Českotřebovský deník 140/2010 (14. května)                        
Zahájily Dny florbalu v České Třebové                                                                                                                                     

 V pátek podvečer zahájil na českotřebovském zi,mním stadionu mezinárodní florbalový turnaj žen, kterého se účastní naše přední extraligové týmy. Finále této kategorie proběhne v neděli od 15 hodin. Do turnaje je přihlášeno  šest týmů. Čtyři z Ceské republiky, dva ze Slovenska. Favoritkami budou vítězky slovenské extraligy letošního roku NTS FK – ZŠ Nemšová.“   Od pondělí pak pokračuje akce "10 dnů florbalu v České Třebové" turnajem prvních stupňů základních škol.  Pak od 17.00 odstartuje zápas starších žáků FbK Orlicko Třebovsko proti Hradci Králové. V 19.00 bude zápas juniorů z FbK Orlicko Třebovsko proti Sokolu Pardubice. V úterý se bude pokračovat turnajem druhých stupňů základních škol. Od šestnácti hodin bude probíhat turnaj 12 firem z celé naší oblasti.  Ve středu  bude turnaj středních škol. a od 17.00 se odehraje přátelské utkání juniorek FbK Orlicko Třebovsko, které nastoupí proti Hradci Králové, od 19.00  bude zahájeno utkání mužů proti celku Litomyšle.  Program  týdne florbalu:
neděle 16. května
15:00 – finále mezinárodní turnaj žen
pondělí 17. května
8:00 - turnaj prvních stupňů základních škol
17:00 – přátelské utkání starších žáků OT – H. Králové
19:00 – přátelské utkání juniorů OT – Sokol Pardubice
úterý 18. května
8:00 - turnaj druhých stupňů základních škol
16:00 - turnaj firem
středa 19. května
8:00 - turnaj středních škol
17:00 - přátelské utkání juniorek OT - Hradec Králové
19:00 - přátelské utkání mužů OT - Litomyšl
čtvrtek 20. května
10:00 - florbalová školka
15:00 - turnaj pro veřejnost
pátek 21. a sobota 22. května
mezinárodní turnaj mužů (základní skupiny)
neděle 23. května 16:00 - mezinárodní turnaj mužů (finále)
 
Florbal začal již v dubnu  utkáním s Finskem.                                                                                                                           

Na konci dubna se na zimním stadionu konaly dva mezinárodní zápasy juniorů  České republiky a Finska. Přátelské zápasy byly odehrány v rámci přípravy na květnové MS 2011 v Německu. V prvním zápase zvítězili Finové 2:8. V odvetném zápase pak "domácí tedy ČR - Finsko 10:7.
 
Požadujme kruhový objezd v obchodní zóně!                                                                                                                              

Hromady sutě na území bývalé Primony jsou pomalu vyrovnány a odvezeny a tak je vše připraveno na další výstavbu "centra obchodu a služeb", rozuměj Kauflandu. Každý, kdo neví do to znamená nechť navštíví Svitavy, Chrudim  či další města.  Bude to znamenat sice rozšíření možností nákupu a (tvrdou) konkurenci, ale také další automobily ve městě. Přijedou sem i další zákazníci.  Přání těch, kteří by chtěli "hobbymarket" je sice hezké (taky bych si ho přál), ale rozhoduje developer, který chce svůj záměr zpeněžit. Jde o soukromý pozemek, město na jeho prodeji nic nevydělalo a nemohlo si ani klást nějaké podmínky. Snahou nás všech ve městě by však mohlo být zajistit co nejpřijatelnější dopravní řešení, kterým by rozhodně byl kruhový objezd, umožňující na jednom místě odbočit do Tesca  a současně naproti do Kauflandu. Každé jiné řešení bude problémem. Majitel areálu Tesca toto řešení odmítl, nebude napomáhat budoucí konkurenci. Důsledkem bylo "jiné řešení", díky kterému  budou muset auta nakupujících i dodavatelů nového obchodního centra jezdit přes ulici J. Pácla ke škodě tamních obyvatel. Stavební povolení pokud vím zatím  vydáno nebylo a se domnívám, že ještě lze i nyní učinit ještě nějaký pokus o jednání. Jde přece o řešení na hodně dlouhou dobu. Mnoho možností jak donutit strany k jednání není, ale žádná by se neměla vynechat, tedy včetně petice nebo blokády současného vjezdu do areálu Tesca.  (mm)
 
Rybničtí hasiči soutěžili ve Svitu                                                                                                                                                


Sbor dobrovolných hasičů obce Rybník navštívil ve dnech 1.- 4.května 2009 své dlouholeté kolegy a přátele – dobrovolné hasiče ze slovenského města Svit – místní část Podskalka, kde se již tradičně rybničtí hasiči účastní pohárové soutěže v požárním sportu „O putovní pohár primátora města Svit“. Celou akci provázela dobrá nálada a díky krásnému počasí a vynikající péči a starostlivosti našich slovenských kolegů se zájezd velice vydařil. Obě družstva splnila náročné podmínky soutěže a lepší umístění družstva žen vyneslo i diplom a pohár za třetí místo včetně finanční odměny. Všichni společně pak obdrželi od pan primátora města Svit PeadDr.Rudolfa Abraháma pamětní pohár, který z rukou pana primátora převzal starosta obce Rybník Libor Zajíček. Po soutěži pak proběhlo krátké neformální setkání s panem primátorem.  
Výsledky soutěže . - družstvo mužů se umístilo s časem 35,32 sec na 14.místě z celkových 19.družstev  - družstvo žen se umístilo s časem 34,61 sec na 3.místě z celkových 10.družstev                                                         (Z webových stránek obce Rybník)

Prodám menší chatu (voda, elektřina 240 i 380 voltů) s pozemkem v zahrádkářské kolonii u křivolíku. cena dohodou. Důvod stěhování. Telefon 721 447 359

Oznámení o schváleném navýšení cen vodného a stočného v Rybníku                                                                                  

Obec Rybník Zvýšila od 1. dubna cenu za vodné a stočné v obci Rybník na tyto částky :
 vodné   1 m3  -    18,-  Kč       včetně DPH 10%
stočné   1 m3  -     22,-  Kč      včetně DPH 10%
snížené stočné pro kanalizační stoku Pod bytovkou     -      11,- Kč včetně DPH 10%
Navýšení cen bylo projednáno a schváleno usnesením Zastupitelstva obce Rybník na jednání dne 12.listopadu 2009. Úprava cen je provedena na základě zařazení Obce Rybník mezi plátce DPH a z důvodu úpravy cen stočného na ČOV Česká Třebová.

 

Pozvánka na cyklistický závod Moravského poháru, který se koná v neděli 16.5.2010.                                                        

Start a cíl závodu je v 11hodin v Pastvinách a startující budou muset několikrát vyjet těžké stoupání z Mladkova do Petrovic. Závodu by se mělo zúčastnit několik závodníků z České Třebové a okolí. Jedním ze závodníků bude zástupkyně Sokola Česká Třebová Monika Simonová, která se před několika dny vrátila z etapového závodu světového poháru Grácie Orlová.
 
V Praze vznikne nejmodernější železniční muzeum v Evropě                                                                                                 

 Praha – V centru  hlavního města vzniká nové atraktivní železniční muzeum, které přiláká návštěvníky z celé republiky, zejména školní výlety. Bezmála dvě století starý areál bývalé železniční výtopny na Masarykově nádraží se chystá na rozsáhlou rekonstrukci. Na jejím konci bude stát moderní muzeum s efekty, na které jsou zvyklí návštěvníci v největších světových metropolích. Podrobné plány přestavby objektu ve správě Národního technického muzea na železniční muzeum zveřejňuje nová studie funkčního využití lokomotivního depa v centru Prahy.  „Kde jinde vyprávět příběh železnice, než v prostorách, které jsou samy historickou kronikou české železnice. Po rozsáhlé obnově kolejiště a funkčních parních strojů bude prezentována autentická atmosféra vývoje fenoménu železniční dopravy přímo v centru hlavního města,“ vyzdvihuje unikátnost technické památky ředitel Národního technického muzea Horymír  Kubíček, pod které plánovaná výstavba Železničního muzea spadá. Jeden den na železnici: Vůně páry, efekty střídání dne a noci Nejcennější ze sto padesáti kolejových vozidel ve sbírce Železničního muzea budou mít v depu Masarykova nádraží své místo. Expozice budou rozmístěné na sedmi místech ve dvoupodlažních budovách a ve venkovním areálu. Celý trojúhelníkový prostor budov spojí skleněné zastřešení a zelené nádvoří s  odpočinkovou plochou.  „Chystané expozice zmapují jednotlivá historická období, ale zaměříme se  také na budoucnost. Lákadlem bude především hala parních strojů v chodu, kde návštěvníci ucítí vůni páry a olejů nebo stráví jeden zrychlený den na železnici. Ten bude věrně simulovat každodenní dopravní  situace na kolejích i se světelnými a zvukovými efekty,“ přibližuje plány Horymír Kubíček. Rozsáhlá sbírka Železničního muzea NTM, která je podle odborníků jedna z  nejkvalitnějších na světě, umožní postavit ojedinělou historickou kroniku železnice přímo v centru turistického ruchu. Vystavěné exponáty představí kolejovou dopravu od prvopočátku v padesátých letech 19. století, přes tzv. „ velkou horečku“, anabázi vojáků na ruské frontě až po současnost. Jako ukázka nejmodernějšího vývoje bude nainstalována replika pokladny z nové odjezdové haly hlavního pražského nádraží.                                                             Kontakt: Horymír Kubíček, ředitel NTM, 777 710 828
Roman Línek jednal s ministryní Bízkovou o Dolní Moravě.                                                                                                   

 O možnosti výrazného rozšíření lyžařských možností v oblasti Králického Sněžníku se dnes hovořilo na ministerstvu životního prostředí. Jednání s ministryní Rut Bízkovou a jejím náměstkem Tomášem Rothröcklem vyvolal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Spolu s ním se jej zúčastnily Jana Bednářová a Jana Ponocná, starostky obce Dolní Morava a města Králíky.  „Cílem schůzky bylo zahájit práce na změně hranic Národní přírodní rezervace Králický Sněžník tak, aby bylo možné prodloužit stávající sjezdovku v Dolní Moravě až pod vrchol hory Slamník, tedy až do výšky 1200 metrů nad mořem. Takto s tím také počítá platný územní plán obce,“ přiblížila náplň jednání starostka Jana Bednářová.
Výprava z Pardubického kraje odjížděla z Prahy spokojena. Ministryní Bízkovou byla ujištěna, že proces úpravy hranic Národní přírodní rezervace Králický Sněžník už byl zahájen. Na jeho počátku stojí zpracování materiálu Změna péče o národní přírodní rezervaci, ukončen pak musí být vládním rozhodnutím, které by mohlo být publikováno ve sbírce zákonů na přelomu let 2012/2013.
Poté bude moci být dostavěn lyžařský vlek, který naváže na v současnosti budovanou lanovou dráhu. „Tím vzniknou na Dolní Moravě v rámci ČR ojedinělé lyžařské podmínky. Díky novým parametrům bude moci  tamní sjezdovka získat homologaci FIS a stane se tak teprve druhým lyžařským střediskem v republice, kde budou moci být pořádány závody světového poháru,“ dokreslil význam realizovaných změn Roman Línek. Po vyjmutí oblasti pod Slamníkem z Národní přírodní rezervace Králický Sněžník nedojde k jejímu zmenšení. Náhradou bude chráněná oblast rozšířena o jinou část masívu nejvyššího vrcholu Pardubického kraje. Která to konkrétně bude, o tom se jednání ještě povedou.                                                                                     Ondřej Tušl oddělení komunikace

Společnost ČD Cargo přepravila v prvním čtvrtletí přes 17 milionů tun zboží, což je v porovnání se stejným obdobím minulého roku o 8 % více. O necelé 1 % meziročně vzrostl také přepravní výkon, který za první tři měsíce tohoto roku dosáhl 2,9 miliardy tunokilometrů. Tržby z přepravy zboží za první čtvrtletí činily 2,9 miliardy korun, což je téměř o 2 % více ve srovnání se shodným obdobím předchozího roku. Celkové náklady společnosti za první čtvrtletí roku 2010 dosáhly 3,53 miliardy korun, což představuje meziroční úsporu nákladů přes 340 milionů korun. Za tímto významným snížením nákladů stojí pozitivní efekty protikrizových opatření, která vedení firmy přijalo koncem roku 2008 a v průběhu celého roku 2009. Na druhou stranu, v souladu s plánem společnosti na obnovu železničních kolejových vozidel, došlo k nárůstu nákladů na leasing (o 53 %) a nárůstu odpisů (o 11 %). Meziročně došlo také ke zvýšení spotřeby trakčního paliva (o 17 %) a trakční elektrické energie (o 11 %), což je způsobeno zvýšením výkonů firmy, nárůstem cen, ale i vyššími provozními nároky během letošního zimního období.