Českotřebovský deník 139/2010  (13.5.2010)                         
Polodrahokam pro všechny mladé mineralogy                                                      

Ve středu  12.května se Česká Třebová stala místem setkání čtyř desítek žáků a studentů základních a středních škol z Pardubického kraje, kteří změří své znalosti z oboru mineralogie, petrografie a paleontologie.  Stalo se již dobrou tradicí, že se v přírodovědné pracovně Základní školy Habrmanova konla, v České republice ojedinělá, Mineralogická olympiáda. Během jediné hodiny museli soutěžící prokázat praktické i teoretické znalosti z oborů, které nepatří právě k běžným přírodovědným disciplínám. Mezi těmi, kteří bojovali o prvenství, byli nejen studenti z nejbližšího regionu, ale i z míst poměrně vzdálených. Tradičně již tak nechyběli mineralogové z Chrudimi, Králík, Klášterce, či z Kostelce nad Orlicí. Kategorii A, ve které soutěžili žáci a studenti ZŠ a nižších  ročníků gymnázií , vyhrál tentokrát Tomeš Lukáš z Gymnázia Česká Třebová s celkovým ziskem 54 bodů. O druhé a třetí místo se podělili Cahová Tereza z Gymnázia J. Ressela z Chrudimi a  Navrátil Václav ze ZŠ Bří Čapků z Ústí nad  Orlicí . Vítězkou kategorie starších studentů  se bezkonkurenčně  stala Veronika Minaříková z Gymnázia J.Ressela z Chrudimi  ziskem 74 bodů. Na druhém místě se umístila Baťková Anna ze stejné školy a třetí příčku obsadila Kožnarová Barbora z Gymnázia  Králíky .  Nejúspěšnější řešitelé obdrželi pěkné knihy, ale ani ostatní soutěžící neodjeli z České Třebové s prázdnou. Všichni  soutěžící obdrželi originální diplom a k tomu navíc na památku  leštěný jaspis z Indie. Mineralogickou olympiádu zorganizoval  Mineralogický klub Česká Třebová o. s., a ZO ČSOP Zlatá studánka za podpory Odboru životního prostředí Pardubického kraje.      Milan Michalski

Dne 5. května oslavila v Praze 90. narozeniny českotřebovská rodačka Vlasta Macková, rozená Litochlebová – čestná náčelní Junáka. Hodně zdraví do dalších let !

Pacient na ústeckoorlické interně proskočil oknem                                                                                                                   

  Stalo se tak ve středu brzo ráno v jednom z pokojů interního oddělení v Orlickoústecké nemocnici, a.s. v I. poschodí.  Pacient byl údajně neklidný, pevně připoutaný k lůžku, ale podařilo se mu kurty odstranit a poté bez rozmyslu proskočil oknem. Ráno když přicházely do nemocnice studentky střední zdravotnické školy, aby složili praktickou maturitní zkoušku, ležel ještě tento pacient bez života na trávě pod okny interny, ani nebyl přikrytý, údajně dle požadavků policie.  Etika však žádala jiný přístup.  Je těžké spekulovat, zda bylo možné tragédii zabránit.
 
 Stačilo by po sobě uklízet a velký úklid sídliště v Borku by nebyl nutný           


 Tak vidí situaci na sídlišti v Semanínské ulici náš čtenář Josef Soukup.a poukazuje na to, že  u dvou objektů v dolní části sídliště Semanínská se nemusí  v okolí domů uklízet, tam  se odpadky kolem domů nehromadí.Čím to asi je?    Autor se také zamýšlí i nad tím, proč není třeba dělat úklid na sídlišti Křib nebo na Trávníku a podobně. Co k tomu dodat. snad to, že by zase na druhou stranu mohlo všechno zůstat tak  - bez úklidu a odpadky by se tu hromadily jako v mosteckém Chánově apod.  Podobně by se nemuseli pracovníci o.s. naděje start o zdejší mládež a mohli bychom zrušit i zdejší správcovskou službu. Stojí to ročně 1 200 000 Kč. Jistě máme pro tyto peníze jiné lepší využití. Jak by ale asi to sídliště v tomto případě vypadalo?  Zde platí "Babo raď" , pokud chceme zdejší lokalitu opravdu odepsat, raďme se radou pana Soukupa. Myslím, že bychom zde pomáhat měli a k tomu  "přitlačit na pilu" a požadovat, aby na zmíněnou správcovskou službu a na činnosti s ní spojené přispíval stát, chtějme zde zřídit  elokovanou třídu mateřské školy. Těžko můžeme  žít v bláhové naději, že zdejší obyvatelé budou své předškolní děti vodit daleko do mateřských škol ve městě, když doma třeba mají ještě jiné menší děti a navíc hluboko do kapsy. Navíc jsou všude mateřské školy obsazené. Dětí je v Borku snad nejvíc v celém městě, ale do školky nechodí. Problém je jistě i v tom, že by rodiče musely za děti platit příspěvek na provozní náklady a až tak velká priorita to zase u nich není. Však jsou nakonec většinou doma a tak děti "pohlídají".  Je tu ovšem ještě  také agentura pro sociální začleňování, tak ať se snaží.  Je to vše trochu v bludném kruhu, ale musí to někdo vyřešit. Těžko mohou být obyvatelé sídliště považováni za preferované rodiny, kterým bude stát všechno platit a ostatním ne. Jsou stejní jako my ostatní. Chtějí-li  posílat děti do normálních škol, tak musí děti na takovou školu připravit a zajistit i předškolní přípravu. Jen tak budou mít možnost uspět na  základní škole a nakonec pak později i v životě.
 
Umělecký kovář František Bečka bude mít po celé léto plno práce                    

V současné době dokončuje restaurování vrat do Horákovy kaple, kde přes zimu provedl řada jiných restaurátorských a zvelebujících prací na objednávku majitele kaple pana Jana Duška.  Nyní v neděli 16. května  se bude konat za spolupůsobení lanškrounského faráře Zbigniewa Czendlika  svěcení nově  zhotoveného kříže v Pohledech - Samotách poblíž Svitav na pozemku soukromého majitele. Jde o restaurování  původních Božích muk z roku 1913.  V lhotecké umělecké kovárně v betlému vznikla nyní na jaře řada zajímavých malých prací, např.  houslový klíč k "odemykání" Kocianovy houslové soutěže, doplňky do soutěží Miss nebo i ozdoby pro Lucii Tobiškovou (z Libchav), vítězku pražské kadeřnické soutěže.  Pro letní období František Bečka připravil "letní kovárnu". Bude ji potřebovat,  vzniknou zde dvě velká díla. Největší "Vzkříšení Ježíše Krista" s trojicí postav  (P. Maria, Máří Magdalena a  Ježíš) pro obecní hřbitov v Řetové má být dokončeno do října, v současné době shání František Bečka vhodné vzory postav, výjev bude před kovárnou vyfotografován ze všech stran a stane se pak vzorem pro kovanou plastiku v nadživotní velikosti. Druhé dílo bude znázorňovat ve skutečné velikosti mimozemšťana a je určeno pro soukromého sběratele ve východních Čechách. Podklady k této budoucí kované plastice  získal František Bečka vskutku kuriózním způsobem. Nebyly v Česku ani jinde v Evropě,  vhodný námět se nenašel ani ve Spojených státech, ale až v Thajsku - v Bangkoku, ve formě takové stavebnice.  Po téměř měsíčním putování přišla leteckou poštou do Ústí nad Orlicí Nyní zbývá stavebnici sestavit a podle ní vykovat (mnohem větší) sochu. Bude to mimozemšťan, který se však narodí u nás na Lhotce v Betlémě..... Postup prací v "letní kovárně" budu dále sledovat. Fotografie: 1 - letní kovárna, 2. Výběr osob pro přípravu námětu kované plastiky "Vzkříšení Ježíše Krista"  pro obecní hřbitov v Řetové 3 -  námět na mimozemšťana
 
 
 Poškozený pohár na plastice v Dlouhé Třebové je již opraven                           

Vandalové nejsou jen ve městech, ale i na vesnici. Vypravovat by o tom mohli v Dlouhé Třebové, kde mají opět poškozenou plastiku, odhalenou s velkou pompou ve středu obce v roce 2007. Je nyní poškozena již potřetí.  Na fotografiích je jak poškozený pohár, tak i nově opravený, kterému zbývá dodělat jen poslední  "historickou" patinu. Stane se tak ještě v pátek 14. května a po té bude pohár opět umístěn na plastiku   v Dlouhé Třebové.

 
Havárie 2010. Cvičení jednotlivých složek bude probíhat v Černovíru (na louce u hasičského hřiště od sobotní 7. hodiny do nedělní 16. hodiny), v sobotu na letišti v Ústí n.O. a v neděli na přehradě Pastviny. Akce bude přístupná veřejnosti. V sobotu od 10 do 12 hodin uvidí zájemci na letišti simulovanou dopravní nehodu osobních automobilů a autobusů, ve stejný  den od 14 do 18 hodin si budou moci prohlédnout stanové městečko v Černovíru. V Pastvinách mohou pak v neděli od 9 do 12 hodin sledovat nácvik vodní záchrany. Organizátoři akce prosí především obyvatele Černovíra o trpělivost při realizaci cvičení. Upozorňují také na to, že v sobotu bude od 6 do 14 hodin uzavřena komunikace na letiště, omezen bude i průjezd na cyklostezce v oblasti Černovír, a to od sobotní 6. hodiny až do nedělní 17. hodiny.
 
Na hejtmanství se setkali váleční hrdinové                                                            


Pardubice (13. 5. 2010) -  Delegace Klubu hrdinů Sovětského svazu se ve čtvrtek 13. května 2010 setkala s českými veterány druhé světové války. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek přivítal hosty v sále rady, kde obdrželi pamětní listy. U  památníku sovětských vojáků a neznámých vojínů na městských hřbitovech položili  květiny a připomenuli si památku padlých.   „Od konce druhé světové války uplynulo hodně času, ale je nutné si neustále připomínat události před  65 lety. Důvod je jasný, mladí lidé mnohdy nevědí, co se tehdy dělo,“ těmito slovy  hejtman uvítal válečné veterány v sídle Pardubického kraje. „Nicméně je jasným faktem, že nebýt spojenců, především Rudé armády, tak bychom zde dnes neseděli,“  poděkoval veteránům za jejich nasazení  při osvobozování naší vlasti od nacistické nadvlády. Vyjádřil obavu z projevů  pravicových extremistů, kteří dnes demonstrují pod symboly     známými pro jejich spojení s fašismem. Generál  Nikolaj Timofjevič Antoškin  ocenil, že se mohou setkat s českými přáteli a společně zavzpomínat: „Pamatujeme na to, že vojáci obou armád bojovali od roku 1941 bok po boku.“  Představil nejstaršího účastníka setkání, hrdinu Sovětského svazu a nositele  stříbrné Roosweltovy medaile Alekseje Prochoroviče Vološina. „Americké vyznamenání  dostali  při setkání spojeneckých vojsk na Labi v roce 1945  pouze čtyři lidé a já jsem posledním pamětníkem,“ řekl Aleksej P. Vološin. Medaili si zasloužil za to, že jako velitel  dělostřelecké baterie zničil při osvobozovacích bojích dvacet tanků.  Na  Městských hřbitovech položili květiny u hrobu 27 známých i neznámých sovětských vojáků, kteří v Pardubicích zemřeli na konci II. sv. války na následky válečného zranění nebo nemocí.  Společně s náměstkem hejtmana Janem Tichým uctili památku příslušníků sovětské armády, ale i všech dalších hrdinů, kteří položili životy v boji proti fašismu. Přičinili se za to, že si v míru připomínáme  65. výročí ukončení II. světové války. (mag)  
 
PRODÁM POZEMEK  Prodám pozemek v chatové oblasti Hory, k.ú. Česká Třebová. Rozloha 1163 m2, elektrická přípojka, voda ze studánky, přístupová cesta. Cena dle dohody.
 
Bez bariér na Výstavišti Flora Olomouc MEZI NÁMI – Dny zdravotně postižených 2010                                                    

Freestyle a tanec na kolečkových bruslích, sajdkárové zážitkové jízdy a workshopy relaxačního bubnování – i o tom bude letošní olomoucká červnová výstavnická akce MEZI NÁMI - Dny zdravotně postižených. Veletrhu pomůcek, potřeb a služeb pro handicapované se brány Výstaviště Flora Olomouc otevřou ve dnech 10. až 12. června. Pavilon A i přilehlé venkovní plochy budou žít výstavním ruchem denně od 10 do 18 hodin, poslední den do 16 hodin. Vstup na výstavu i doprovodný program je zdarma.
Jubilejní, 20. ročník veletrhu, kterého se společně s výrobci, distributory a prodejci zdravotních pomůcek pro handicapované tradičně účastní i zástupci zdravotnických a sociálních zařízení, humanitárních organizací a občanských sdružení, nabídne nejen užitečné novinky pro zdravotně postižené, ale také „Handicapiádu“ – denní doprovodný program se sportováním, soutěžemi a přehlídkami nejrůznějších volnočasových aktivit, které mohou zaujmout všechny – nejen handicapované i zdravé.  
Pro návštěvníky jsou určeny ukázky různých léčebných terapií – muzikoterapie s relaxačním bubnováním, ale i canisterapie a hipoterapie se speciálně cvičenými pejsky a koňmi,  pěvecká, taneční a divadelní představení handicapovaných, ukázky cvičení tai či i sahadža – jogy, umění cvičených sokolů a jiných opeřených dravců, přednášky na téma zdraví, ale i cestování,  výstavy fotografií  i prodejních výrobků šikovných rukou klientů chráněných dílen.