránit a ctít a o které bychom také měli něco vědět. Součástí akce byla řada soutěží a zajímavých ekologických aktivit nejrůznějších složek. Jejich spojením do jedné, byt vzhledem k termínu Dne Země opožděné akce, se ukázalo,  kolika lidem u nás ve městě jde o ochranu přírody. Velkou koordinační roli při přípravě akce sehrál odbor životního prostřední českotřebovské radnice a komise životního prostředí.  Ukázalo se, že je dobré akci také rozšířit do přírody a to do Javorky, kde se konaly další zajímavé akce.  Možná by se nakonec celý den země vešel právě sem a na náměstí by neubíral plochu automobilům a nezpůsobovat dopravní problémy.  Kdyby tak měli Javorku i jinde, jistě by neváhali.... (mm)

VÝSLEDKY SOUTĚŽE  EKOLOGICKÉ AKTIVITY GYMNÁZIA                                                                                       


V průběhu opožděné oslavy Dne Země na náměstí 11.5.2010 probíhala u stánku Gymnázia Česká Třebová soutěž o tričko gymnázia. Soutěž měla formu kvízu o ekologických aktivitách školy. Informace pro kvíz zjišťovali návštěvníci na výstavních panelech a z tištěných materiálů poskytovaných studenty školy. Studenti ve stánku předváděli jednoduché pokusy , a měli připravené  přírodovědné soutěže i pro menší děti.  Kvíz vyplnilo 195 návštěvníků. Správných odpovědí bylo 45 , z nich byli vylosováni tito výherci triček s logem gymnázia : Galina Slavíková (Ústí nad Orlicí), Jana Vaňousová (Přívrat), Dominika Kubištová (Česká Třebová), Matěj Vašina (Zhoř),  Petr Sejkora (Česká Třebová) . Výhercům budou ceny zaslány.
Nezaměstnanost trošičku klesá                                                                                                                                                 

 Podle aktuálních statistik zveřejněných úřadem bylo na Orlickoústecku koncem dubna 7665 uchazečů o zaměstnání, z nich pak 7472 uchazečů dosažitelných. Míra nezaměstnanosti v okrese představovala k 30. dubnu 10,37 procenta. V porovnání s koncem března klesla o 0,7 procenta, meziročně však byla stále o 1,17 procenta vyšší.stoupl počet volných míst, která jsou v evidenci úřadu práce. Kupříkladu firma AVX nahlásila dvě stě volných míst, nabízejí je i některé další firmy Mnohé radnice využily uvolnění sazeb a už vloni zvýšily koeficienty až dvojnásobně. Pak se přidal Janotův balíček, který nařídil další dvojnásobné zdražení.

Daně z nemovitostí vzrostly                                                                                                                                                         

 Termín zaplacení je poslední květen, doma už máme složenky a na nich se dočteme, že budeme platit víc, někdy až dvojnásobek. Českotřebovská radnice si zatím na hodnotu této daně nedovolila sáhnout a udělala dobře, protože ji loni v době krize zastoupil stát a kázal všem tuto daň zdvojnásobit, tedy i našemu městu.  Můžeme se utěšovat tím, že veškerý výnos této daně bude příjmem našeho městského rozpočtu. V některých jiných městech už platili dvojnásobek loni  a letos tedy budou mít dokonce čtyřnásobek proti  r. 2008, celorepublikový rekord. Tak to je letos např. v Pardubicích či Rychnově nad Kněžnou.    Podobě dvojnásobek stanovili loni i ve Svitavách či Ústí, pak se ale zalekli její výše a zase ji zpětně  vrátili na původní hodnotu. Cílem zvýšení je kompenzovat schodky obecních rozpočtů, které prohloubila ekonomická krize.
 
Česká republika potřebuje další dopravní tepnu ze severu na jih                                                           

Pardubice – Z Liberce do Vídně přes Pardubice kratší cestou a rychleji než doposud. S takovým plánem přišel náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který navrhuje vybudovat kvalitní dopravní infrastrukturu propojující severní a jižní část České republiky přes tři krajská města Hradec Králové, Pardubice a Jihlavu až do Vídně. Línek tak reaguje na skutečnost, že pro východní část Čech a jižní Moravu je nekvalitní komunikační spojení značným handicapem. „Struktura dopravní sítě v České republice se opírá o především o čtyři dálniční komunikace vedoucí z hlavního města a vertikálně střed republiky zůstává nezabezpečený, což se pak projevuje především ve výrazně nižším ekonomickém potenciálu nejen Pardubického kraje, ale i krajů sousedních,“ vidí hlavní problémy náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Vybudování stěžejní dopravní cesty mimo hlavní město je způsob, jak podle Línka vyvážit rozdíly mezi Prahou a menšími kraji.   
Dálnice D1 se stává největším parkovištěm v zemi  „Uvědomuji si, že jde o výraznou investici a cesta k její realizaci bude dlouhá. Potřebujeme nutně jako prioritu R35 a R43, která propojí Svitavsko s Brnem, ale do stejné kategorie řadím svůj záměr zvýraznění role I/37.  Budu prosazovat aby především v úseku Hradec Králové – Pardubice – Chrudim a až za Slatiňany, byla převedena do kategorie R37. Zvýrazní se tak a zlepší rychlostní propojení center východních Čech, a pokud prosadíme, aby směrem na Jihlavu silnice pokračovala minimálně v parametru S 11,5 m, včetně obchvatů všech obcí na trase a doplnění zrychlujících pruhů. Výrazně ulehčíme i nejzatíženější dálnici v zemi D1,“ dodává Línek.  „Realizace tohoto záměru udrží konkurenceschopnost našeho kraje a pomůže zamezit tomu, že se z D1 postupně stává největší parkoviště v zemi,“ uzavírá Línek. Vybudování podpůrné komunikace by proto měla být priorita i pro další politiky u nás. Roman Línek zahajuje jednání s příslušnými organizacemi a se zástupci ostatních krajů o možnostech a nezbytných krocích, které pomohou zrealizovat jednu z největších dopravních investic v zemi.        
Dálniční směrovka na Pardubice i na Pražském okruhu.  Pardubice - „V boji o dokončení zeleného značení budu pokračovat. Chci, aby v letošním roce se dle slibu generálního ředitele ŘSD Alfréda Brunclíka objevilo u odbočky na D11 na Pražském okruhu jasné návěstidlo, že tudy vede dálniční cesta také do krajského města Pardubice.“ uvedl Roman Línek další své patriotské téma. V loňském roce na základě jednání Romana Línka s generálním ředitelem ŘSD Alfrédem Brunclíkem a provozním ředitelem Jiřím Volkem prosadil na D11 doplnění zelených směrových tabulí na Pardubice. „Je potřeba též doplnit zelené směrovky na Prahu a dálniční síť i v samotných Pardubicích,“ komentuje cíle svého snažení Línek.

 

PRODÁM POZEMEK  Prodám pozemek v chatové oblasti Hory, k.ú. Česká Třebová. Rozloha 1163 m2, elektrická přípojka, voda ze studánky, přístupová cesta. Cena dle dohody.

 

Lidovci zkritizovali agresivní kampaň TOP 09 se složenkami                                                                                                 
 Lídři KDU-ČSL na Vysočině, v Pardubickém kraji a Středočeském kraji dnes podrobili kritice nápad TOP 09 posílat lidem složenky s výší státního dluhu na občana. Reagovali tak na první podněty od starých lidí, kteří Kalouskovu kampaň nepochopili, a způsobilo jim to vážné zdravotní problémy. Podle Kasala se lidovci nevyjadřují k volebním kampaním konkurentů, nicméně v tomto případě se chtějí postavit na stranu občanů. „Ta kampaň je zbytečně přehnaná. Ihned se nám začali ozývat starší lidé, kteří měli po obdržení složenky vážné zdravotní problémy,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL), který má pro kritiku narůstajícího dluhu od bývalého ministra financí Miroslava Kalouska pochopení, nicméně se mu nelíbí forma, kterou to udělal.S tím souhlasí i náměstkyně ministra vnitra a lídr kandidátky ve Středočeském kraji Lenka Ptáčková – Melicharová (KDU-ČSL). Ta označila podobný způsob volebního boje za nevkusný. „Nejen že mi to nepřijde vtipné, ale mimořádně nešťastné. Mnoho lidí se zbytečně po přečtení částky vyděsí a už dále nebudou číst text na složence,“ dodává náměstkyně Ptáčková- Melicharová. „Používat strach jako reklamní nástroj politické kampaně mi přijde ubohé,“ dodává Melicharová.Ke kritice se i přidal náměstek pardubického hejtmana Roman Línek, který se dlouhodobě staví proti zadlužování České republiky. Podle něj navíc přišla TOP 09 pozdě s vysvětlovací kampaní. Zbytečně by se tak dalo předejít desítkám nedorozumění, která kvůli tomu vznikla. „S touto formou kampaně zásadně nesouhlasím. Je totiž natolik sofistikovaná, že ji prostě nejen starší lidí obtížně pochopí,“ zdůraznil vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. „Doufám, že tento nešťastný krok nenažene hlasy levici,“ uzavírá Línek.
 
Oblastní přebor v in-line hokeji se hraje na ZS v Lanškrouně                             

V květnu byl zahájen již třetí ročník Oblastního přeboru v in-line hokeji. Letos startuje rekordní počet patnácti celků, když několik mužstev dalo přednost této soutěži před náročnou první ligou. Na čele kanadského bodování se usadil pevně litomyšlský Ondřej Dospěl (jinak prvoligový hráč Skutče) s dvaadvaceti body, když ve svém druhém duelu vsítil hned deset gólů a na dalších pět přihrál.

 

Výsledky:
Stilmat Žamberk – Nuget Šumperk 4:2 (2:0, 0:1, 1:0, 1:1)
Góly: Tomáš Brožek 2, Tomáš Diblík, David Kubíček – Tomáš Lesák, Jiří Ptáček.
Asistence: David Kubíček 2, Vladimír Šedaj – Roman Budina 2, Michal Budina.
 
IHC Litomyšl – Čerti Lanškroun 14:2 (7:0, 3:2, 4:0, pro zranění brankáře hostí nedohráno)
Góly: Ondřej Dospěl 3, Milan Kotlár 3, Jiří Drobný st. 3, Martin Samek 2, Jiří Vogel, Bohumil Jakubec, Michal Šauer – Jan Smejkal, René Andrle. Asistence: Ondřej Dospěl 4, Marek Kalivoda 3, Jiří Vogel 2, Michal Šauer 2, Jiří Drobný, Bohumil Jakubec – David Langr 2.
 
IHC All-Stars Ústí nad Orlicí – Devils ONE Lanškroun 8:7 ‚1:0, 2:2, 3:1, 2:4)
Góly: Jan Krejza 4, Lukáš Pirkl, Tomáš Horský, Radim Voříšek, Karel Maleček – David Kocián 2, Vladimír Doha 2, Jan Obst, Ondřej Šula, Rostislav Pilavka. Asistence: Lukáš Pirkl 2, Jan Chudý, Jan Krejza, Radim Voříšek, Tomáš Maleček, Karel Maleček – Michal Kilčický 3, Jan Boruch, Vladimír Doha, David Kocián.
 
Lokomotiva Česká Třebová – Pardálové Lanškroun 14:1 (1:0, 4:1, 4:0, 5:0)
Góly: Daniel Král 3, Petr Nosál 2, Radek Morkes 2, Libor Teplý 2, Martin Morkes, Tomáš Vavřina, Jan Janoušek, Miroslav Váně, Libor Paclík – Miroslav Šrámek. Asistence: Daniel Král 4, Petr Nosál, Radek Morkes, Martin Morkes, Libor Teplý, Jan Janoušek, Miroslav Váně, Libor Paclík – nikdo.
 
Bažanti Lanškroun – Králíky 5:6 (1:1, 1:1, 1:1, 2:3)
Góly: Aleš Krejčí 2, Marcel Krejčí 2, Matěj Vičar – David Šverák 3, Jakub Šverák 2, Petr Milták.
Asistence: Jiří Uher 2, Marcel Krejčí, Matěj Vičar, Petr Mík st. – Petr Šembera 3, Petr Milták 2, Jakub Šverák.
 
Lazy Neckers Lanškroun – Rolly Pollys Žamberk 11:3 (4:2, 2:0, 3:0, 2:1)
Góly: Miroslav Resler 5, Michael Resler 2, Filip Večeř 2, Pavel Pokorný, Jiří Sršeň – Vlastimil Hruška 2, David Krkavec.
Asistence: Jiří Dytrt 2, Pavel Pokorný 2, Miroslav Pachl, Michael Resler, Miroslav Resler, Jiří Sršeň, Filip Večeř – Václav Dvořák.
 
Flyers Česká Třebová – Devils ONE Lanškroun 6:10 (0:3, 2:3, 2:0, 2:4)
Góly: Ondřej Mistr 3, Milan Gremlica 2, Jaroslav Žídek – David Kocián 3, Jan Boruch 2, Vladimír Doha 2, Jan Obst, Vít Kotoulek, Milan Žerníček. Asistence: Miroslav Dejdar 3, Petr Šána 2, Milan Gremlica – Michal Kilčický 3, Jan Obst, Vít Kotoulek, Vladimír Doha, Milan Žerníček, David Kocián.
 
Nuget Šumperk – Pardálové Lanškroun 5:7 (0:3, 3:2, 1:1, 1:1)
Góly: Michal Budina 3, Roman Budina 2 – Jiří Černý 3, Filip Gremlica 2, Jiří Mareš, David Bednář. Asistence: Tomáš Lesák 2, Roman Mazák, Roman Budina, Michal Budina, Pavel Musil – Václav Mík 2, Michal Janků, David Bednář.
 
IHC Litomyšl – Rolly Pollys Žamberk 21:5 (3:0, 7:1, 4:2, 7:2)
Góly: Ondřej Dospěl 10, Milan Kotlár 3, Jiří Drobný ml. 3, Jiří Drobný st. 2, Marek Kalivoda 2, Martin Samek – Václav Dvořák 4, Monika Řepková. Asistence: Jiří Drobný st. 6, Ondřej Dospěl 5, Bohumil Jakubec 3, Marek Kalivoda 2, Martin Samek – David Dapecí, David Krkavec, Filip Forman.
 
IHC All-Stars Ústí nad Orlicí – Strike Libchavy 0:5 kontumačně, domácí se nedostavili)
 
Bažanti Lanškroun – Lazy Neckers Lanškroun 7:13 (0:3, 4:3, 1:1, 2:6)
Góly: Matěj Vičar 2, Jan Koutský 2, Aleš Krejčí, Vít Brejša, Adam Brýdl – Miroslav Resler 5, Jiří Dytrt 2, Miroslav Pachl 2, Karel Horák, Pavel Pokorný, Michael Resler, Filip Večeř.  Asistence: Petr Mík st. 2, Matěj Vičar, Filip Krystl, Vít Brejša – Michael Resler 5, Filip Večeř 3, Karel Horák 2, Pavel Pokorný 2, Jiří Dytrt, Jiří Sršeň.
 
Edimex Lanškroun – Lokomotiva Česká Třebová 8:15 (1:5, 0:2, 3:5, 4:3)
Góly: Jan Peška 3, Tomáš Fořt 2, Martin Neoral, Tomáš Pachl, Petr Mík ml. – Daniel Král 4, Miroslav Váně 3, Jan Janoušek 3, Libor Teplý 2, Petr Nosál, Tomáš Vavřina, Radek Morkes. Asistence: Patrik Konečný 2, Tadeáš Resler, Tomáš Pachl, Tomáš Fořt, Petr Mík ml. – Radek Morkes 3, Jan Janoušek 2, Daniel Král 2, Martin Morkes, Tomáš Vavřina, Miroslav Váně, Petr Nosál.

Tabulka 3. ročníku Oblastního přeboru v in-line hokeji:

1

IHC Litomyšl

2

2 0 0

35 : 7

 4 body

2

Lokomotiva Česká Třebová

2

2 0 0

29 : 9

 4 body

3

Lazy Neckers Lanškroun

2

2 0 0

24 : 10

 4 body

4

Strike Libchavy

1

1 0 0

5 : 0

 2 body

5

Devils One Lanškroun

2

1 0 1

17 : 14

 2 body

6

Stilmat Žamberk

1

1 0 0

4 : 2

 2 body

7

Králíky

1

1 0 0

6 : 5

 2 body

8

IHC All-Stars Ústí nad Orlicí

2

1 0 1

8 : 12

 2 body

9

Pardálové Lanškroun

2

1 0 1

8 : 19

 2 body

10

CBA Nuget Šumperk

2

0 0 2

7 : 11

 0 bodů

11

Flyers Česká Třebová

1

0 0 1

6 : 10

 0 bodů

12

Bažanti Lanškroun

2

0 0 2

12 : 19

 0 bodů

13

Edimex Lanškroun

1

0 0 1

8 : 15

 0 bodů

14

Čerti Lanškroun

1

0 0 1

2 : 14

 0 bodů

15

Rolly Pollys Žamberk

2

0 0 2

8 : 32

 0 bodů