Českotřebovský deník  143/2010   (17/5)                               

První start juniorské reprezentantky Anny Klukové                                            

V termínu, kdy naši plavci závodili v Itálii, tj. 8.-9. května 2010 absolvovala naše nejlepší plavkyně Anička Kluková svůj první start v barvách české reprezentace. Spolu s dalšími 25 juniory se nominovala na Mezistátní trojutkání Česko-Polsko-Slovensko, které tentokrát pořádala Slovenská plavecká federace v Žilině. Do celkového zisku bodů a umístění Česka  za Polskem a před Slovenskem přispěla Anička  výborným osobním výkonem  na 200 m prsa ,v polohové štafetě a  trochu horším výkonem na 100 m prsa.   Probojovat se  a udržet si místo v juniorské repre bude velmi těžké, Anička je čtvrtou plavkyní  po Ivetě Šoulákové, Gábině Eisenvortové a Renatě Pirklové v 30tileté historii oddílu, které se to  v našich skromných podmínkách podařilo. A rozhodně je to velký úspěch Aničky, její trenérky Lídy Tmějové  a všech, kteří se na činnosti oddílu podílejí. Blahopřejeme.                                             R.Ei
 
Krajský přebor nejmladších plavců                                                                       

V sobotu 15. května  se sjeli do svitavského bazénu 8. a 9. letí plavci Pardubického a Královéhradeckého kraje na oblastní přebor. Nejúspěšnější závodnicí  ze všech oddílů byla naše Eliška Štichauerová, která stála 4x na startu a 4x zvítězila (50 VZ, 50M, 100PZ, 100VZ)  Místo na stupních vítězů si také vyplavali Denis Hýbl 1.50Z,2.50M,3.100PZ, Vojta Krňávek 2.100Z, Jakub Štichauer 2.50Z, 3.50VZ a 100VZ, Aneta Kőhlerová 1.100P, 2.100Z a Gábina Valentová. Všichni zaslouží pochvalu za pěkné výkony (Tereza Škopová, Julie Mikulecká ), škoda 4.a 5. míst Barbory Pražákové a  Markéty Zachové. Svoje první závody si odbyli Radim Janů, Aleš Reger, Jan Vinkler, Daniel Vítek a Anežka Veselá a Gábina Valentová, která dokonce obsadila 2. místo na 50 m znak.
Přejeme hodně dalších úspěchů.                                                                                                                                           R.Ei

Student agency objednává nové dálkové vlaky. Budou stavět v České Třebové nebo v Ústí nad Orlicí?  

Uvažujeme o jednom z těchto dvou zastavení. Česká Třebová je bezpochyby zajímavější, ovšem z našeho pohledu má tu nevýhodu, že je velmi dobře obsloužená spoji Českých drah (především EC/IC směr Brno, Ostrava), přidávání dalších spojů tak trochu postrádá logiku. Naopak Ústí nad Orlicí je obslouženo velmi nekvalitními a pomalými spoji kategorie R a naše vlaky tedy přináší velkou přidanou hodnotu.                                Ing. Jiří Schmidt obchodní ředitel - železniční doprava  STUDENT AGENCY - centrála.

Prodám menší chatu (voda, elektřina 240 i 380 voltů) s pozemkem v zahrádkářské kolonii u Křivolíku. cena dohodou. Důvod stěhování. Telefon 721 447 359

Radko Martínek navštíví v pátek Českou Třebovou                                                                              

V pátek 21. května navštíví Českou Třebovou hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Svoji pracovní návštěvu zahájí  prohlídkou dopravního terminálu  na budoucím Pernerově náměstí, navštíví také  A centrum - stacionář na Lhotce. Po krátkém "odskočení" do Dolní Čermné na slavnostní otevření rekonstruovaného Dětského domova se vrátí na českotřebovské gymnázium. Následuje pracovní oběd se starosty obcí správní oblasti Českotřebovsko  a na závěr návštěvy  se v pátek odpoledne  Radko Martínek zúčastní společně  s místostarostkou  Ing. Jaromírou Žáčkovou slavnostního předání maturitních vysvědčení.
 
Maturity na českotřebovském gymnáziu začaly                                                                                      

Pondělkem 17. května začínají na Gymnáziu Česká Třebová „zkoušky z dospělosti“. 27 studentů 8.A a 33 studentů ze 4.C v následujících dnech zúročí to, co se za roky strávené na naší škole naučili. Maturitní komise vedou předsedkyně ze svitavského a litomyšlského gymnázia. Máme za sebou první den, který studenti a studentky zvládli velmi dobře. Prospěli všichni, někteří z nich dokonce s vyznamenáním. Doufáme, že stejných výsledků se dočkáme i v následujících dnech a přejeme dalším maturantům hodně sil ke studiu a štěstí při losování maturitních otázek. Průběh maturitních zkoušek pohledem Mgr. Milany Soukupové můžete sledovat v aktualizované fotogalerii na webu gymnázia: http://www.gymnct.cz/~soukupova/0910/Maturita/index.htm     
                                                                                                                       PhDr. Tomáš Kupka, Gymnázium Česká Třebová 


Česká Třebová je novým držitelem Národního rekordu ve sběru baterií!           

Kategorie - absolutní posbírané množství v kg
 

město

kg

g/obyv.

konání

   Ústí nad Labem

1 472.6

15.5

17.9.2008

   Nový Jičín

1 158.0

44,21

22.4.2010

   Česká Třebová

1 005.5

62.33

11.5.2010

   Třinec

1 002.3

26.8

23.4.2009

   Mladá Boleslav

853.3

18.5

25.4.2009

   Zlín

633.6

8.1

22.9.2009

   Vysoké Mýto

541.6

42.8

21.4.2010

   Žatec

537.8

28.0

22.4.2009

   Orlová

492.6

14.9

13.6.2009

   Příbram

452.2

13.3

7.10.2008

   Jablonec nad Nisou

437.8

9.9

25.9.2009

   Kladno

292.1

8.8

5.9.2009

   Olomouc

255.0

2.5

1.5.2008

   Šternberk

175.5

12.6

12.9.2009

11.05.2010 Ve městě Česká Třebová se slavil Den Země a právě u této příležitosti, zde probíhal pokus o překonání Národního rekordu ve sběru baterií. Obyvatelé města na náměstí přinesli během 5 hodin celkem 1 005,5 kg vybitých baterií, což je v přepočtu na jednoho obyvatele 62,33 gramu! Právě tato hodnota zapíše Českou Třebovou do české knihy rekordů. Rekord v celkové hmotnosti posbíraných baterií obhájilo město Ústí nad Labem.

Pravidla:
·         sběr probíhá po dobu 5 hodin na jednom určeném místě (náměstí);
·         obyvatelé přinášejí veškeré použité malé baterie a monočlánky z domácností;
·         mohou se zapojit i neziskové organizace a školy;
·         na celý průběh akce dohlíží komisař z agentury Dobrý den, aby byl průběh rekordu oficiálně uznán a vyhlášen;
·         v případě překonání již ustanoveného národního rekordu je město zapsáno do České knihy rekordů;
rekord by měl být spojen s veřejnou akcí či slavností určenou pro širší veřejnost. 

 
Hospodářská recese tíží i neziskové organizace S nedostatkem financí se letos potýká mnoho neziskových organizací. Nejvíce dopad krize pociťují menší organizace, které jsou většinou odkázány pouze na dary firem. Po škrtech, které proběhly na přelomu roku téměř v každé společnosti, totiž moc peněz na dobročinné účely nezbylo.
„Před pěti lety nás tragická událost přivedla k založení organizace Veselý vozíček. Od té doby se nám povedlo realizovat několik projektů, které pomohly handicapovaným dětem v začlenění mezi zdravé vrstevníky a v zplnohodnotnění jejich života. V letošním roce je však shánění financí na provoz, aktivity či pomůcky podstatně těžší než v letech minulých,“ potvrzuje Miroslav Štěpják, zakladatel občanského sdružení Veselý vozíček. 
Eva Fruhwirtová se věnuje pomoci v činnosti neziskových organizací již několik let, proto pravidelně sleduje dění v této oblasti. „V České republice existuje několik tisíc neziskových organizací. Většina z nich však doplácí na nedůvěru občanů, kteří přispívají pouze několika nejznámějším dobročinným sdružením. A tak jsou menší organizace závislé zejména na pomoci firem,“ říká k problematice nedostatku financí v této oblasti. 
Veselý vozíček: Vlastní neštěstí je přivedlo k pomoci druhým  
Sdružení Veselý vozíček vzniklo po tragické události, kdy tehdy sedmiletý Lukáš nešťastnou náhodou skončil pod vagónem vlaku a přišel o obě dolní končetiny. Od toho dne Lukáš ušel ohromný kus cesty především díky intenzivním rehabilitacím, cvičení a sportu. Všechny tyto aktivity jsou velkou finanční zátěží a bez cizí pomoci by je nebylo možné realizovat v takové míře. Z tohoto důvodu rodiče chlapce založili občanské sdružení Veselý vozíček, které pomáhá zdravotně postiženým dětem z Východních Čech v začleňování do normálního života.